SLC - Investeringar Kemi Webben
Metsä Group planerar miljardinvesteringar i Finland

Metsä Group planerar stora investeringar i Kemi och Raumo. Projektplaneringen för byggandet av en ny fabrik i Kemi har inletts och därtill planeras en ny, modern såg i Raumo. Utöver dessa projekt planerar Metsä Group också att förnya sin massafabrik i Husum i Sverige.

SLC - Virkesmarknad Img 9180
Virkesmarknaden är övermättad

Efterfrågan på timmer har avtagit och priserna sjunkit. Men trots det finns det förutsättningar för en rätt livlig virkeshandel i år.

SLC - Prisbarometer 1 A
Åländska skogsvårdsföreningen startar barometer för virkespriser

Torbjörn Björkman hoppas på hjälp från åländska skogsägare för att få en bättre bild av virkespriserna på Åland. Efter modell från fastlandet har Ålands Skogsvårdsförening börjat bygga upp en databas för de åländska virkespriserna.

SLC - Avhandling
Skogsrevirens uppkomst och utveckling undersöks i färsk avhandling

Frans-Anton Flanders har lämnat in sin pro gradu-avhandling ”Alltid ett bättre pris. Skogsbruk, intressebevakning och skogsrevir i Nylands svenskbygder 1900-1960” för granskning till humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet.

SLC - Risvarme 1 Webben
Ris från skogsavverkningar – en effektiv värmekälla

Bjarne Back har i flera år levererat uppvärmningsmaterial till dottern Johanna Back-Hannus och maken Anders Hannus växthus i Yttermark.

SLC - Svf Skrivelse Slotte Webben
Skogsvårdsföreningen Österbotten behandlade torvmarksskogsbruket

Skogsvårdsföreningen Österbotten höll vårmöte vid Yrkesakademin i Vasa tidigare i vår. Förutom stadgeenliga ärenden behandlade fullmäktige också en skrivelse om skogsbruk på torvmarker.

SLC - Tall Med Tillvaxtstorning Skogforsk
Torr sommar gav tillväxtstörningar på tall

I ett projekt lett av Skogforsk har tallföryngringar inventerats under våren och hösten 2018. Av de plantor som inventerades under hösten hade 16,8 procent dubbla eller flera toppskott, en klart högre frekvens än vårinventeringens 4,1 procent.

SLC - Knackmaskinen 1 B
Nu är det bevisat: Åländska granvirket starkast i Norden

En liten manick som Ålands Skogsindustrier Ab låtit installera vid sågverket i Godby bevisar att åländskt granvirke är starkast i hela Norden.

SLC - Noviaseminarium Torvalds Webben
Kemiindustri och träbygge möjliggör mera kolbindning

Två konkreta metoder kring skogsbruk kan hjälpa oss absorbera mera CO2 i Finland, säger europaparlamentariker Nils Torvalds. Den ena är vår kemiindustri som framför allt kan ersätta plast med träbaserade material, och den andra är att bygga mera i trä. Torvalds diskuterade aktuella frågor kring skogspolitik i Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

SLC - Skogsmurvel 1 Webben
Viktigt att förbättra säkerheten i samband med extrema väderomslag

Arbetsskydd, brandsäkerhet och olika slags säkerhetsfrågor i allmänhet var den röda tråden i programmet då det folkliga evenemanget Murveldagen arrangerades i centrala Solf i april.

SLC - Vindskyddlogo
Från mitt vindskydd: Skogsvård för ekonomi och klimat

Skogsbruket har varit mycket framme i media senaste tiden, ibland den stora boven, ibland som räddaren i nöden. Debatten har nästan fått sekteristiska drag!

SLC - Ekollon 1 Webben
Skogskunniga skolelever planterade tusentals ekollon

Under en förmiddag lyckades Borgbyskolans femte och sjätte klass plantera omkring 7.000 ekollon från Visingsö, Ekenäs och Träskända. Arbetet belönades med en slant till klasskassan och samtidigt fick barnen en säregen biologilektion.