SLC - Podd
SLC lanserar ny podd: Snart kan du lyssna på Framtidsodlarna

Framtidsodlarna heter en ny poddserie av SLC som har premiär i mitten av augusti. I respektive avsnitt får lyssnaren möta jord- och skogsbrukare inom olika produktionsinriktningar hemma i deras egen miljö i någon del av Svenskfinland. Varannan vecka lanseras ett nytt avsnitt under hösten.

SLC - Img 20190718 143703
Finländska matens dag firas 4.9: Uppmärksamma dagen med en banderoll!

Historiens första Finländska matens dag firades ifjol och även i år är alla finländare inbjudna för att uppmärksamma dagen fredagen den 4 september. Inom ramen för kampanjen uppmärksammas Gott från Finland-ursprungsmärket som ett kännetecken för finländsk mat.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

Bergqvist ger över Sydkustens ordförandeklubba

Sydkustens landskapsförbunds ordförande, riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), ställer inte upp för omval på förbundsmötet i september.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt lista över aktuella evenemang och mässor. NYTT: Aktuellt i Nyland.

SLC - Carbon
Ännu hinner du påverka Carbon Actions innehåll

Fortfarande kan du som odlare påverka innehållet, teman för tillställningar och material som produceras av projektet Carbon Action Svenskfinland genom att besvara enkäten på webben senast 10.8.

SLC - Mats Nylund Slc Ordf 1
SLC: Positivt beslut om EU:s budgetram

EU:s statschefer nådde i slutet av juli enighet om EU:s budgetram för perioden 2021 till 2027. Parlamentet kräver ännu tilläggsförhandlingar, men det påverkar knappast jordbrukets finansiering.

SLC - Klimatvagkarta Allmanbild Sv
75 procent av finländska jordbrukets växthusgasutsläpp kommer från marken – effektiv åkeranvändning är nyckelfaktorn

​Jordbrukets klimatvägkarta beräknar att om torvjordarnas utsläpp minskas, kolbindningen på mineraljordar effektiveras samt om biogasproduktionen och användningen av solenergi ökas på gårdarna är det möjligt att enligt nuvarande beräkningar minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser från nuvarande med upp till 29 procent till 2035 och med 38 procent till år 2050 utan att produktionen minskas.

SLC och MTK lanserar jordbrukets klimatvägkarta 15.7

Producentorganisationerna lanserar jordbrukets klimatvägkarta onsdagen den 15 juli. Klimatvägkartan blir ett av producentorganisationernas verktyg i klimatarbetet.

SLC - Nyl Bon 1
SLC Nyland höll vårmöte i Vanda – vill se satsningar på småskaliga biogasreaktorer

​På grund av coronaepidemin höll SLC Nyland sitt vårmöte först i slutet av juni, förra veckans torsdag, på lantbruksmuseet i Vanda.

SLC - 20200626 201718
Nylandsplanen 2050 problematisk

Beredningen av en ny landskapsplan för Nyland, den sk. Nylandsplanen 2050 är på slutrakan. Tanken var att planen skulle vara fastställd vid det här laget, men behandlingen av ärendet har dragit ut på tiden i landskapsfullmäktige. I skrivande stund ser landskapsplanen ut att bli fastställd i augusti. De första omröstningarna i landskapsfullmäktige visar vad vi har att vänta.

SLC - Fullmw
SLC höll fullmäktigemöte över videoförbindelse

SLC höll fullmäktigemöte på tisdagen. På grund av omständigheterna med coronaepidemin hölls mötet över videoförbindelse.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning