Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt händelsekalender. NYTT: Aktuellt i Nyland.

Skogsdagarna samlar skogsägare och fackfolk den 24-26 oktober

Skogsbranschens stora evenemang Skogsdagarna 2024 bjuder på ett digert program för skogsägare och fackfolk med temat Skogsbranschens många målsättningar.

SLC - Traff1 Okt24 Ct
ÖSP träffade ordförandena i lokalavdelningarna

Lokalavdelningarnas förtroendevalda har ett stort ansvar för att verksamheten fungerar. För att stöda de som ställer sig till förfogande ordnar ÖSP årliga träffar. På mötet i Edsevö diskuterades allt från medlemsvård till vargar.

SLC - Essayah1
Minister Essayah öppnade Jordbruksmaskinmässan i Helsingfors

– Jag är glad att se så många på plats här idag och imponerad av de nästan 500 utställare som vi ser omkring oss. Här erbjuds ett otroligt utbud nya produkter och teknologiska lösningar. Teknologi, digitalisering, automatisering, artificiell intelligens och geografisk information är som vi vet dagens melodi. Det sade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah då hon under förmiddagen öppnade Jordbruksmaskinmässan i Helsingfors Mässcentrum.

ÅPF söker snabbt ny chef

Ålands producentförbunds styrelse beviljade i måndags sin verkställande direktör Sue Holmström sex månaders tjänsteledighet från och med den 17 januari 2025 så att hon kan tillträda tjänsten som landskapsagronom och chef för Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå.

SLC - Sockeravtal3 Okt24 Ct
Nu är branschavtalet för sockerbetor undertecknat

Under hösten har SLC, MTK och Sucros förhandlat om ett nytt branschavtal. I slutet av förra veckan kunde avtalet för 2025 äntligen undertecknas. Det nya avtalet innebär en prissänkning för odlarna, men det var ganska väntat.

SLC - Lrf Media
Ny SLC-medlemsförmån: 40-70 procents rabatt på digitala prenumerationer av LRF Medias tidningar

SLC har ingått ett nytt samarbete om medlemsförmåner med LRF Media. Genom samarbetet får SLC-medlemmar 40-70 procent rabatt på ordinarie prenumerationspriser för digitala prenumerationer av tidningarna ATL, Lantmannen och Landpaketet som innehåller LandLantbruk, LandSkogsbruk samt tidningen Land.

SLC - Framtidsodlarna Hoffman
Podcasten Framtidsodlarna: Bristen på vatten skakar om den framtida matproduktionen i Europa

Extremvädret leder på sikt till stora förändringar i var vi kan odla mat. Den tilltagande torkan förskjuter matproduktionen mot nordligare breddgrader, men de längre perioderna av torka kräver att vi måste investera stora summor i infrastrukturen i vatten för att kunna bevattna mer av våra åkermarker än idag. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur kommer förändringarna i nederbörden att påverka vår framtida matproduktion?

SLC - Dsc08727
ÅPF-direktören blir chef för Ålands jordbruksbyrå

Ålands producentförbunds verkställande direktör Sue Holmström har förordnats till den ordinarie tjänsten som byråchef och landskapsagronom vid landskapsregeringens jordbruksbyrå.

Kartläggning över hönshirsens utbredning i Finland

MTK och SLC genomför en odlarenkät över hönshirsens utbredning i Finland. Målet med undersökningen är att kartlägga hur utbredd och omfattande spridningen av skadlig hönshirs är.

Träffa SLC och LF på Jordbruksmaskinmässan

SLC och Landsbygdens Folk deltar som utställare i Jordbruksmaskinmässan. På plats i monter 3b39 inne i Helsingfors Mässcentrum finns organisationens representanter och vi bjuder bl.a. på aktuella diskussioner, aktuellt material och tävling med utlottning.

SLC - Fest3 Sept24 Ct
Lokalavdelningar siktar på stor fest i Jakobstad för att fira ÖSP

God mat på inhemska råvaror, dans och trevligt umgänge. Det kommer det att bjudas på i Jugendsalen i Jakobstad den 8 november. Då ordnar flera lokalavdelningar av ÖSP en fest med anledning av förbundets 90-årsjubileum.