Den inhemska växthusnäringen är mycket hållbar i internationell jämförelse. Men näringen har inte varit särskilt bra på att berätta det utåt. Därför har Närpes Grönsaker startat en kampanj för att framhålla det goda arbete som görs på gårdsnivå.
Förra vintern blev Tommy och Patrik Sigg de första i världen att producera spetspaprika vintertid. Trots att skörden inte riktigt uppnådde förväntningarna gläds man åt att efterfrågan är mycket god. Nu gör de ett nytt försök och resultaten hittills ser goda ut.
Biolan Group fortsätter tro på vitmossa som växtunderlag både för proffsodlare och konsumenter. Under sina vårdagar presenterade Biolan nyheter för balkongodlare, och företaget tror starkt på export.
Den holländska professorn Leo Marcelis vid Wageningen-universitetet i Holland anser att vertikal odling kommer att revolutionera växtproduktionen i världen. Enligt honom är fördelarna med vertikal odling många: Man kan odla i princip var som helst på en liten areal och producera hög kvalitet nära konsumenten, med minimal vattenanvändning, korta transportsträckor och minskat matsvinn.
Den ledande franska specialväxtodlingsmässan SIVAL, som ordnades för 34:e gången i mitten av januari, besöktes i år av 26.000 besökare, det vill säga 2.000 fler än 2019. – Paviljongens areal har utökats med 4.000 kvadratmeter och vårt mål är att växa ännu mer i framtiden, förklarar ordförande Bruno Dupont.
Den pågående varma och snöfattiga vintern riskerar att medföra olika slags odlingsmässiga utmaningar senare i år. Morotsodlaren Glen Jakobsson nämner upptorknings- och dräneringsproblem som ett typiskt dilemma efter en mild vintersäsong.
Neko kunde visa fram en drönare med vätskebehållare på Sarkamässan i Seinäjoki förra veckan. Den kan användas för att sprida flytande gödsel på friland, till exempel över trädgårdsodlingar. Växtskyddsmedel får man inte sprida med den, det är förbjudet i Finland och i övriga EU.
LyckeGård Group AB har utökat sin produktportfölj inom mekanisk ogräsbekämpning genom att köpa bolaget Kvick-Finn, som tillverkar en kultivator för bekämpning av framförallt ogräset kvickrot, uppger Ekoweb.
Sedan 2013 har Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet testat odling av plommon och under våren planteras de första plommonträden för kommersiell odling. Samtidigt börjar nya försök med odling av åländska aprikoser.
Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet och demonstrationsodling av nya äppelsorter är på väg att flytta från Jomala gård och Ålands Lantbrukscentrum till Finström Västanträsk som är den åländska äppelodlingen verkliga kärnområde. Där planterade hushållningssällskapet redan i fjol ett tiotal äppelsorter samt fem plommonsorter på ett knappt hektars skifte.
Det var aldrig ett medvetet val för Michelle Ferm och Robin Libäck i Österhankmo, Korsholm att börja odla exotiska gourmetsvampar i kommersiellt syfte, men efter att de till en början ägnat sig åt olika mindre verksamheter har de nu valt att sätta full fokus på sin svampodling. Under hösten och vintern har de utvidgat och automatiserat sin verksamhet och när renoveringen är klar har paret kapacitet att odla uppemot 400 kilo svamp per vecka.
Ett år har passerat och det har än en gång blivit dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. En stor del är sig likt från föregående år, men några små förändringar finns det ändå att orda om i årets deklarationsråd i veckans Tema-nummer.