Tyskland utvecklar klimatvänlig traktor

Det tyska jordbruksministeriet anslår en miljon euro för ett forskningsprojekt kring klimatvänligare jordbrukstraktorer. Projektet ska utreda alternativa driftsmodeller med radikalt sänkta utsläpp av skadliga drivhusgaser.

SLC - Klaravik Tuukka Tulosmaa
Klaravik slår upp sina dörrar i Finland

Det svenska auktionsföretaget Klaravik har etablerat sig i Finland under våren. Efter etableringen i Danmark 2018 kommer nu även finska kunder att kunna sälja och köpa maskiner på marknadsplatsen.

SLC - Utsadeskalkylator
Väderstad släpper kostnadsfri onlinekalkylator för utsädesmängd

Väderstad har släppt en onlinekalkylator för utsädesmängd som alla kan använda. I kalkylatorn kan lantbrukare enkelt hitta rätt utsädesmängd för sin specifika gröda och även konvertera mellan utsädesmängd och utsädesantal.

SLC - Valtra Fabriken 5
EU-bönderna köper något färre traktorer

Försäljningen av jordbrukstraktorer har backat något under 2023, framgår av den senaste statistiken från maskintillverkarnas europeiska branschorganisation CEMA. Bönderna i Frankrike och Tyskland var de mest aktiva köparna av nya traktorer.

SLC - Stoneless Bild 1
Innovativ stenplockare blev populär i Danmark

Ett ungt danskt företag har lanserat en lätt stenplockare för åkrar med namnet Stoneless, som ska göra det lättare att plocka sten från åkern efter vårbruket. Mer än 300 enheter har redan sålts i Danmark. Nu utvidgar Stoneless till nya marknader utanför Danmark.

SLC - Eexpo5 Apr24 Ct
Energilösningar dominerade på TrädgårdsExpo i Närpes

LED-belysning har varit på tapeten i flera år. Men det är först nu som växthusföretagarna i allt högre grad investerar i tekniken. Det som fick fart på investeringarna är energikrisen. Just lösningar för att spara energi var starkt framme på TrädgårdsExpo i Närpes.

SLC - Ce577016 0Bd8 4Dcc Bfe8 509E0468D83D
AGCO investerar 70 miljoner i sin fabrik i Linnavuori

Industriföretaget AGCO investerar 70 miljoner euro i sin AGCO Power-fabrik i Linnavuori i Nokia för att möjliggöra produktutveckling inom ren energi. Företagets produktion är inriktad på jordbruksmaskiner och precisionsodlingsteknologi.

SLC - Horsch8 Mar24 Ct
Horsch stärker sina positioner i Norden – och Finland

Horsch, som tillverkar såmaskiner och maskiner för jordbearbetning och växtskydssprutor, växer i Norden. Även Finland är en marknad som blir viktigare. Vi stärker våra positioner, men har inte bråttom, säger bolagets Skandinavienchef Håkan Westesson.

SLC - Horsch1 Mar24 Ct
Horsch grundare tror på en ljus framtid för jordbrukarna

Ideologi ökar inte skördarna. Det har även beslutsfattarna insett nu. Det säger Michael Horsch, grundare av Horsch i Tyskland. Han tror på en politisk kursändring och spår en ljus framtid för jordbruket.

SLC - Img 7024
Ovanlig specialtraktor utvecklas trots konkurs

Det österrikiska företaget Syn Trac har utvecklat en mångsidig universaltraktor med en lång rad tekniska finesser. Redskapen kopplas automatiskt till traktorn fram eller bak på mindre än en minut. Dessvärre finns ett problem – tillverkaren har anmält konkurs.

Glöm inte kraven på växthälsa om du importerar en begagnad maskin från länder utanför EU

Det finns krav på växtskydd för begagnade jordbruks- och skogsbruksmaskiner då de importeras från länder utanför EU, påpekar Livsmedelsverket.

SLC - Following Harrow Marathon  2
Väderstad introducerar efterharvspinnen Marathon

Väderstad introducerar en ny efterharv i början av 2024, som ett komplement till dagens sortiment. Den nya efterharvspinnen Marathon kommer att öka livslängden på efterharven.