SLC - Pals9
Lastbilarna åkte iväg utan blårävar

Lördag morgon åkte de sista tre litauiska lastbilarna iväg från den kinesiskt ägda pälsfarmen i Vittsar i Karleby. Detta enligt uppgifter i nyhetsmedierna. De tre andra lastbilarna hade åkt tomma iväg under natten mellan fredag och lördag och hade dessutom stoppats av polisen för granskning i Jalasjärvi. På farmen hade man först börjat lasta bilarna men lossat dem senare.

SLC - Pals7
Pälsfarmare demonstrerar i Karleby mot export av avelsdjur

I fredags samlades många upprörda pälsfarmare i Karleby vid den kinesiskt ägda farmen som ska exportera avelsdjur. Demonstranterna kritiserar den planerade exporten i hårda ordalag. Finska pälsfarmare jobbar målmedvetet med att trygga djurens välfärd och har satsat i certifieringssystem och följer noggrant gällande lagstiftning. Det som de motsätter sig är att de här djuren nu exporteras till ett land som inte har samma standard, säger Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.

SLC - Janrec 1
Smakliga recept för januari

SLC - Sotka 1
Intensivjakt ska trygga sjöfåglars häckning

Nytt projekt ska tömma viktiga områden på mink och mårdhund.

SLC - Vagboken 2020
Förhandsbeställ väghandboken Förvaltning av enskilda vägar

Inom kort utkommer handboken Förvaltning av enskilda vägar. Vägföreningen i Finland står för bokens originalutgåvan som utkom på finska hösten 2019. Eftersom det även finns ett stort behov av en handbok om enskilda vägar på svenska tog SLC ansvaret för handbokens svenska översättning. Nu kan SLC-medlemmar kostnadsfritt förhandsbeställa boken hem.

SLC - Claas Lexion 1 A Webben
Ny Lexion-generation från Claas

Nya Lexion ser kanske ut som de gamla på håll, men under huvarna döljer sig ny teknik. I den nya Lexion-serien från Claas finns inte mindre än tretton modeller och dessa tröskor är nya konstruktioner från skärbordet till hacken.

Insändaren: Grönare med spannmål som inte hinner mogna

Per-Eric Anderson ifrågasätter nyttan i Finland med s.k. skogsjordbruk.

SLC - Bondenytta 3
Bondenyttan 2019: Hållbar växtodling

Hållbar utveckling förutsätter ett hänsynstagande till ekologiska, sociala och ekonomiska faktorer: Bruka, utan att förbruka! Projektet Bondenyttan nöjer sig i all enkelhet med att fokusera på produktiv växtodling, utbildning och samarbete.

SLC - Rundtur 1
ÅTH siktar högt med nya frukter

Ålands Trädgårdshall som levererar 70 procent av Finlands inhemska äpplen och 25 procent av löken har stora framtidsplaner. – Målet är att vi också ska börja odla plommon och aprikoser, berättade vd Tord Sarling när åländska politiker och tjänstemän från landskapsregeringen förra veckan gjorde ett studiebesök.

SLC - Dsc 2653
Jordbruket är nu nummer ett för politikern Christoffer Ingo

Christoffer Ingo höjer den egna profilen inom jordbruksvärlden på flera fronter under 2020. Sedan årsskiftet är han verksam som ekonomirådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap. Avsikten är också att odla ekologisk spannmål framöver.

SLC - Australbrand1
Envisa bränder gör livet svårt för Australiens bönder

Som om det inte är nog med torkan. Nu har jordbrukarna fått ta emot ännu ett hårt slag. Bränderna som härjar i Australien sedan september förra året gör livet som bonde mycket svårt i Australien.

SLC - Orklagas 1
Dynga från åländsk kungsgård blir snart näringsrik biogödsel

Chipsfabriken i Saltvik Haraldsby på Åland fördubblar sin produktion av biogas genom ett nytt samarbete med mjölkproducenten Kristoffer Lundberg vid Haga kungsgård i samma kommun. I utbyte får mjölkgården över 15.000 ton biogödsel och 100.000 kubikmeter bevattningsvatten per år.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning