Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt händelsekalender. NYTT: Aktuellt i Österbotten.

SLC - Ostbanan 1
Östnyländska markägare motsätter sig alltjämt Östbanan

Förra veckans torsdag ordnade projektbolaget för Östbanan, den planerade järnvägssträckningen från Helsingfors-Vanda flygplats via Borgå till Kouvola, en EU-valdebatt i Konstfabriken i Borgå. Östnyländska markägare samlades utanför för att visa sitt missnöje.

En majoritet av EU-länderna vill sänka vargens skyddsstatus

En majoritet av EU:s jordbruksministrar stöder kraven på sänkt skyddsstatus för varg, konstaterade Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnik vid veckans ministermöte. Han efterlyser snabba beslut av EU:s miljöministrar, som ansvarar för frågan.

SLC - Ruokakoulu Matskolan Kuva Henri Korpi 0460
Matskolan erbjuder hundratals barn hållbara matupplevelser

I juni öppnar 4H:s Matskolor för sommaren. I matskolan lär sig barnen genom att göra matlagning, kökssysslor, hälsosamma matvanor samt matens väg från jord till jord med bondgårdsbesök. I år ordnas 23 svenskspråkiga matskolor för hundratals barn av 4H-föreningarna i Svenskfinland och på Åland.

SLC - D817Ed8F Db19 4690 9Fb0 47A50F0F9847
EU-ministrarna stöder bättre märkning av mat

EU:s jordbruksministrar diskuterade bland annat förberedelser för kriser och hantering av risker inom jordbruket. I anslutning till detta gick ministrarna igenom marknadsläget och dryftade ursprungsmärkning av livsmedel i EU.

SLC - Grano Ring Ahlberg Maj24 Nvk
Växthusodlarna återvände till Arkadiabacken

Under fredagen besökte SLC den årliga trädgårdsdagen i riksdagen. Tillsammans med Handelsträdgårdsförbundet överräcktes en vädjan till riksdagsgruppernas representanter. På plats infann sig både jord- och skogsbruksministern och miljöministern samt många andra riksdagsledamöter som i utbyte mot samtal fick med sig en portfölj med inhemska grönsaker.

SLC - 1650401553895 20191128 Ep 095605 A Gen 142
Tysk EU-politiker: Östeuropeiska autokrater missbrukar CAP-politiken

EU:s agrarpolitik är nödvändig för jordbruket, men systemet har svagheter. Ett exempel är jordbruksstöd som landar hos östeuropeiska miljardärer. Den tyska EU-politikern Daniel Freund (grön) påtalar problemen i en intervju för nyhetssajten Agra Europe.

EU-utrikesministrar kritiserade Ungern

EU:s utrikesministar gick på måndagen ut med häftig kritik mot Ungerns blockad mot biståndsmedel för Ukraina. Medlemsländerna frågar sig vilken position Ungern kommer att inta i egenskap av EU-ordförandeland.

SLC - F5E358Ea 1557 4340 85D5 96A72Bcee6F2
Tamboskap som betar ute kan skyddas med rovdjursstängsel

Finlands viltcentral beviljar avgiftsfritt rovdjursstängselmaterial till boskapsuppfödare. Men uppförandet och underhållet av stängslet ligger alltid på gårdsägarens ansvar.

SLC - Vib2
Morgondagens mat i fokus på Världen i byn-festivalen

Jordbrukare både i Finland och runtom i världen kämpar med förluster. Till följd av klimatförändringen har de oregelbundna regnen samt torkan ökat, vilket påverkar skörden.

SLC - Kor Bete6 Mw
Kosläpp i Korsholm den 25 maj

På lördag ordnas det kosläpp vid Kvarnbackens gård i Vikby, Korsholm. Varmt välkomna och upplev stämningen när gårdens ekologiska mjölkkor springer ut på sommarbete!

SLC - Img 1907
Har regnskogen i Brasilien en framtid?

Då man läser tidningar, sociala medier eller ser på TV får man lätt bilden av att Amazonas regnskogar till stora delar försvunnit och att resten är akut hotade. Utan att på något sätt negligera det tryck regnskogen står inför eller ekosystemets betydelse så blir bilden på plats en lite annan och kanske mer nyanserad.