SLC - 20230119 120400
Min vecka som intressebevakare

Tuomas Virolainen gjorde senaste vecka sin PRAO-period på SLC och här berättar han om sin vecka som intressebevakare.

Är du nöjd med avbytarservicen?

Vilken är din erfarenhet av lantbrukets avbytarservice? Är avbytarna kunniga, betjänar förvaltningen? Det frågar MTK och SLC av medlemmar i en enkät om avbytarservicens situation.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar. NYTT: Aktuellt i Österbotten och i Åboland.

SLC - Wasstrom V4 23 Mj
Alexandra Wasström nytt ungdomsombud i Nyland

Alexandra Wasström har börjat arbeta som nytt ungdomsombud för SLC Nyland. Högst upp på arbetslistan är att få ungdomarna i organisationen att komma ut och träffa människor igen.

SLC - Puutarha Timo Juntti Valmis4
SLC:s utlåtande: Det föreslagna elkostnadsstödet har en orealistisk utgångsnivå

SLC har gett ett utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets proposition med förslag till lag om temporära kostnadsstöd för jordbruket, trädgårdsnäringen och vattenbruket.

SLC - Framtidsodlarna Sanden
Torkan hotar framtiden för de åländska bärodlingarna – men spännande vatteninnovationer föds

Vattenbristen har präglat de åländska frukt- och bärodlingarna under de senaste fem åren. Nödlösningarna förbyts nu mot nya och hållbara innovationer, som beaktar både dricksvattnet och bevattningen av odlingarna. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur kommer den framtida vattenförsörjningen att se ut på våra gårdar?

SLC - An7 I1044
På Educa 2023 lyfts matfostran, vardagskunskap och landsbygdsnäringarna

Välkommen att besöka den gemensamma montern 6r34 för Finlands svenska 4H, Farmer Time Finland, SLC, UngMartha och Marthaförbundet i svenska Hörnan på Educa-mässan. Evenemanget ordnas i Helsingfors Mässcentrum den 27-28 januari.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

SLC - Framtidsodlarna Melin
Äggproducenterna står inför svåra vägval – en övergång till frigående höns har blivit ett måste

Vi finländare tar för givet att det alltid ska finnas färska, inhemska och billiga ägg på butikshyllorna. Men det är en bransch som nu genomgår stora förändringar. Buräggen fasas ut och det är många producenter som tvingas lägga ner på grund av de stora investeringarna som krävs. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur ekonomiskt hållbart är det att producera ägg i framtiden?

SLC - Framtidsodlarna Wikner
”Kom ihåg att söka hjälp i tid” – Mats Wikner kom tillbaka starkare och klokare efter sin tid som utbränd

För företagare i allmänhet och för lantbruksföretagare i synnerhet är tröskeln högre att söka om hjälp när man drabbas av psykisk ohälsa. Mats Wikner i Kyrkslätt gick in i väggen, men nu är han tillbaka starkare och klokare. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på den sociala dimensionen av hållbarhet inom lantbruket. Vad ska man som lantbrukare göra när man märker att orken börjar tryta och allt känns mörkt?

SLC - Img 1425
Det nationella stödpaketet godkändes

På onsdag förmiddag undertecknade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen, SLC:s förbundsordförande Mats Nylund och MTK:s ordförande Juha Marttila den nationella stöduppgörelsen för nästa år. SLC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet på sitt möte i måndags.

SLC - Mats Nylund Jul
Ordförandes julhälsning: Vi ska ta lärdom av året som gått

Det gångna året kommer nog ingen att glömma. Året inleddes med begränsningar på grund av Corona-epidemin. Vi hade haft mycket kraftig prisstegring på energi, gödsel och spannmål men priserna på husdjursprodukter hade stigit mycket långsamt, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.