Arkiv

SLC:are premieras på självständighetsdagen av presidenten

President Sauli Niinistö har beslutit att förläna utmärkelsetecken på SLC:s förslag.

SLC - Da0D330A B80F 4Dc7 Bd60 281C8F589Ed4
Gipsansökningen kom i gång i hela landet

Det är nu möjligt att ansöka om gipsbehandling av åkrar och gipsrådgivning i hela landet. Gipsbehandlingen är avgiftsfri och skattefri för jordbrukaren och den påverkar inte jordbruksstöden.

SLC:s målsättning inför riksdagsvalet 2023: Ett tryggt Finland

De gröna näringarna behövs mer än någonsin. Det slår SLC fast i sina målsättningar för ett tryggt Finland inför riksdagsvalet 2023.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

Nivåerna för EU:s arealbaserade direktstöd 2022 har preciserats

Statsrådet har fastställt enhetsnivåerna för den första betalningsposten av de arealbaserade jordbrukarstöd för 2022 som helfinansieras av EU, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

EU backar om förbud mot växtskyddsmedel

EU-kommissionen drar tillbaka sina planer på ett totalförbud mot användningen av växtskyddsmedel i så kallade känsliga områden. Den ansvariga kommissionären Stella Kyriakides har återtagit förslaget.

SLC - 20221121 175252
Kvalitet eller matsäkerhet – livsmedelssystemet sett ur olika perspektiv

Matsäkerhet stod högt på agendan måndagen den 21.11, då nästan 20 deltagare samlades för att höra om kvalitetssystemens roll för livsmedelssäkerheten i MTK:s lokaler på Simonsgatan. Under seminariet som ordnades av FFD och Nylands agronomer hördes fyra expertpresentationer om kvalitetssystem, deras möjligheter och utmaningar för livsmedelssäkerhet.

SLC - Slcunga1
Levande landsbygd på Gårdskulla och Västankvarn

SLC:s ungdomsutbildning gick av stapeln i slutet av förra veckan. Efter ett rejält infopaket om intressebevakningens alla dimensioner under fredagen tillbringades lördagen på Gårdskulla och Västankvarn – två gårdar som genom konservering och regeneration håller landsbygden levande.

SLC - Skade1
Nu är det teaterscenen som gäller för jordbrukaren Holmqvist

Mats Holmqvist från Karleby har stått på teaterscenen i många år. Men Wasa Teaters föreställning Heiman, där han har en framträdande roll som bonden Viktor, är på många sätt speciell. Den har starka kopplingar till mitt eget liv som jordbrukare, säger han.

SLC - Agromek8
Agromek i Danmark siktar på 40.000 besökare

För första gången på fyra år ordnades Agromek i Herning i Danmark. Enligt arrangören Nordens för tillfället största jordbruksmässa. Över femhundra utställare var på plats och en av dem Boris Lindgård som representerar Lyckegård. Vi har deltagit i flera jordbruksmässor i år och det märks tydligt att det börjar komma igång igen efter pandemin. Det här är en viktig mässa för oss, säger han.

Ledaren: Sätt näringsämnena i cirkulation!

Många, läs urbaniserade, människor gillar inte tanken på att äta något som gödslats med mänsklig avföring, den må sedan vara hur processad som helst innan den bearbetades ner i åkern. Där måste bearbetas en hel del attityder i samhället för att det fina med ett slutet näringskretslopp skall vinna över tanken på äcklig skit någonstans där tidigare i förädlingsprocessen, påpekar Mikael Jern.

SLC - Slam
Slamgödsel