SLC - Granbarkborre Webben
Håll koll på granbarkborren i vår och sommar!

På grund av fjolårets varma och torra förhållanden har granbarkborren goda förutsättningar för nästa säsong. I vår och sommar lönar det sig att göra två ordentliga granskningsrundor i skogen, i synnerhet om det igen blir varmt under våren och sommaren. Ove Simosas vid Södra skogsreviret påminner att det lönar sig att samla ihop vindfällen.

SLC - Beskogning
Minskad avskogning kan hjälpa Finland nå klimatmål

Markanvändningssektorns klimatmål uppnås bäst genom att man begränsar avskogningen. I klartext innebär det att röjningen av skog för markanvändning upphör, framför allt på torvmarker. Det är också motiverat att öka beskogningen. Det här kommer fram i Naturresursinstitutets färska undersökning, det så kallade MISA-projektet.

SLC - Vilt 3 Webb
Viltet vinner terräng

Viltkött ligger i tiden. Om det vittnar aktuella projekt och kurser och också den stora uppslutningen till evenemanget ”Mellan skottet och tallriken”, som ordnades på Axxell i Karis.

SLC - Skogsbr Vinterd1
Skogen har en central roll i samhällets ökande hållbarhet

Hillevi Eriksson, specialist vid Skogsstyrelsen i Sverige, påpekade på skogsbrukets vinterdagar i Vanda att ett hållbart skogsbruk är en förutsättning för ett hållbart samhälle.

SLC - Robert Andersson
Robert Andersson är utvecklingschef på Södra Skogsreviret

Robert Andersson är sedan första december 2018 Södra Skogsrevirets utvecklingschef.

6 orsaker att satsa på finländskt skogsbruk

Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC, takorganisation för både producentorganisationer och skogsvårdsföreningar i Svenskfinland, att lyfta fram skogen som ett valtema.

SLC - Inga1 Okt2018
Ekobonde: ”Få kommuner är så jordbrukarvänliga som Ingå”

– Vi jordbrukare blir extremt väl omhändertagna i Ingå. Det säger ekobonden Christian Nyholm från gården Nordanskog i norra Ingå. Han berömmer kommunens framåtanda och den starka andan av samarbete som råder mellan de lokala företagarna.

SLC - Ekomarknad
Marknaden för ekomat växer på alla håll och kanter

Den internationella ekobranschen fortsätter att växa så det knakar. I flera EU-länder som Danmark och Tyskland har ekomatens marknadsandel redan nått tvåsiffriga tal. I USA, Kina och Ryssland går trenden likaså mot eko.

SLC - Frankrike 2
Ekomarknaden växer kraftigt i Frankrike

Den franska ekosektorn växer kraftigt. Olika matskandaler och rädsla för GMO har påverkat de franska konsumenterna och fått många att ändra sina vanor och äta allt mer ekologiskt.

SLC - Anna Lemstrom
D-vitaminisering av ekomjölken har ökat konsumtionen

Sedan hösten 2016 har det i Finland varit obligatoriskt att tillsätta D-vitamin i fettfri, homogeniserad mjölk. Anna Lemström, överinspektör på Jord- och skogsbruksministeriet, är nöjd över att förordningen om D-vitamin i ekomjölk har lett till en ökad konsumtion.

SLC - Sarling
Ekosektorn växer långsamt, ständig risk för överutbud

Efterfrågan på ekologiska produkter växer sakta men säkert och Ålands Trädgårdshall ÅTH:s verkställande direktör Tord Sarling betonar vikten av noggrann planering innan man satsar i större skala.

SLC - Bondenyttan
Kommentaren: Ekologisk intensifiering!

Ekologiskt lantbruk betraktar sig som ett alternativt odlingssätt och kan således uppfattas som en kritik av det bestående konventionella lantbruket. Å andra sidan måste ekologiskt lantbruk finna sig i att dess relevans ifrågasätts. Om sedan Besserwisserei möter intolerans, så är det upplagt för strid, konstaterar Paul Riesinger, agronomie- och forstdoktor, lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.