Arkiv

SLC - Embla 2019 Logo
Känner du någon som utmärker sig inom matsektorn?

Den nordiska konkurrensen mellan de bästa producenterna, budbärarna eller destinationerna för nordisk mat är benhård. Det nordiska köket är välkänt för sina rena smaker och nordisk mat har blivit känd och trendig långt utanför Nordens gränser. Avsikten med den nordiska mattävlingen är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten.

SLC - 241865298 3205750636319050 5976927757480413643 N
Bayern låter utbilda sommelierer för mjölk

Bayern är Tysklands mjölkregion nummer ett. Intresserade vänner av mjölk kan numera kvalificera sig till mjölksommelier vid Genussakademie Bayern, som arrangerar kurser för fackpersonal och amatörer med intresse för god mat och dryck.

SLC - Appelodling Aland 1
Hållbarhet på seminarium under FM i Mathantverk

Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras seminariet ”Bärkraftigt från jord till bord” på Åland den 7-9 oktober.

SLC - Image 50590209 1
Populärt med popup-restaurang på Närmatsdagen i Korsnäs

Det var en jämn ström med kunder som sökte sig till Korsnäs 4H:s popup-restaurang i byns centrum senaste lördag då Närmatsdagen uppmärksammades med olika sorters evenemang runtom i landet. Under ett par lunchtimmar serverade 4H-föreningen närmare hundra pitabröd, maffigt fyllda med inhemska och närproducerade ingredienser.

Insändaren: Jordbrukets lönsamhet i fokus

Jag väntar ännu på den dag då produktionen av mat sätts i fokus inom den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Nu har det främst handlat om klimatet, konstaterar Jan-Ove Nyman
, verksamhetsledare för MTK Keski-Pohjanmaa.

SLC - Img 1090
Äppelmusteriet Dalbo Must har gradvis byggt ut sin verksamhet

Äppelmusteriet Dalbo Must i Socklot, Nykarleby, tar sig an de arbetsintensiva höstmånaderna med en ny maskinpark och ett nybyggt produktlager i bagaget. Familjeföretaget siktar på att kunna bredda sin profil i fortsättningen.

SLC - Nng6
Import och coronan kastar en skugga över grönsaksbranschens framtiden

Konsumtionen av färska grönsaker minskade enligt Naturresursinstitutet (Luke) från 66 kilogram till 64 kilogram per person och konsumtionen av färsk frukt (exklusive citrusfrukter) minskade från 66 kilogram till 65 kilogram under åren 2019-2020. Statistiken väcker frågor om vad som har hänt i den verkliga konsumtionen.

SLC - Agritechnica 2022
Stort intresse för Agritechnica 2022

Världens största mässa för lantbruksteknik, tyska Agritechnica, inhiberades förra hösten på grund av coronakrisen. Nu kommer mässan att arrangeras programenligt i Hannover och intresset bland publiken är massivt, försäkrar mässarrangören DLG.

Ledaren: Återhämtningsmedlen kan ge välbehövlig ”boost” till landsbygden

I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Svamp
Svamp

Ledarsticket: Har du också sått höstsäd i år?

Höstgrödorna har sin plats i växtodlingen. Tack vare att de bidrar till ett växttäcke under vintern har de en miljörelaterad konkurrensfördel jämfört med vårsådda grödor, en konkurrensfördel som är mångfacetterad, konstaterar Staffan Pehrman.

Rovdjursvaka ordnas i Pjelax fredag kväll

På fredag kväll med start klockan 19 ordnas en rovdjursvaka i Pjelax i Närpes. Den vakan är en del av en större helhet där flera liknande vakor ordnas runtom i Europa. Syftet är att påminna allmänheten om vikten av att hålla stammen på en acceptabel nivå.