SLC - Parm Skogsbruket 1 24
Tidningen Skogsbruket nylanseras och blir e-tidning

Den finlandssvenska skogstidningen Skogsbruket har nylanserats och årets första nummer är här. Samtidigt lanseras den som e-tidning.

En rekordmängd nya samfällda skogar grundades förra året

Ifjol grundades rekordhöga 46 nya samfällda skogar. Det är mest under den granskningsperiod som börjat år 2002, uppger Lantmäteriverket.

SLC - 801838 Eu Renaturierung Parlament Vorschau 3 A
EU-parlamentet röstade för restaurering av naturen

EU-parlamentet röstade denna veckas tisdag igenom den kontroversiella lagen för återställning av skadad natur. Förslaget måste ännu passera EU:s ministerråd, men denna sista etapp torde inte förorsaka några problem.

SLC - 42305829 Deforestation Forest Disaster Change Climate Global
Ny studie belyser skogens roll för klimatet och vattnets kretslopp

Skogar täcker en tredjedel av jordens landyta och är avgörande för lagring av kol samt vattnets kretslopp, även om hela omfattningen av deras påverkan ännu inte är fullständigt förstådd. I en ny studie, publicerad i Nature Communications, har forskare från Stockholms universitet och internationella kollegor bidragit med nya insikter i att förstå den komplexa roll skogar spelar i klimatsystemet och för vattnets kretslopp.

Naturresursinstitutet lägger ner och organiserar om

Naturresursinstitutet har slutfört samarbetsförfarandet för att minska lokalutgifterna och begränsa ökningen av dem. 

SLC - Bd Fardplan 1 Kai Mykkanen
Biodiversitetsfärdplanen är ett digert paket som tar sikte på praktiska åtgärder

Bakom SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan ligger ett väl utfört forskningsarbete och med hjälp av olika scenarier, för såväl jordbruk som skogsbruk, tar färdplanen nu sikte på praktiska åtgärder som kan öka biodiversiteten i Finlands jordbrukslandskap och skogar.

20.000 högstadieelever deltar i Skogsnöten – kolla in om din kommun deltar

Den riksomfattande tävlingen i skogsvetande ordnas samtidigt i över 300 skolor, rekordmånga svenskspråkiga skolor deltar onsdagen 7.2.

Älgbytet fortsatte att minska

Under den avslutade jaktsäsongen 2023-2024 fälldes drygt 32.000 älgar, vilket är 13 procent färre än förra säsongen. De senaste årens mål att minska älgstammen har på många håll uppnåtts och detta syns i form av mindre fångst än tidigare, uppger Finlands viltcentral.

SLC - Samfalld4 Jan24 Ct
SVF Österbotten satsar på samfälld skog

Skogsvårdsföreningen Österbotten ska bilda en samfälld skog. Föreningen vill inbjuda intresserade skogsägare i landskapet att ansluta deras skog. Målet är att förbättra skogsvården genom att bedriva ett ekonomiskt och hållbart skogsbruk.

SLC ordnar ungdomsutbildning om och för skogssektorn

Under 2024-2025 ordnar SLC en ungdomsutbildning om skogssektorn för unga eller blivande skogsägare och framtida aktiva inom skogssektorn.

SLC - Kuvia Suomesta Samuli Hellman 2 1
Om virkesuttaget ökar behövs stora insatser för att uppnå koldioxidneutralitet på nationell nivå

Efter den scenarioanalys som gjordes 2022 som underlag för klimatplanen för markanvändningssektorn har det skett stora förändringar i både skogssektorns verksamhetsmiljö och beräkningsmetoderna i växthusgasinventeringen. De här förändringarna har beaktats i den uppdaterade scenarioanalysen, uppger Naturresursinstitutet.

Metsä Group håller kvar vid 5 cm som minimidiameter för massaved

Metsä Group har fattat beslut om att fortsätta med en lägre minimidiameter för massaved inom virkesanskaffningen i Finland.