På grund av fjolårets varma och torra förhållanden har granbarkborren goda förutsättningar för nästa säsong. I vår och sommar lönar det sig att göra två ordentliga granskningsrundor i skogen, i synnerhet om det igen blir varmt under våren och sommaren. Ove Simosas vid Södra skogsreviret påminner att det lönar sig att samla ihop vindfällen.


Markanvändningssektorns klimatmål uppnås bäst genom att man begränsar avskogningen. I klartext innebär det att röjningen av skog för markanvändning upphör, framför allt på torvmarker. Det är också motiverat att öka beskogningen. Det här kommer fram i Naturresursinstitutets färska undersökning, det så kallade MISA-projektet.

Viltkött ligger i tiden. Om det vittnar aktuella projekt och kurser och också den stora uppslutningen till evenemanget ”Mellan skottet och tallriken”, som ordnades på Axxell i Karis.

Hillevi Eriksson, specialist vid Skogsstyrelsen i Sverige, påpekade på skogsbrukets vinterdagar i Vanda att ett hållbart skogsbruk är en förutsättning för ett hållbart samhälle.

Robert Andersson är sedan första december 2018 Södra Skogsrevirets utvecklingschef.
Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC, takorganisation för både producentorganisationer och skogsvårdsföreningar i Svenskfinland, att lyfta fram skogen som ett valtema.

– Vi jordbrukare blir extremt väl omhändertagna i Ingå. Det säger ekobonden Christian Nyholm från gården Nordanskog i norra Ingå. Han berömmer kommunens framåtanda och den starka andan av samarbete som råder mellan de lokala företagarna.

Den internationella ekobranschen fortsätter att växa så det knakar. I flera EU-länder som Danmark och Tyskland har ekomatens marknadsandel redan nått tvåsiffriga tal. I USA, Kina och Ryssland går trenden likaså mot eko.

Den franska ekosektorn växer kraftigt. Olika matskandaler och rädsla för GMO har påverkat de franska konsumenterna och fått många att ändra sina vanor och äta allt mer ekologiskt.

Sedan hösten 2016 har det i Finland varit obligatoriskt att tillsätta D-vitamin i fettfri, homogeniserad mjölk. Anna Lemström, överinspektör på Jord- och skogsbruksministeriet, är nöjd över att förordningen om D-vitamin i ekomjölk har lett till en ökad konsumtion.

Efterfrågan på ekologiska produkter växer sakta men säkert och Ålands Trädgårdshall ÅTH:s verkställande direktör Tord Sarling betonar vikten av noggrann planering innan man satsar i större skala.

Ekologiskt lantbruk betraktar sig som ett alternativt odlingssätt och kan således uppfattas som en kritik av det bestående konventionella lantbruket. Å andra sidan måste ekologiskt lantbruk finna sig i att dess relevans ifrågasätts. Om sedan Besserwisserei möter intolerans, så är det upplagt för strid, konstaterar Paul Riesinger, agronomie- och forstdoktor, lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.