SLC - Fjarrstyrd Markberedare
Fjärrstyrda robotar underlättar skogsbruket

Fjärrstyrda skogsrobotar kan om några år röja skog på egen hand. Robotar ska både öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön, enligt forskare som testar maskinerna vid det svenska skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk.

Dåliga tider stoppar maskinmässa i Paris

Den traditionella maskinmässan Sima i Paris inhiberas detta år. Enligt planerna skulle mässan arrangeras i november men arrangörerna ger återbud. I ställen ska en ersättande mässa för professionell publik ordnas i februari.

SLC - Spruta9 Maj24 Ct
Rekordmånga spruttester genomförs i Österbotten

Det har varit bråda tider för ProAgrias anställda som utför tester av jordbrukssprutor. Nu testas de som omfattas av intervallet på tre år och de som gick enligt det gamla systemet och blev testade 2019. Skicket på sprutorna beskrivs som mycket bra.

Tyskland utvecklar klimatvänlig traktor

Det tyska jordbruksministeriet anslår en miljon euro för ett forskningsprojekt kring klimatvänligare jordbrukstraktorer. Projektet ska utreda alternativa driftsmodeller med radikalt sänkta utsläpp av skadliga drivhusgaser.

SLC - Klaravik Tuukka Tulosmaa
Klaravik slår upp sina dörrar i Finland

Det svenska auktionsföretaget Klaravik har etablerat sig i Finland under våren. Efter etableringen i Danmark 2018 kommer nu även finska kunder att kunna sälja och köpa maskiner på marknadsplatsen.

SLC - Utsadeskalkylator
Väderstad släpper kostnadsfri onlinekalkylator för utsädesmängd

Väderstad har släppt en onlinekalkylator för utsädesmängd som alla kan använda. I kalkylatorn kan lantbrukare enkelt hitta rätt utsädesmängd för sin specifika gröda och även konvertera mellan utsädesmängd och utsädesantal.

SLC - Valtra Fabriken 5
EU-bönderna köper något färre traktorer

Försäljningen av jordbrukstraktorer har backat något under 2023, framgår av den senaste statistiken från maskintillverkarnas europeiska branschorganisation CEMA. Bönderna i Frankrike och Tyskland var de mest aktiva köparna av nya traktorer.

SLC - Stoneless Bild 1
Innovativ stenplockare blev populär i Danmark

Ett ungt danskt företag har lanserat en lätt stenplockare för åkrar med namnet Stoneless, som ska göra det lättare att plocka sten från åkern efter vårbruket. Mer än 300 enheter har redan sålts i Danmark. Nu utvidgar Stoneless till nya marknader utanför Danmark.

SLC - Eexpo5 Apr24 Ct
Energilösningar dominerade på TrädgårdsExpo i Närpes

LED-belysning har varit på tapeten i flera år. Men det är först nu som växthusföretagarna i allt högre grad investerar i tekniken. Det som fick fart på investeringarna är energikrisen. Just lösningar för att spara energi var starkt framme på TrädgårdsExpo i Närpes.

SLC - Ce577016 0Bd8 4Dcc Bfe8 509E0468D83D
AGCO investerar 70 miljoner i sin fabrik i Linnavuori

Industriföretaget AGCO investerar 70 miljoner euro i sin AGCO Power-fabrik i Linnavuori i Nokia för att möjliggöra produktutveckling inom ren energi. Företagets produktion är inriktad på jordbruksmaskiner och precisionsodlingsteknologi.

SLC - Horsch8 Mar24 Ct
Horsch stärker sina positioner i Norden – och Finland

Horsch, som tillverkar såmaskiner och maskiner för jordbearbetning och växtskydssprutor, växer i Norden. Även Finland är en marknad som blir viktigare. Vi stärker våra positioner, men har inte bråttom, säger bolagets Skandinavienchef Håkan Westesson.

SLC - Horsch1 Mar24 Ct
Horsch grundare tror på en ljus framtid för jordbrukarna

Ideologi ökar inte skördarna. Det har även beslutsfattarna insett nu. Det säger Michael Horsch, grundare av Horsch i Tyskland. Han tror på en politisk kursändring och spår en ljus framtid för jordbruket.