SLC - Narmatsdagen Webb
Anmälan till Öppna gårdar på Närmatsdagen 9.9 har öppnat

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen den 9 september. Nu kan du anmäla dig och din gård som arrangör och ordna ett jippo på gården och sälja produkter direkt från gården.

SLC - Rol 1937263 Skog Mossor
MTK och SLC: Skicka restaureringsförordningen för en ny beredning

MTK och SLC uppmanar EU:s beslutsfattare till realism i beslutsfattandet. Parlamentet och rådet måste sätta ner foten mot kommissionen, som styrs av ideologi och inte lyssnar på medlemsstaterna. I synnerhet EU:s restaureringsförordning måste nu skickas tillbaka för ny beredning.

SLC - Img 0633
Regeringsförhandlingarna: SLC vill inte se beskärningar i stöden

Regeringsförhandlingarna på Ständerhuset har tagit en paus i de flesta arbetsgrupper denna vecka. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback konstaterar ändå att jordbruksarbetsgruppen börjar vara klar med sitt arbete.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt händelsekalender. NYTT: Aktuellt i Nyland.

Nytt medlemsregister ­­– kolla fakturan noggrant!

SLC har i år tagit i bruk ett nytt medlemsregister så förbunden ber er att kontrollera era uppgifter på fakturan extra noga.

Offentliga upphandlingar av livsmedel bör ingå i marknadsombudsmannens befogenheter

Livsmedelsmarknadsombudsmannen och livsmedelsbranschens intresseorganisationer vill se en ändring av livsmedelsmarknadslagen för att de offentliga upphandlingsavtalen tas in i livsmedelsmarknadsombudsmannens befogenheter.

SLC - Unga6 Apr23 Ct
Unga producenter från Sverige på besök i Österbotten

Mycket intressant och givande. Så beskrev unga svenska producenter sin tre dagar långa studieresa till Österbotten. Ni har fina gårdar och förutsättningar här, säger Frida Dahlberg, ordförande för LRF Ungdomen Västerbotten.

SLC - Img 3072
Yrkeshögskolan Novia vill inleda lantbruksutbildning för vuxna 2024

Yrkeshögskolan Novia och SLC har inlett ett samarbete för att utreda intresset för en lantbruksutbildning för vuxna i Österbotten. Om allting går vägen kan utbildningen av agrologer och skogsingenjörer inledas redan 2024.

SLC - Standerhuset 3
SLC och MTK uppvaktade regeringsförhandlarna

På onsdagen uppvaktade producentorganisationerna SLC och MTK regeringsförhandlarna utanför Ständerhuset i Helsingfors. SLC-medlemmarna hade mött upp från olika delar av Svenskfinland.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

MTK och SLC erbjuder den nya regeringen hållbar tillväxt och kräver stark EU-påverkan

Producentorganisationerna MTK och SLC överlämnade sina förslag till regeringsprogrammet vid Ständerhuset på onsdagen.

SLC Nyland oroar sig för avbytarservicen

Husdjursgårdarnas antal minskar och det blir allt längre avstånd mellan dem. Då husdjursproducenterna har ledigt är det svårare än förr att få en bra avbytare att sköta om djuren. SLC Nylands fullmäktige, som hade vårmöte på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 13 april oroar sig för att avbytarservicen skall kunna erbjuda avbytare i framtiden så att producenterna får ett avbrott i vardagen.