SLC - Narmatsdagen Some 3
Närmatsdagen söker deltagare

Köp av bonden-dagen är numera Närmatsdagen, och dagsevenemanget firas i år den 11 september. Nu söker arrangörerna gårdar och lokala förädlande företag som vill möta konsumenter och visa upp varifrån maten kommer.

SLC - Apila Airi Kulmala Ehka Kanteen
Tillbaka till rötterna – webbinarium om jordmånsprogram

Välkommen på MTK:s och SLC:s Miljösnack-webbinarium: Tillbaka till rötterna tisdagen den 25 maj. I det här digitala webbinariet riktar vi blickarna mot jordmånen.

SLC - Img 0412
Distansarbete en växande framtidsnisch för landsbygden

Hur kan man befrämja arbetsrelaterad inflyttning till landsbygden? Möjligheter till distansarbete och multilokala lösningar var i fokus på inspirationswebbinariet ”Livet efter pandemin – en ny rural livsmiljö”. Några aktuella projekt i Nyland och Åboland belystes också.

SLC - Torkkott3
”Någon borde satsa på lufttorkade köttprodukter”

På vilket sätt skiljer sig en lufttorkad skinka i ett garage i Karleby från en som hängt i en källare i Italien i smak? Knappt något alls. Det visar Jan-Ove Nymans lilla projekt där han lufttorkat en ekologisk skinka från Skogsjö Gård i Munsala.

SLC - Tradgardsforbundet
Sanne Wikström ny verksamhetsledare för Svenska Trädgårdsförbundet

Sanne Wikström är ny verksamhetsledare för Svenska Trädgårdsförbundet rf. Wikström som också tar över tidningen Trädgårdsnytt ser att trädgårdsbranschen klarat coronatiden bra och att många odlare vågar tänka i nya banor.

SLC - Snellmanpris1
Han premierades för goda resultat i nötuppfödningen

För en tid sedan premierade Snellman producenter för goda resultat i nötuppfödningen. En som fick diplom i klassen bifftjurar var Klaus Åkerlund i Kronoby. Han har slutuppfödning och har satsat nästan helt på rasen limousin.

SLC - Bioraffinerie Am Bauernhof Der Zukunft 1
Framtidens bondgård kan bli ett bioraffinaderi

Små, lokala bioraffinaderier på gårdarna kan i framtiden omvandla biomassa i minsta detalj till mat, foder, material, kemikalier och energi. Det ska främja klimatet och ett naturligt kretslopp. En tysk försöksgård omvandlas för ändamålet till ett bioraffinaderi.

SLC - Vipu
Stödansökan 2021 öppnad – fritt fram att söka stöd

På temasidorna går vi igenom lite vad det kan löna sig att hålla ögonen på i årets stödansökan.

Särskilt viktigt att komma ihåg för 2021!

LF listar viktiga saker att komma ihåg i årets stödansökan.

SLC - Markkartering
Checklista inför odlingssäsongen 2021

Inför och under odlingssäsongen är det bra att komma ihåg en del saker för att inte drabbas av sanktioner.

Ansökan om jordbruksstöd på Åland

Årets informationstillfälle om lantbrukets arealstöd och djurstöd på Åland kommer i år att direktsändas tisdagen den 11 maj 2021 kl.13.00-15.30 på jordbruksbyråns Facebook-sida och på landskapets YouTube-kanal.

Blankettombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning