Ledaren: Skogscentralen är nu en skugga av sitt forna jag

Tvåspråkiga Kustens skogscentral var i flera hänseenden ett skolboksexempel på hur det gick att ordna statliga förvaltningslösningar med både praktisk och språklig hänsyn. Finlands skogscentral av idag har helt andra, tyvärr sämre, verksamhetsförutsättningar och delvis också annan verksamhet. Man kan helt enkelt inte göra mera med mindre resurser, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Vintern som aldrig tar slut

Kanske den långa vintern ändå fört någonting gott med sig. I skogen har den bjudit på lämpliga väderförhållanden för att göra avverkningar också på mera svårtillgängliga marker och platser. På åkrarna har tjälen gjort nytta för markstrukturen, i varje fall i vissa regioner, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Svinaktigt av S-gruppen att byta ut Atrias inhemska grisfilé mot Coops utländska

S-gruppen har i sitt sortiment ersatt Atrias inhemska grisfilé med Coops utländska grisfilé, för tillfället av danskt ursprung. Det är givetvis konsumenten som gör valet, men man kan ju bara välja mellan de alternativ som erbjuds, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Regeringen lät bli att skära i jordbruket och försörjningsberedskapen

I rambudgetförhandlingarna om statsfinanserna 2025-2028 påförs inga nya inbesparingar eller direkta kostnadshöjningar på jordbruket. En tydlig signal om att man identifierar jordbrukets svåra ekonomiska situation och dåliga lönsamhet, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Skärpt tolkning av skogsbetens stödduglighet upprör

Kanske var den gamla tolkningen för liberal på vissa punkter. Skärpningen av tolkningen, då det trots allt är fråga om exakt samma betesområden, riskerar ändå att bli ett exempel på misslyckad förvaltning, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Upp till bevis för minister Essayah

Stödutbetalningarna ligger förstås på Livsmedelsverkets bord, men om de av orsak eller annan, inte klarar av sitt uppdrag så är det Jord- och skogsbruksministern som i sista hand ska se till att Livsmedelsverkets åtaganden följs, påpekar Staffan Pehrman.

LF rättar: Liten miss i insändartext

Insändarskribenten Jarl Forstén korrigerar ett sakfel i sin insändartext 5.4.

Insändaren: Östbanan för med sig många nackdelar för Östnyland

Planeringen av Östbanan från Kervo via Borgå till Kouvola fortsätter med en budget på 79 miljoner euro. Något beslut om att förverkliga höghastighetsjärnvägen, vars byggkostnader kan uppgå till 3.000 miljoner euro, har inte ännu gjorts. Är det värt att i detta skede satsa 79 miljoner på planeringen när förverkligandet är osäkert under de närmaste decennierna? undrar Jarl Forstén.

Ledaren: Journalistiken måste hålla sig till sanningen

Förtroende är ett livsvillkor för medierna som vi helt enkelt inte kan pruta på. Så är det också för Landsbygdens Folk, slår Staffan Pehrman fast.

Ledarsticket: En förenkling av CAP ska ge arbetsro till EU-bönderna

Varje gång CAP reformerats under de två senaste decennierna så har man talat om att byråkratin ska förenklas, ja man har till och med eftersträvat det. Men när allt sedan varit klappat och klart så har vi närmast fått mera byråkrati, i bästa fall enbart annan byråkrati. Ska situationen förändras nu? undrar Staffan Pehrman.

Ledaren: Ett högt pris för en järnväg som ger ganska liten nytta

Planeringen av järnvägssträckningen från Helsingfors-Vanda flygplats via Borgå till Kouvola, Östbanan, går vidare. Den nationalekonomiska nyttan av den kommande järnvägen kan ifrågasättas, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Nya segrar för monitoreringen och Vipu-mobilen?

Satellituppföljningen av jordbrukarstöden har utvidgats den här våren. Med hjälp av satellitbilder granskar man nu också om odlarna har bevarat växttäcket vintertid på sina åkrar i enlighet med villkoren. Fiffiga jordbrukare har nu tagit foton på snötäckta åkrar som de skickat in. Det är just nu mycket oklart vad ett sådant foto, som uppenbarligen saknar tillräcklig information i bilden, leder till, påpekar Staffan Pehrman.