SLC - Cmacgm Marco Polo Dietmar Hasenpusch
Sämre exportsug på skummjölkspulver

EU exporterar just nu mejeriprodukter med varierande framgång. Medan exporten av skummjölkspulver går knackigare än tidigare, är den internationella efterfrågan på smör desto större.

SLC - 69711227 112542906796214 1555071382864265216 O
Mjölkpriset sjunker i EU medan leveranserna ökar

EU-medelpriset för mjölk sjönk i april med 0,18 cent till 34,23 cent per kg, rapporterar EU-kommissionen. Produktionen befinner sig på en relativt hög nivå.

SSO säljer sin järn- och lantbrukshandel

Andelslaget Suur-Seudun Osuuskauppa i Salo- och Kimitonejden säljer två affärsverksamheter, järnhandeln till RTV-Yhtymä Oy, och lantbrukshandeln till Hankkija Oy.

Danish Crown välkomnar Tysklands nya slakterilagar

Den danska slakterikoncernen Danish Crown noterar med lättnad att Tyskland förbjuder rekryteringen av utländska låglönearbetare inom slakteribranschen. Koncernen har tvingats flytta tusentals danska jobb till Tyskland för att hänga med i konkurrensen.

SLC - Potatis1
Vårdare tackas med åboländsk nypotatis

Över 200 kilogram nypotatis levererades till ÅUCS i tisdags. ”De jobbar med viktiga saker”, säger Stefan Karlgren i Houtskär som är en av de givmilda odlarna.

SLC - Veteaker
Vårsådden drar ut till juni

Det kylslagna vädret i maj, regnen efter morsdag och väta i jorden har fördröjt slutförandet av vårsådden, uppger ProAgria i sin växtrapport.

USA börjar betala ut coronastöd till farmare

President Donald Trump utlovade för några veckor sedan ett specialstöd till USA:s bönder som kompensation för förluster under coronakrisen. Nu står pengarna till förfogande. Farmarna uppmanas att i rask takt anmäla sig hos den lokala jordbruksbyrån.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

SLC - P044131 389967
EU vill anslå mer pengar för en grönare landsbygd

EU-kommissionens nya förslag till långtidsbudget ska framför allt främja jordbrukets digitalisering och en uthållig produktion av trygga livsmedel. Det meddelade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski under en pressinformation på tisdagen.

Fältvandringar och teknikträffar i Nyland

Projektet Greppa Marknaden ordnar igen denna säsong fältvandringar o. teknikträffar i Nyland 10-17.6. Målet är att utföra två fältvandringar på tre olika gårdar, samt två teknikträffar på olika håll i Nyland.

SLC - Sommaravverkning 2 Webben
Branschen lär sig hantera också dåliga skogsvintrar

På grund av den exceptionellt milda vintern har man i södra Finland varit tvungen att skjuta upp ungefär hälften av vinterns avverkningar. En stor del försöker man nu förverkliga under våren och sommaren, men det här kräver torra förhållanden och man risar körstråken.

SLC - 180831 Schulze Klimadiskurs 04
Tyska protestbönder vill dra minister inför rätta

Tysklands miljöminister Svenja Schulze har lyckats reta upp en grupp jordbrukare till den grad att de vill dra henne inför rätta för hets mot folkgrupp. Anledningen är en omdiskuterad rapport som kritiserar det konventionella jordbruket.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning