Ny kontrollnämnd för åländska ekoprodukter

Landskapsregeringen har för perioden 2021-2022 tillsatt ny kontrollnämnd för Ålands ekologiska jordbruksprodukter.

Regeringen ger tilläggsanslag för skogsvårdsarbeten

Regeringen gav i dag ut en tilläggsbudgetproposition som ökar anslaget för vård av ungskog och drivning av klenvirke, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Målet är att när användningen av torv minskar öka utbudet av inhemskt klenvirke snabbare än planerat.

Kina köper mängder av griskött från USA

Relationerna mellan USA och Kina är inte de bästa möjliga men handeln förefaller att löpa, trots strafftullar och ömsesidiga anklagelser. Under fjolåret importerade Kina mer än 55 procent mer griskött från USA, jämfört med föregående år.

Kommentaren: Hur kan det finländska spannmålspriset vara för högt när det de facto är så lågt?

Det är lätt och mänskligt att bara se till sitt eget hus och att skylla sina egna misslyckande på andra och yttre omständigheter. Det krassa faktumet är i alla fall att våra spannmålspriser speciellt för de ”stora” spannmålsslagen vete och korn släpar efter t.ex. priserna i Estland och Frankrike och på vår närmaste spannmålsbörs Matif (Paris), påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

SLC - Lpx 72151
Misstankar om olagligt svinpestvaccin väcker oro i Kina

Det kinesiska grispriset har tagit fart efter spekulationer om en eventuell ny våg av svinpest i landet. Enligt nyhetsbyråerna har Kinas grisproduktion återhämtat sig nästan helt efter svinpestepidemin, men nu väcker en ny stam stor förundran.

SLC - Lonsamhet
Nya tänkesätt behövs för att öka jordbrukets lönsamhet

Det räcker inte att göra som man alltid gjort om jordbrukets lönsamhet ska förbättras. Istället behövs enligt Kyösti Arovuori från REINU econ mera samarbete, digitalisering och en jordbrukspolitik som ger producenterna möjlighet att effektivera sin verksamhet.

SLC - Mtl Ymw1 Kpm9 Ph6 Za Xgn6 Mqzgefj Ha Ui Nqe J8 Wzc Xcq Da
Boskap kryssade runt i veckor på Medelhavet

Sammanlagt 2.670 nödställda kor och tjurar har nyligen kryssat i flera veckors tid utan mål kring Medelhavet i två transportfartyg. Boskapen var ursprungligen på väg från Spanien till Libyen, men vägrades lossning i huvudstaden Tripoli på grund av misstänkt blåtungesjuka.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt lista över aktuella evenemang och mässor. NYTT: Aktuellt i Österbotten.

SLC - Dsc03575
ÅPF:s nya bokföringsbyrå vill bli bäst i lantbrukssektorn

Bokföringsbyrån Landsbygdens Skattetjänst Ab som Ålands Producentförbund startade i höstas kör nu för fullt. – Vår vision är att bli den bästa byrån för åländska jord- och skogsbrukare, säger verksamhetsansvariga Anna Südhoff.

Vegetarisk skolmat väcker strid i Frankrike

I den franska staden Lyon har en bitter debatt uppstått efter att stadens gröna borgmästare beslutade att enbart servera vegetarisk mat i skolorna under coronakrisen. Traktens jordbrukare och slaktare är ordentligt sura.

Metsä Groups omsättning sjönk

Metsä Groups omsättning och rörelseresultat sjönk under 2020, men återhämtade sig under årets sista kvartal, meddelar koncernen i ett pressmeddelande. Förra veckan fattade Metsä Group dessutom beslutet att bygga den planerade massafabriken i Kemi.

Fågelvirus överfördes till människor i Ryssland

Ryska myndigheter har bekräftat att fågelinfluensa av undertypen H5N8 har smittat till människor i en hönsgård. Fallet uppges ha inträffat redan i december i närheten av Volgograd. Sju personer fick lindriga symtom.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning