Arkiv

Höstanmälan kan nu skickas in

Odlarna kan skicka höstanmälan om miljöersättning i e-tjänsten Vipu fram till fredagen den 30 oktober, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Biogas Arkiv
SLC Nyland: Regeringen borde satsa mer på bioekonomi

Regeringens budgetförslag för 2021 innehåller alltför små satsningar på bioekonomi och fossilfria energilösningar, framhåller SLC Nyland. Det skulle behövas betydligt större satsningar på forskning, utveckling, innovationer och investeringar inom biogas och bioenergi.

Agritek till västra Nyland

Karis Järn och till SGN Group hörande Agritek Oy har undertecknat ett samarbetsavtal om försäljning av traktorer och skördetröskor i västra Nyland.

SLC - Dba5 D00 D Bb90 2 A4 D B2 C2 0 Ec90 F03 F55 B
CAP-kompromiss i sikte för den gröna arkitekturen

EU:s jordbruksministrar har denna vecka fortsatt debatten om nästa CAP-modell efter 2020. Förhandlingarna är nu på väg in i sin slutfas. Ordförandelandet Tyskland hoppas på en kompromiss om den framtida jordbrukspolitiken redan i oktober.

ÖSP kritiserar industrins sänkning av priserna på proteingrödor

ÖSP:s förbundsstyrelse ställer sig kritisk till industrins prissättning på proteingrödor.

Frankrike lägger veto mot mercosuravtalet

Den franska regeringen accepterar inte EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Enligt president Emmanuel Macron är avtalet inte acceptabelt i sin nuvarande form.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt lista över aktuella evenemang och mässor. NYTT: Aktuellt i Nyland.

Jordbearbetningsdag i Övermark på söndag

Övermark ÖSP arrangerar en jordbearbetningsdag nu på söndag 27.9.

SLC - Pro1
Skörden av vårspannmål fortfarande på hälft

Det varierande septembervädret har förorsakat återkommande avbrott i spannmålsskörden i hela landet. Av vårspannmålen är 60-80 procent bärgad, men på en del områden har skörden endast kommit halvvägs. Växtperioderna har varit lika sena under åren 2015 och 2017. Uppehållsvädret har återskapat tron på skördens framskridande och på att kvaliteten ska hålla, skriver ProAgria i sin växtrapport.

Trump lovar igen miljarder till jordbruket

President Donald Trump har igen lovat saftiga stödpengar till sina amerikanska bönder. Under en valtillställning i delstaten Wisconsin berättade Trump att han reserverar 14 miljarder dollar för ändamålet.

PeeÄssä belönar sina andelsmedlemmar bäst

Under 2019 betalade andelslagen ut bonus till sina ägarmedlemmar till ett belopp av sammanlagt 600 miljoner euro och de ömsesidiga bolagen för 104 miljoner euro. Finlands 6,9 miljoner medlemmar i olika andelslag fick i genomsnitt 120 euro i bonus och andra återbetalningar av resultatet per medlem.

Tyskland bekräftar nya fall av svinpest

Fram till måndagen hade afrikansk svinpest fastställt hos tjugo vildsvin nära den polska gränsen i den östtyska delstaten Brandenburg. Alla smittade djur har påträffats inom ett och samma område.