Kongressens digitala arbetsgrupp möts 30 maj

SLC:s förbundskongress står för dörren om drygt en månad den 29-30 juni på Åland. Under kongressen behandlas revideringen av SLC:s strategi samt inlämnade motioner. Kongressens arbetsgruppsarbete sker denna gång före kongressen i form av en digital arbetsgrupp måndagen den 30 maj kl.10-13 via Teams.

SLC - 1649391797923 20200203 Ep 100760 A Vvd 041
Parlamentets miljöutskott godkände kompromissförslag för direktivet om förnybar energi

Europaparlamentets miljöutskott godkände i tisdags kompromissförslaget för direktivet om förnybar energi, som Nils Torvalds (SFP/Renew) förhandlat fram under det senaste halvåret. Med tanke på att förhandlingarna varit svåra, är utskottets huvudförhandlare Torvalds nöjd över att en kompromiss, som majoriteten av utskottsledamöterna kunde stöda, slutligen hittades. Men riktigt nöjd är han inte.

Ingen Varroa på Kumlinge

Mitt under processen att få en utrotningsplan för bisjukdomen Varroa på Brändö godkänd från EU fick Landskapsregeringen in en anmälan om misstänkt spridning till Kumlinge. Provsvaret som nu har kommit påvisade ingen Varroa bland de döda bina.

Åbonejdens Natur vill lägga ned sin verksamhet

Miljöorganisationen Natur och Miljös lokalförening Åbonejdens Natur föreslås bli upplöst i samband med det förestående årsmötet i Åbo den 2 juni. Orsaken till förslaget att lägga ned föreningen är de tilltagande svårigheterna att engagera nya styrelsemedlemmar i verksamheten.

SLC - Dfec9Ecd C7Df 4C53 9C7D C0649D80314F
Kipsi-projektet utvidgas till hela Finlands kustområde – ansökan öppnas 1.6.2022

Kipsi-projektet utvidgas till Östra Nyland, Satakunta, Tavastland, Sydöstra Finland, Birkaland och Österbottens landskap, meddelar NTM-centralen.

Polisen varnar för ökade bränslestölder

De höga priserna på bensin och diesel har lett till ett ökande antal bränslestölder, meddelar polisen.

SLC - Pizza 1
Åt pizza – två barn dog

Två döda barn och femtiotalet allvarligt sjuka kan ha samband med en populär djupfryst pizzaprodukt i Frankrike. – Detta är den allvarligaste matskandalen på tjugo år, säger Richard Legrand försvarsadvokat i Paris.

Atria sålde sin snabbmatsverksamhet i Ryssland

Atria har sålt sin snabbmatsverksamhet i Ryssland, Sibylla Rus LLC, till dotterbolaget Limited Liability Company Agricultural Complex Mikhailovskiy, meddelar Atria i ett pressmeddelande.

Utvärderingen av glyfosat försenas till 2023

EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, meddelade förra veckan att deras slutsatser rörande växtskyddsmedlet glyfosat försenas.

Lantbrukets producentpriser steg under första kvartalet 2022

Enligt Statistikcentralen steg producentpriserna inom lantbruket med 18 procent under första kvartalet 2022.

SLC - Aland
Åland ger extrastöd för mjölk och nöt

Utöver de nationella jordbruksstöden föreslår landskapsregeringen nu i en tilläggsbudget extrastöd till det åländska jordbruket inom produktionsgrenar som drabbats hårdast av kriget i Ukraina.

Stora Enso sålde sin förpackningsverksamhet i Ryssland

Stora Enso har sålt sina tre anläggningar för wellpappförpackningar i Ryssland, meddelar skogskoncernen.