Timmerhus 1 Webben
Lägg märke till de fint ihopfogade knutarna, som är det mest precisionskrävande arbetet när Jonas Lindvik timrar sin nya sommarstuga. Knutarna är täckta med lim för att virket inte ska spricka. Han använder också spännband för att pressa ihop stockarna efterhand som de torkar och krymper.
Skogsbruk Livet på landet Tema

Timrade stugan ska flyttas till havet

Med hjälp av barkspade, bandkniv och yxa timrar Jonas Lindvik från Mariehamn enligt traditionella metoder ett stockhus som snart ska bli familjens sommarstuga vid Ålands hav.

– Fast ganska mycket använder jag också motorsågen när stockarna ska anpassas till varandra.

Jonas, som är byggnadssnickare till professionen, har tidigare satt upp ett par monteringsfärdiga timmerhus. Så när det blev dags att bygga en sommarstuga på en strandtomt i Eckerö på västra Åland passade han på att ta sig an utmaningen att timra huset på gammaldags vis.

Ritningarna gjorde han också själv tillsammans med frun Malin.

– Efter 26 försök var vi hyfsat överens om planlösningen. Men fasaden var bedrövlig, så då anlitade vi arkitekten Johanna Wickström som styrde upp det både invändigt och utvändigt.

Det mesta av husets virke är stormfällda stockar från den häftiga stormen Alfrida natten till andra januari 2019. 

Dessutom försöker han få tag på begagnade dörrar och fönster för återanvändning i det nya huset.

Timmerhus 2 Webben
En modell av familjen Lindviks blivande stockstuga på femtio kvadratmeter. Huset får yttermåtten 7,5 gånger 7,5 meter och inrymmer förutom kök och ett stort allrum också två mindre sovrum. Modellen tillverkades främst för att testa taklösningen och dess utformning. Foto: Jonas Lindvik

Lätt att flytta med numrerade stockar

Fast egentligen blir det lite extra arbete med huset eftersom Jonas valde att sätta upp stommen vid Hammarudda såg i Jomala. Senare i sommar ska de numrerade stockarna plockas ner innan huset flyttas och plockas upp på nytt på sin rätta plats i Eckerö.

– Att jag först timrar här vid sågen beror på att jag då har tillgång till truck för att flytta och lyfta stockarna. Det blir otroligt tidsödande om man ensam och med handkraft ska hantera 7,5 meter långa stockar som väger över 200 kilo.

Andra skäl till att timra vid sågen är han där har tillgång till el och att barkningen blir lättare när virket är färskt.

– När jag började timra i januari var virket dessutom ganska nysågat.

Förskjutningar när virket torkar

Fast det har också nackdelar att jobba med färskt virke och stockar som kommer att torka och krympa ganska mycket efter monteringen.

– Det största bekymret med nysågat timmer är att stocken i viss mån alltid vill vrida sig när den torkar. Det kan leda till en sned och dragig knut fast den från början ser väldigt tät och välgjord ut. Men om man dymlar tätt går vridningen till en del att förhindra.

Enligt Jonas räknar man med att en meterhög nysågad stockvägg blir 2,5 centimeter lägre när virket blivit ordentligt torrt.

– När jag kommit till byggplatsen har jag nästan alltid kunnat dra åt spännbanden lite mer.

Eftersom virket krymper när det torkar får exempelvis det övre stockvarvet inte ligga direkt mot en underliggande fönsterkarm.

– Mellan karmen och stocken måste det finnas sjunkmån och isolering som tål att pressas ihop.

Timmerhus 3 Webben
Mellan de 150 millimeter breda stockarna blir det isolering med lindrev när det timrade huset monteras upp på sin rätta plats. Stockväggarna säkras från förskjutning i sidled med grova träpålar (dymlingar) som går igenom två stockvarv.

Passning krävs både horisontellt och lodrätt

Jonas Lindvik ser det som en kulturgärning att själv timra sitt hus med handbarkade stockar i stället för att behändigt montera upp ett prefabricerat hus med färdigt frästa stockar.

– Huset blir också mera personligt och får mycket mera liv när varje stock måste anpassas till den som ligger under. Det skulle förstås också vara trevligt med handbilad yta på stocken, men det blir för tidsödande.

Även för ett vant timmermansöga kan det vara svårt att se hur två stockar kommer att passa ihop.

– Fast man tycker att en stock med rygg ser ut att passa perfekt ovanpå den underliggande stocken så kan det ändå krävas en hel del anpassning med såg och yxa.

Viktigt med syllvarvet

Varje stock har sina naturliga konturer, men byggaren måste förstås se till att de nedersta stockarna, syllvarvet, ligger hyfsat vågrätt och sedan varva topp- och rotända så att väggen inte blir högre i ena ändan.

Varje stock ska ligga så vågrätt som möjligt och väggarna måste förstås bli lodräta.

Stockväggarnas stabilitet i sidled säkras med dymlingar, cirka fyrtio millimeter tjocka träpluggar. Enligt konstens regler ska dymlingarna slås in med träklubba i förborrade hål som går genom två stockar.

Trots att det skulle vara betydligt enklare och snabbare att montera ett prefabricerat timmerhus räknar Jonas Lindvik ändå med att han får sin sommarstuga billigare när han själv timrar den.

– Sen beror timpengen förstås på hur snabbt och noggrant man jobbar. Men när man väl fått in rytmen är det bara att trava på. Efter ett tag blir det nästan lite enformigt.

Timmerhus 5 Webben
Det stora panoramafönstret som nu vetter ut mot Hammarudda såg kommer i Eckerö att visa utsikten mot Ålands hav.

Björknäver som tätning

Allt arbete med stockhuset har Jonas gjort på fritiden. Efter cirka 270 timmars jobb med timrandet beräknar han att ungefär tre fjärdedelar av husets stomme är klar.

Renovering av gamla hus är en del av hans yrke och under våren har han tillsammans med kollegan Arne Nieland, som driver bolaget Löfbacka Traditionsbygg, renoverat ett flera hundra år gammalt åländskt stockhus.

Huset har handhyvlad ytterpanel, som de nu har skrapat och målat och ersatt med nya bräder där det behövts.

– Men det mest speciella med det huset är ändå att man använt björknäver som tätning mellan ytterpanelen och stockarna. Det har jag aldrig sett förr.

Timmerhus 6 Webben
Närstudie av knutens utformning med haket sett inifrån samt en fasning för att motverka drag. I nedre kant ses ett drevspår, alltså det kilformad urtag som fylls med isolering. Foto: Jonas Lindvik