SLC - Sommaraavverkningar 1 A Webben
Äntligen drägliga förhållanden

Kommentaren: Holistisk hållbarhet kräver samspel och rättvisa

​Naturens mångfaldsfrågor har varit på tapeten på sistone. På våren gavs ett utkast av värderingen av Finlands naturs mångfaldsprogram (2012–2020). Det nya mångfaldsprogrammet för 2021–2030 planeras delvis på basis av detta.

SLC - Rojning 1 B Webben
Viktigt sköta röjningarna – och att göra det i tid

​De senaste åren har röjningarna i de finländska ungskogarna varit eftersatta. Därför genomförde skogsvårdsföreningarna nyligen en kampanj som haft positivt inverkan i Österbotten. Där ökar nu röjningarna jämfört med i fjol.

”Försiktigt positiv prisbild”

Arbetsmarknadskonflikter, utebliven vinter och coronapandemin har utmanat skogsindustrin. Prisnivån är för tillfället rätt bra för sommar- och menföresstämplingar.

SLC - Planteringsprov 1 Webben
Yrkesprovet i plantering är ett steg mot ett yrke i skogen

Det är en stekhet försommardag på Kimitoön och två skogsbruksstuderande vid Axxell Brusaby genomför sitt yrkesprov i plantering i Söderlångvik gårds skogar.

SLC - Hammarudda Sag 1 Webben
Stormen gav skjuts åt Hammarudda såg

Mera specialsågat virke enligt kundernas önskemål gjorde att Hammarudda såg i Jomala på Åland i fjol för första gången gick med vinst sedan starten 2016.

SLC - Timmerhus 1 Webben
Timrade stugan ska flyttas till havet

Med hjälp av barkspade, bandkniv och yxa timrar Jonas Lindvik från Mariehamn enligt traditionella metoder ett stockhus som snart ska bli familjens sommarstuga vid Ålands hav.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Nylandplan Img 2293
Tågdepå och skyddsområdesbeteckningar gick igenom i landskapsplanen

Beteckningen om placeringen av den västra tågdepån i Nylandskapsplanen hålls kvar, meddelar Nylands förbund. Även för skyddsområdesbeteckningarnas del förblev planlösningen oförändrad. Landskapsfullmäktige fortsätter behandlingen i augusti.

SLC - Purmovind4
ABO Wind planerar femtio vindturbiner i Purmo

I höstas inledde en arbetsgrupp för vindkraft i Purmo förhandlingar med olika intressenter. Bolaget som arbetsgruppen nu för fram som bästa alternativ för markägarna är det tyska vindkraftsbolaget ABO Wind som planerar en park på femtio vindturbiner.

SLC - B5691 C94 2 C46 3 F43 B9 Ce 94 Cf589 C315 F 1
EU-länderna misstror kommissionens miljöplaner

EU-kommissionens nya strategier för klimat och miljö stöter på misstroende hos medlemsländernas jordbruksministrar. De efterlyser framför allt klara och tydliga besked om produktion och inkomster.

SLC - 6112416334 43D5912899 O
Bättre våtmarker ska ge starkare andstammar

Projektet SOTKA-våtmarker som startade i våras är en storsatsning på att förbättra sjöfåglarnas fortplantningsframgång. Målet är att restaurera totalt minst 400 hektar våtmarksområden på landsbygden, uppger Finlands viltcentral. Planeringen har redan satt i gång för flera objekt, och nya objektförslag tas fortfarande emot.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning