Kommentaren: Äganderätten är grunden i vårt rättssystem

Skyddandet av äganderätten måste vara mycket högt prioriterat i vår politiska bevakning. Den har sannolikt aldrig varit så hotad som den är nu, påpekar Niclas Sjöskog, ordförande för SLC:s skogsutskott.

Webbinarium om skogarnas biodiversitet 12.11

MTK:s och SLC:s webbinarieserie Miljösnack fortsätter fredagen den 12 november kl.9-11 då skogarnas biodiversitetsfrågor diskuteras.

SLC Nyland: Högre spannmålspriser har minimal inverkan på bröd- och ölpris

För möjligheterna att utveckla produktionen och satsa ännu mer på effektiverade miljö- och klimatåtgärder är jordbrukets inkomstbildning och konkurrenskraft helt avgörande, påpekar SLC Nyland i ett uttalande.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar. NYTT: Aktuellt i Nyland.

SLC Nylands styrelse diskuterade gäss och medlemsavgifter

SLC Nylands styrelse sammanträdde på tisdagen till sitt sista möte i nuvarande sammansättning. Mötet hölls som så kallat hybridmöte där de flesta deltog på plats på Vanda Lantbruksmuseum och en del på distans via Teams.

Nyländska producentförbund vill effektivera vildsvinsjakten

Det finns en befogad oro för att vildsvinsstammen i östra Nyland igen skall börja öka, påpekar SLC Nyland och MTK-Uusimaa i en gemensam skrivelse till Finlands viltcentral. Producentförbunden vill att vildsvinsjakten ska effektiveras.

SLC - Kottlage5
Nötköttsproducenterna drabbas också hårt av ökade kostnader

Prissänkningarna har inte varit lika stora för nötköttsproducenterna som inom svinsektorn. Men slutuppfödare inom nöt som är beroende av köpt foder lider också mycket hårt ekonomiskt. Läget kommer att bli utmanande, säger Ola Sandberg, medlem i ÖSP:s köttutskott.

SLC - B8832317 A0D0 42A3 8F30 Fe9Ebb7B5D21
SLC Nyland: Smidigare tillståndsprocess för skyddsjakt på vitkindade gäss behövs

Vitkindade gäss förorsakar omfattande skördeskador lokalt då de i tusental eller tiotusental landar på åkrar och äter upp all växtlighet.

SLC - Framtidsodlarna Bjorklof
Podcasten Framtidsodlarna: Direktkontakten med slutkonsumenten blir allt viktigare

Prisutvecklingen driver allt fler lantbruksföretagare att själva sköta en större del av försäljningen. Den nya rollen blir en kombination av producent, marknadsförare och rådgivare. Det nya avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om den framväxande marknaden för direktförsäljning i den åboländska skärgården.

Jordbrukets beredskap inför störningssituationer

Extrema väderfenomen, bränder och elavbrott kan innebära en större eller mindre katastrof för lantbrukare som drabbas. På gårdarna är det viktigt att produktionen kan fortsätta i alla situationer. Det gäller såväl att förebygga möjliga störningar som att veta hur man ska agera och ha beredskap att hantera situationen då något oförutsett inträffar.

Webbinarium om bättre bördighet och mullhalt 21.10

Välkommen på webbinarium som gästas av Växtodlingsrådgivare Martin Pettersson från Hushållningssällskapet i Örebro.

SLC - Img 20190601 191123
Nomineringstiden till Embla har öppnat!

Anmälningstiden för nomineringar till den nordiska mattävlingen Embla Food Awards 2021 har öppnat och pågår under oktober. Nominera en vän, kollega eller förebild för den nordiska maten eller, varför inte, dig själv.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning