Torvalds: Många öppna frågor kring EU:s avskogningsförordning

Det är ett år sedan Europaparlamentet godkände den nya EU-lagstiftningen för att komma åt produkter som förorsakar avskogning. Men många frågor kring implementeringen av lagstiftningen kvarstår påpekar Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) i ett pressmeddelande.

SLC - Avskogning 2024
Avskogningsförordningens inverkan fortsätter att skapa osäkerhet

Naturresursinstitutet Luke håller på att slutföra sin bedömning av avskogningsförordningens möjliga inverkan i Finland. Rapporten är inte tillgänglig ännu, men de preliminära resultaten pekar på effekter inom virkesexporten och osäkerhet bland aktörerna inom de berörda sektorerna.

SLC - 06C6A483 23Cf 449B 86E7 348701126763
Två nya Helmi-kluster grundas för biologisk mångfald i Nyland

Mångfaldsnätverket i Västra Nyland och vattendragspärlorna i Mellersta Nyland är nya Helmi-kluster som grundas i år. De kompletterar Nylands tidigare nätverk av Helmi-kluster, uppger NTM-centralen i Nyland.

Den inhemska produktionen av träpellets minskade 2023

År 2023 tillverkades totalt 354.000 ton träpellets i Finland. Importen av träpellets minskade jämfört med året innan, och exportvolymen var den minsta sedan statistikens början. Uppgifterna baserar sig på Naturresursinstitutets färska statistik över tillverkningen av pellets under året och preliminära uppgifter från Tullen.

Svara på vattenvårdsenkät – om du fått den

Sammanlagt 1.176 odlare samt 1.191 skogsägare i västra Nyland har per e-post erhållit Finlands miljöcentral SYKE:s vattenvårdsenkät.

Finlands skogscentrals nya organisation satsar på information och e-tjänster

Finlands skogscentral har förnyat sin organisation och verksamhet för att svara på förändringarna i omvärlden och det strikta ekonomiska läget. Skogscentralen övergår till rikstäckande processer och förnyar verksamheten i många olika hänseenden. Den nya organisationen inledde verksamheten 1.4.

SLC - Kraftlinje 3
En inlöst skog ersätts till fullt marknadsvärde

Ärenden som gäller inlösning av elöverföringsområden berör i dag flera tusen markägare eftersom cirka 150 inlösningsförrättningar som gäller elöverföringsområden på olika håll i Finland är under handläggning hos Lantmäteriverket. Det har uppstått en diskussion i offentligheten och de uppgifter som framlagts om ersättningsnivån för skog har väckt det största antalet frågor.

SLC - Skogsutbildning2 Mars24 Nvk
Skogsintresserade unga möttes för utbildningstillfälle i Helsingfors

Under onsdagen fick SLC:s första ungdomsutbildning om skogssektorn av stapeln. Utbildningen pågår 2024-2025 och syftar till att ge unga en överblick av skogssektorn och -politiken.

SLC - Parm Skogsbruket 1 24
Tidningen Skogsbruket nylanseras och blir e-tidning

Den finlandssvenska skogstidningen Skogsbruket har nylanserats och årets första nummer är här. Samtidigt lanseras den som e-tidning.

En rekordmängd nya samfällda skogar grundades förra året

Ifjol grundades rekordhöga 46 nya samfällda skogar. Det är mest under den granskningsperiod som börjat år 2002, uppger Lantmäteriverket.

SLC - 801838 Eu Renaturierung Parlament Vorschau 3 A
EU-parlamentet röstade för restaurering av naturen

EU-parlamentet röstade denna veckas tisdag igenom den kontroversiella lagen för återställning av skadad natur. Förslaget måste ännu passera EU:s ministerråd, men denna sista etapp torde inte förorsaka några problem.

SLC - 42305829 Deforestation Forest Disaster Change Climate Global
Ny studie belyser skogens roll för klimatet och vattnets kretslopp

Skogar täcker en tredjedel av jordens landyta och är avgörande för lagring av kol samt vattnets kretslopp, även om hela omfattningen av deras påverkan ännu inte är fullständigt förstådd. I en ny studie, publicerad i Nature Communications, har forskare från Stockholms universitet och internationella kollegor bidragit med nya insikter i att förstå den komplexa roll skogar spelar i klimatsystemet och för vattnets kretslopp.