Arkiv

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt händelsekalender. NYTT: Aktuellt i Nyland.

Utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöden våren 2025 har publicerats

Livsmedelsverket har publicerat den eftersträvade utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöden våren 2025.

SLC - Osterrike 1
Österrike satsar på forskning, rådgivning och utbildning inom jordbruk

En grupp av experter från Finland besökte nyligen Österrike för att bekanta sig med landsbygdsutveckling enligt Leader-metoden och kunskaps- och innovationsbefrämjande (AKIS) inom lantbruk och de gröna näringarna.

Landsbygdsborna upplever att de har ingen talan i hur landsbygdens naturresurser används

Enligt en färsk forskningsrapport framställd vid Östra Finlands universitet uppfattar landsbygdsborna att de inte har verkliga möjligheter att inverka på hur landsbygdens naturresurser används.

Uppvärmningen begränsar den globala vinproduktionen

Den globala vinproduktionen förväntas detta år stagnera på fjolårets låga nivå. Tidiga indikationer tyder på att 2024 kommer att bli ännu ett år med relativt svag produktion, befarar vinodlarna.

Skogsdagarna samlar skogsägare och fackfolk den 24-26 oktober

Skogsbranschens stora evenemang Skogsdagarna 2024 bjuder på ett digert program för skogsägare och fackfolk med temat Skogsbranschens många målsättningar.

Vad använder du som strö idag och imorgon?

Frågan om framtidens strömaterial lyfts upp under ett studiebesök till Kpedu i Kannus som ÖSL arrangerar.

SLC - Agricenter1
Manganbrist och pH i sprutvätskor i fokus på informationskväll på YA

SMN Agricenter och BioNutria arrangerar en informativ afton om användning av pH-reglerade sprutmedel och manganmedel på Yrkeakademin. Samtidigt presenteras några nya relaterade BioNutria-produkter.

SLC - Traff1 Okt24 Ct
ÖSP träffade ordförandena i lokalavdelningarna

Lokalavdelningarnas förtroendevalda har ett stort ansvar för att verksamheten fungerar. För att stöda de som ställer sig till förfogande ordnar ÖSP årliga träffar. På mötet i Edsevö diskuterades allt från medlemsvård till vargar.

SLC - C5D7Aab1 Be11 44C5 8Df3 Feb02Ead1D8C
Finland vill stryka belastningen från jordbruket i Skärgårdshavets område från listan över de värsta belastningskällorna

Miljöministeriet sände i onsdags till sakkunniggruppen till Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö (Helsinki Commission, HELCOM) information om Finlands planer för att få näringsbelastningen från jordbruket i Skärgårdshavets område struken från listan över de värsta belastningskällorna i Östersjön. Sakkunniggruppen sammanträder den 22 oktober. Färska uppgifter visar en nedåtgående trend i den diffusa fosforbelastningen.

Italienska ungdomar kan kallas till agrar civiltjänst

Den italienska Lega-chefen och viceregeringschefen Matteo Salvini vill kalla in landets ungdomar till en sex månader lång civiltjänstgöring. Ett första provår ska visa om modellen vinner stöd.

Ledaren: Se över kostnadsstrukturerna inom Livsmedelsverket

Livsmedelsverket tog senaste år in 9,6 miljoner euro på köttgranskning, 1,7 miljoner euro på registrering av nötkreatur och 1,7 miljoner euro på ekogranskning, för att nämna några inkomstposter. Bakom avgifterna finns förstås arbetsinsatser som kostar, men hur kostnadsstrukturen ser ut inom Livsmedelsverket är oklart, konstaterar Mikael Jern.