Skogsbruk Tema

”Försiktigt positiv prisbild”

Arbetsmarknadskonflikter, utebliven vinter och coronapandemin har utmanat skogsindustrin. Prisnivån är för tillfället rätt bra för sommar- och menföresstämplingar.

Tre ledande tjänstemän svarade på följande frågor:

1. Halva året har gått. Hur har virkeshandeln kommit igång på ert område? 

2. Den dåliga vintern och strejker bidrog till att många vinterstämplingar lämnades ogjorda. Hur kommer dessa avverkningar att åtgärdas? 

3. Hur skulle ni beskriva prisläget för tillfället? 

Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten:

1. Konflikterna på arbetsmarknaden, den korta vintern och coronaepidemin har satt sin prägel på virkeshandeln. Mängdmässigt ligger vi i Österbotten klart under de senaste årens nivå vid motsvarande tidpunkt. Efterfrågan på barmarksobjekt har varit god under året på grund av nämnda orsaker. 

2. En stor del av vinterstämplingarna som var planerade att åtgärdas under gångna vintern har skjutits framåt, vilket betyder att intresset för vinterstämplingar för tillfället är svalt.

3. Prisbilden återspeglar köpintresset och prisnivån på sommar- och menföresstämplingar har under våren varit god.

Anders Mattsson, vd för Ålands Skogsindustrier Ab:

1. På Åland har vi under första halvåret fortfarande avverkat vindfällen efter Alfridastormen som inträffade i januari 2019. De stora vindfällena börjar nu vara uppredda och efter sommaruppehållet fortsätter vi med stående skog. Virkesvolymerna har varit höga under 2020 då vi påskyndat för att röja upp så mycket som möjligt av vindfällena före sommaren. För övrigt har virkeshandeln förlöpt normalt.

2. Vintern var mycket mild, men det begränsade inte nämnvärt våra drivningar.

3. Höstens virkespriser är ännu inte fastslagna. 

Magnus Wiksten, revirforstmästare på Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret:

1.Virkeshandeln var i början av året osäker på grund av strejkerna inom skogsindustrin och under våren har coronaepidemin inte gjort situationen bättre. Precis som i övriga delar av landet har virkeshandeln inom revirets verksamhetsområde varit avsevärt lamare jämfört med tidigare år.

2. Inom revirets verksamhetsområde kan man konstatera att det på många håll inte förekom någon termisk vinter överhuvudtaget. Av denna orsak blev många vinterstämplingar ogjorda. En torr sommar har ofta bättre drivningsförhållanden än en dålig vinter. Förhoppningen är att vi ska lyckas avverka så många ”vinterstämplingar” som möjligt under barmarkstid. De stämplingar som kräver frusen mark skjuts upp till följande vinter, några andra möjligheter finns inte. 

3. Virkesmarknaden är fortfarande osäker på grund av coronakrisens efterverkningar. Trots detta har det funnits en förhållandevis god efterfrågan på revirvirke och i synnerhet på grantimmer, barrmassaved och björkmassaved. Prisbilden är nu klart bättre än den var i våras. Hur priset ser ut senare i höst är oklart, men prisbilden nu är nog försiktigt positiv med betraktande av rådande situation på virkesmarknaden.