SLC - Vagboken 2020
Förhandsbeställ väghandboken Förvaltning av enskilda vägar

Inom kort utkommer handboken Förvaltning av enskilda vägar. Vägföreningen i Finland står för bokens originalutgåvan som utkom på finska hösten 2019. Eftersom det även finns ett stort behov av en handbok om enskilda vägar på svenska tog SLC ansvaret för handbokens svenska översättning. Nu kan SLC-medlemmar kostnadsfritt förhandsbeställa boken hem.

SLC - Rundtur 1
ÅTH siktar högt med nya frukter

Ålands Trädgårdshall som levererar 70 procent av Finlands inhemska äpplen och 25 procent av löken har stora framtidsplaner. – Målet är att vi också ska börja odla plommon och aprikoser, berättade vd Tord Sarling när åländska politiker och tjänstemän från landskapsregeringen förra veckan gjorde ett studiebesök.

Ändringar i bestämmelserna om Lantmäteriverkets avgifter

Lantmäteriverkets nya avgiftsförordningar trädde i kraft vid årsskiftet och höjer i genomsnitt priserna med 6,2 procent, berättar regeringssekreterare Timo-Ville Nieminen vid jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Strandberg3
En doldis bland stiftelserna träder fram

Svenska småbruk och egna hems kontor finns i bankhuset i centrum av Ingå. Ingången är från gårdssidan, skylten är oansenlig och ingenstans framgår att här faktiskt döljer sig en av de mäktigaste aktörerna inom finlandssvenskt lantbruk. I höstas tog Kimitobon Anders Strandberg över posten som verkställande direktör efter Ingåbon Håkan Fagerström som suttit vid rodret de senaste trettio åren.

Nyaste medlemslandet tog över EU-värdskapet

Kroatien är EU-medlem sedan 2013 och därmed det yngsta landet i unionen. Landet med drygt fyra miljoner invånare tog vid årsskiftet över ordförandeskapet efter Finland. Kroatien försöker framför allt främja en utvidgning av EU mot sydväst.

SLC - Skogslag
Delvis för tidigt att bedöma konsekvenserna av förnyade skogslagen och skogsskadelagen

Naturresursinstitutet har på uppdrag av jord- och skogsbruksministeriet bedömt konsekvenserna av ändringarna i skogslagen och skogsskadelagen. Eftersom ändringarna har varit i kraft endast några år, är det fortfarande delvis för tidigt att bedöma konsekvenserna. Ytterligare diskussion behövs dock redan nu, särskilt när det gäller att främja naturens biologiska mångfald och bekämpa skogsskador.

Beskogning av gamla åkrar och torvtäkter ska öka kolsänkorna

Finlands skogscentral och Naturresursinstitutet har inlett det gemensamma projektet Övergivna åkrar och före detta torvtäkter blir kolsänkor genom beskogning.

Lantmäteriverkets offentliga kungörelser flyttas till webbplats

Lantmäteriverket publicerar nu offentliga kungörelser och allmänna tillkännagivanden på sin webbplats. Kungörelserna har tidigare publicerats i Officiella tidningen.

Minister Leppä på turné med fokus på klimatfrågor inom naturresurssektorn

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä kommer att resa runt om i Finland under 2020 med klimat och naturresursekonomi som tema.

SLC - Julgran
Vartannat hem har en julgran på julen

Finländarna skaffar omkring 1,5 miljoner julgranar i år. Granar från odlingar och skogen är i år friska och av god kvalitet och barrar inte så mycket, påpekar Finlands skogscentral i ett pressutskick.

SLC - Ordfjulhalsning
SLC-ordförandes julhälsning: Dags sätta fokus rätt

Snart är 2019 slut. Det är läge att summera året som gått och försöka se vad som kan vänta oss 2020, skriver SLC:s ordförande Mats Nylund i sin julhälsning.

Inget miljölov för Finnpulp i Kuopio

Den bioproduktfabrik som Finnpulp hade planerat att anlägga i Sorsasalo i Kuopio beviljas inte miljötillstånd. Högsta förvaltningsdomstolen har avgjort ärendet och motiverar bland annat sitt beslut med sjön Kallavesis ekologiska status. Det är ett anmärkningsvärt beslut, med tanke på de stora satsningar på miljöskydd som ingått i projektet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning