Finlands Näringsliv EK: Landsbygdsföretagarna ser en svag ljusning inför kommande år

Enligt EK:s nya företagarenkät förväntar sig företagarna på landsbygden en något bättre ekonomisk situation inför kommande år. Resultaten uppvisar dock starka variationer, och investeringsgraden förblir låg.

SLC - Musslor8 Feb24 Jh
Regenerativ odling till havs kan skapa nya jobb längs kusten

Från land hamnar näringsämnen i havet. De näringsämnena vill man inom ramen för ett projekt börja fånga upp genom odling av musslor och alger. Målen är att minska miljöbelastningen, skapa jobb längs kusten och bidra till en hållbarare livsmedelsproduktion.

Medlemsenkäter om ekosektorn och hästsektorn

MTK och SLC kartlägger som bäst ekosektorns samt hästbranschens lägesbilder och framtidsutsikter genom två medlemsbarometrar. Ekoproducenter och hästsektorns aktörer ombeds besvara enkäterna senast den 7 mars.

SLC - Honig Aus Dem Schwarzwald Und Breisgau 2
Förfalskad honung strömmar in i Europa

Honung är hälsosam, förutsatt att varan är äkta. Enligt EU-kommissionen har bedragare i hela världen upptäckt möjligheten att tjäna snabba pengar med förfalskad honung. Nästan hälften av alla honungsprover som EU-labbet har undersökt var falska.

SLC - Mika Olsbo Ja Tanja Oreto Smln Talvipaivilla Jyvaskylassa Kuva Virpi Aaltonen Sml
Tanja Oreto och Mika Olsbo från Esbo har valts till årets biodlare

Finlands Biodlares Förbund har valt Tanja Oreto och Mika Olsbo från Esbo till årets biodlare för 2024.

SLC - Backgren2
Landsbygdsnätverket rekryterar externa experter till två nya fokusgrupper

Fram till den 28 januari är Landsbygdsnätverket på jakt efter externa medlemmar till två nya fokusgrupper. Den ena är inriktad på miljö- och klimatfrågor, medan den andra tillsätts för att utveckla den svenskspråkiga landsbygdsnätverksamheten.

Landsbygden goes Talent Forum

Talent Forum Vaasa är årets rekryterings- och karriärevenemang för högskolestuderande i Vasa. Nu i år fanns landsbygdsnäringarna på plats för att informera studerande om att det även på landsbygden finns jobb- och karriärmöjligheter.

SLC - Anders Norrback
Riksdagens ”julklappspengar” är klara - 50 miljoners budgetpott

​Pengar till fiskerinäring, 4H och Pro Agria. Riksdagens finansutskott har godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en budgetpott på cirka 50 miljoner euro.

SLC - Pals2 Nov23 Ct
SÖP: Pälsfarmarnas rättssäkerhet hotad med nuvarande processer

Landets pälsfarmare har sedan sommaren varit utsatta för hård myndighetsutövning som ändrar snabbt. Att beslut om massavlivning nu görs utan bevis på aktiv virusinfektion är en sak. En annan är att pälsningen nu är på paus. Och några ersättningar har inte utbetalats ännu.

Nu börjar beslutsfattandet om företagsstöd för landsbygden

NTM-centralerna inleder nu beslutsfattandet om de företagsstöd för landsbygden som söks i år. Företagare som ansökt om finansiering får beslut i takt med att NTM-centralerna hinner behandla dem, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Livs6 Okt23 Ct
LivsVinn öppnade en butik i Malax

För fyra år sedan öppnade Linnea Strand butiken LivsVinn i Närpes. Ett företag vars koncept går ut på att tillvarata andra klassens grönsaker och en rad olika andra produkter som annars skulle slängas. För en månad sedan öppnade hon den andra butiken i Malax.

SLC - Marinanyqvist
ÖF-verksamhetsledaren: ”Vi är mycket lättade”

Beskedet om att EU tillåter begränsat strömmingsfiske i Östersjön 2024 togs emot med lättnad på Österbottens fiskarförbund. Ett totalförbud skulle ha slagit mycket hårt mot den inhemska fiskerinäringen, säger verksamhetsledaren Marina Nyqvist.