SLC - Img 4463
Glöm inte takblink och belysning om du kör med breddningshjul på vägen!

Det har kommit till LF:s kännedom att traktorförare har bötfällts för att ha kört med breddningshjul på vägen utan att traktorn varit försedd med orangefärgad takblink. Det lönar sig att beakta den här regeln i vägtrafiklagen, nu när det börjar bli vårbrukstider. På vissa håll lär man ha varit ute på åkrarna redan.

SLC - Hasttimer 1 Webben
Jakten på den perfekta timern ledde till Nya Zeeland

Hallon Ab erbjuder en kompakt timer med solceller som kan utfodra flera hästar per gång upp till fyra gånger per dag. Trots att timern görs i Nya Zeeland klarar batteriet den nordiska vintern galant, berättar företagsägare Lena Aschan.

Odlingsplaneringsprogrammet Wisu får trådlös dataöverföring

En trådlös dataöverföring tas i bruk inom odlings­planeringsprogrammet Min Gård Wisu, meddelar Mtech Digital Solutions och AGCO Finland. Företagen inleder ett strategiskt samarbete för att producera lösningar kring precisionsodling.

SLC - Lantmannen Bjorkman Webben
Sibbobo sticker fram hakan i åländska lantbrukshandeln

Sibbobon Magnus Björkman som flyttade till Åland redan 1985 är sedan tio år en stark uppstickare inom den åländska lantbrukshandeln. Hans enmansföretag Lantmännen Agro Åland i Saltvik drivs som enskild firma och har enligt Björkmans beräkningar ungefär 20-25 procent av den åländska handeln med lantbruksmaskiner och förnödenheter.

SLC - Tankkausasema Vuorenmaa 4710
Valios mjölkbil tankar biogas gjord på kogödsel

Finlands första mjölkbil som går på biogas från kogödsel har tagits i bruk i Haapavesi, meddelar Valio. Mjölkbilen har tankats med biogas från Vuorenmaa mjölkgård.

SLC - Btagro1
BT Agro möter framtiden som internationell aktör

Mycket har hänt i BT Agros värld under de senaste 15 månaderna. Först köpte Lyckegård Group upp Kvick Finn-varumärket och från oktober 2020 är BT Agro dessutom ett dotterbolag i den svenskägda koncernen.

KoneAgria 2021 blir större än 2019

KoneAgria-mässan som ordnas i 14-16 oktober 2021 i Tammerfors har redan nu flera anmälda deltagare än mässan 2019, meddelar organisatörerna.

Ny handbok om risker med åkbara mindre arbetsmaskiner utan skyddshytt

Arbetarskyddscentralen har gett ut en ny handbok om arbetarskyddsrisker vid användning av åkbara mindre arbetsmaskiner.

SLC - Borgeby1
Vacklande utställare på Borgeby Fältdagar

Lantmännen Maskin ska inte vara med på Borgeby Fältdagar i år och därmed tappar mässan en stor utställare. Men intresset är ändå stort för mässan och projektledaren Anna Larsen har berättat att flera helt nya utställare har hört av sig inför sommarens event.

Dansk teknik kan halvera jordbrukets CO2-utsläpp

En dansk teknik med namnet SkyClean har potential att väsentligt sänka jordbrukets utsläpp av koldioxid i atmosfären. Processen uppges vara billigare än andra klimatteknologier med motsvarande potential.

Lyckegård tar över System Cameleon

Svenska Lyckegård Group, som i fjol höstas förvärvade inhemska BT-Agro, har köpt svenska Gothia Redskap som tillverkar System Cameleon.

SLC - 200908 Cropzone 142 Scaled
Elektrisk ogräsbekämpning prövas som alternativ till kemi

EU:s gröna giv och det förestående förbudet mot glyfosat aktualiserar behovet av ny teknik för bekämpning av ogräs. Ett företag i Australien har utvecklat ett elektriskt system för ogräsbekämpning som nu ska introduceras i Europa.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning