SLC - Fingrid 2 D Webben
Kraftledningsområdena kan utnyttjas mångsidigt

Fingrid, som ansvarar för elöverföringen i Finlands stamnät, erbjuder ekonomiskt stöd för skötseln av värdefulla vårdbiotoper på kraftledningsområden. Det rör sig om ett treårigt försök. Mäntylä gård har nappat på möjligheten.

SLC - Pietolawebb
Liisa Pietola: ”Politiken borde stöda sig på biologiska fakta”

Miljödirektör Liisa Pietola på MTK hör till de sakkunniga som hördes i samband med regeringsförhandlingarna. Hon talade om skogens och åkerns förmåga att binda kol inför den av Sanna Marin (SDP) ledda arbetsgruppen för ett koldioxidneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden.

SLC - Plant10
Inhemska plantor är populärast i skogsodling

Under den kommande tillväxtsäsongen planteras nästan 180 miljoner trädplantor i de finländska skogarna. Bara några procent av plantorna importeras. De inhemska plantorna är anpassade till våra väderförhållanden och har ett litet kolavtryck.

SLC - 19368594853 4B5485D529 O
EU organiserar flygplan för att släcka skogsbränder

Svåra skogsbränder har blivit vanligare i EU under de varma somrarna. Kommissionen vill förbättra beredskapen mot bränder och andra naturkatastrofer genom att samordna en gemensam flotta av släckningsflygplan och helikoptrar.

Skogsrådsmedlemmarna utsedda

Skogsråden för verksamhetsperioden 2019-2023 har valts i Nyland. Skogsrådet har 14 medlemmar som representerar skogsbranschens aktörer, den offentliga förvaltningen och intressentgrupper.

SLC - Raw Timberwebb
Korruption hotar Namibias skog

Under flera år har rapporter från lokalbefolkningen i norra Namibia om oreglerad avverkning av värdefull skog fått journalister och organisationer att reagera och höja sina röster. Den 26 november ifjol tillkännagavs ett tillfälligt förbud, men rapporter om avverkning har fortsatt att komma och timmer skeppas ut från hamnstaden Walvis Bay. Enligt en rapport i mars från ministeriet för miljö och turism har 208 lastbilar med timmer exporterats till Kina under årets två första månader.

SLC - Plantering 1 Webben
Efter Alfrida testar Björn nya metoder

Skogsägaren Björn Josefsson, 61, i Hammarland tänker i nya banor när han nu har börjat göra nyplanteringar i ett 3,5 hektars skogsskifte, som totalförstördes under den svåra nyårsstormen Alfrida. Han räknar med cirka 700–800 plantor mindre per hektar jämfört med tidigare då det ibland kunde bli över 2.500 plantor.

SLC - Kimito Webb
Vad vill du med din skog?

​Det är skogsägaren som bestämmer hur skogen ska skötas. Då kan man ta hjälp av en fackman, konstaterar revirinstruktör Johanna Sjölander vid Södra skogsrevirets nya kontor på Kimitoön.

SLC - Kolumn Finne Webben
Kommentaren: Fokus på skogsägarens intressen

Kommentaren: Dödsbon under tryck från flera håll

Olika förslag har under årens lopp lagts fram hur man kunde förenkla beslutsfattandet inom dödsbon. Ett av dessa går ut på att en enkel majoritet skulle räcka för att besluta om skogsskötsel och löpande ärenden. Lagstiftningsmaskineriet mal emellertid långsamt är det är inte säkert att man någonsin kommer till skott med förändringarna, konstaterar Mårten Lövdahl, näringslivschef på Finlands skogscentral.

SLC - Investeringar Kemi Webben
Metsä Group planerar miljardinvesteringar i Finland

Metsä Group planerar stora investeringar i Kemi och Raumo. Projektplaneringen för byggandet av en ny fabrik i Kemi har inletts och därtill planeras en ny, modern såg i Raumo. Utöver dessa projekt planerar Metsä Group också att förnya sin massafabrik i Husum i Sverige.

SLC - Virkesmarknad Img 9180
Virkesmarknaden är övermättad

Efterfrågan på timmer har avtagit och priserna sjunkit. Men trots det finns det förutsättningar för en rätt livlig virkeshandel i år.