Ledaren: Mot vårbruket i molltoner – som vi troligtvis får dras med en längre tid

Sannolikt får vi dras med de låga spannmålspriserna under hela säsongen och fortfarande har vi höga kostnader., påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Strejkerna kommer olägligt – men det gör de alltid

Det som igen oroar vd:arna är givetvis de pågående strejkerna. Och strejkerna kommer förstås olägligt, just nu när efterfrågan på exportprodukter verkar öka. Samtidigt kan man konstatera att strejker i princip alltid kommer olägligt, det är inget nytt i sig, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Olli Wikberg kan i praktiken inte återvända som livsmedelsmarknadsombudsman

I september tar Olli Wikbergs mandatperiod på fem år slut och nu återstår det att se vem som väljs till hans efterträdare. Vi hoppas på någon som tar sitt arbete på allvar, någon som effektivt använder sig av alla de till buds stående verktyg som redan den ikraftvarande livsmedelsmarknadslagen erbjuder och någon som också effektivt kan använda sig av offentligheten i sitt uppdrag, säger Staffan Pehrman.

Ledarsticket: En kakaokris som kanske för någonting gott med sig?

Om den begynnande kakaokrisen skulle leda till högre och bestående producentpriser för kakaobönderna kan man ju inte göra annat än att applådera utvecklingen, det är ändå inte alls sagt att så sker, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Tomas Langgard Slc9920 Edit Beskuren
Kommentaren: Marknaden är utmanande

Läget hos oss avviker inte nämnvärt från våra yrkeskollegors situation i de länder i Europa där producenterna protesterar. Vi dras och har under lång tid dragits med en alldeles för dålig lönsamhet i genomsnitt. Däremot finns det nog andra i livsmedelskedjan som uppvisar ökade vinster, år efter år, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.

Ledaren: Anna-Maja Henriksson blev ett offer för sina egna goda avsikter men också annat

Inom Sfp-kretsarna är det nu många som hoppas på att en ordförandekamp, en EU-valskampanj samt sedan att ett nytt partiordförandeskap ska ge partiet den vitalisering som onekligen behövs, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Tummen upp för inhemskt ärtprotein!

Behovet av inhemskt ärtprotein har varit stort redan länge och det skulle också vara oerhört positivt att få en mera omfattande och ändamålsenlig ärtodling i Finland, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Kriget i Ukraina har pågått i två år och fortfarande finns inget slut i sikte

Ukraina krigar nu i allra högsta grad också för västs del och därför borde väst klara av att förse dem med de vapen, det stöd och den finansiering som behövs. Det är egentligen det minsta man kan begära, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Positiv medieaffär på kort sikt, oklar på lång sikt

Bonnier News i Sverige köper alla aktier i HSS Media av Harry Schaumans Stiftelse. För den österbottniska tidningsläsaren kommer den här medieaffären antagligen att vara positiv, speciellt på kort sikt. På lång sikt är det hela betydligt oklarare, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: En gedigen utbildning är en garanti för framgång

Jordbrukets strukturomvandling går vidare, oavsett om vi vill det eller inte. Kravet på professionalitet och kunskap på gårdarna kommer enbart att öka. Med det i åtanke kan det inte vara fel med mera och gedigen utbildning inom branschen, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: SUR-förordningen drogs tillbaka – det enda rätta för EU-jordbruket

Om någon ny EU-lagstiftning gällande kemiska bekämpningsmedel ska godkännas, och det kan nog finnas vissa rimliga orsaker till det, måste det vara ett skäligt förslag från första början, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Stubb eller Haavisto – sent på söndag kväll vet vi med säkerhet

Det har varit en intressant presidentvalskampanj trots allt, inte minst den andra omgången. Båda de återstående kandidaterna är väldigt insatta i utrikes- och säkerhetspolitik, ifråga om såväl bredd som djup, konstaterar Staffan Pehrman.