SLC - Medlemskort 20240424 150344
Medlemskorten är giltiga till maj 2025

SLC Åboland och SLC Nyland har sänt ut sina medlemsfakturor. I en del medlemskort finns fel giltighetsdatum.

SLC - Mats Peramaa Nvk
Mats Perämaa på ÅPF-mötet: Vi beställer en revision om Haga Kungsgård-avtalen

Under Ålands producentförbunds (ÅPF) årsmöte under onsdagen meddelade landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa att man fattat beslut om att genomföra en revision av fastighetsverkets avtal med Haga Kungsgård.

SLC - Mikael Osterberg Mw Img 3779
Mjölksamarbetsgruppen behandlade EU:s F-gasförordning och ekonomiska utsikter

SLC:s mjölksamarbetsgrupp höll möte i slutet av mars. På agendan stod EU:s förordning om F-gaser, LFA-bortfallet samt hur handeln allt aktivare går in för sina egna märken.

SLC & SLC Nyland om Östbanan: Markägarnas egendomsskydd i infraprojekt och planläggning måste tryggas

Redan det att planering av stora infraprojekt inleds kan få omfattande konsekvenser för markägare. SLC och SLC Nyland framhåller att äganderätten är tryggad i Finlands grundlag och utgör en grundbult i det finländska samhällsbygget. Så länge ett omfattande infraprojekt har osäker projektfinansiering och verkställigheten kan ifrågasättas borde man vara mycket återhållsam med att alls inleda en planeringsprocess.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt händelsekalender. NYTT: Aktuellt i Nykarleby och Munsala.

SLC - Besok1
ÖSP-unga på studieresa till Västerbotten

I slutet av mars arrangerade ÖSPs ungdomsutskott en studieresa till Västerbotten. Det var 25 unga ivriga bönder som kom med på resan, och de var från hela Österbotten. I Umeå anslöt Västerbottens unga bönder och vi gjorde studieresan tillsammans.

SLC - Karavan 1 Apr24
Karavanen levererade hjälpen till Ukraina

Rikard Korkman, ombudsman på SLC, och Mårten Ström, en av deltagarna i insamlingen för att hjälpa Ukraina körde nyligen under några mycket händelserika och känsloladdade dagar i april ner en bil till Lviv i västra Ukraina. Detta skedde som en del av KARAVANEN TILL UKRAINA-projektets insamling för att donera utrustning som Ukraina desperat behöver.

SLC - Vaxtfoljd Rikard Korkman
Växter i följd siktar på heltäckande kunskap om växtföljd

Det är dags att diversifiera den finländska odlingen av åkergrödor. Det är ändå en utmaning att mäta hållbarheten för olika växtföljder, eftersom kunskapen om effekterna av olika odlingsmetoder och deras kombinationer fortfarande är mycket begränsad, särskilt under boreala förhållanden.

Material och inspelning från Växter i följd-webbinariet

Föreläsarnas presentationer och inspelningen från webbinariet har publicerats på SLC:s webbsida där man även kan läsa mer om projektet på svenska.

SLC om rambudgeten: Regeringen försöker trygga jordbruket och försörjningsberedskapen

I ramförhandlingarna om planen för de offentliga finanserna 2025-2028 har regeringen identifierat jordbrukets svåra ekonomiska situation och påför inga nya inbesparingar eller direkta kostnadshöjningar på jordbruket.

SLC - Info4 Apr24 Ct
Stödinfon är viktiga – informationsbehovet är stort

Förra året trädde en ny CAP-programperiod i kraft. I år är ändringarna i jordbruksstöden betydligt färre, men trots det är behovet av information stort. Det märks tydligt nu när ÖSP är med och ordnar årets upplaga av stödinfon i Österbotten.

Lönsamheten för jordbruksföretag förbättras genom ett avtal som främjar energieffektivitet

Det branschavtal som sporrar till energieffektivitet omfattar nu också materialeffektivitet, eftersom ökad återvinning av näringsämnen och andra insatsvaror blir hela tiden viktigare när det gäller att förbättra lönsamheten inom primärproduktionen.