SLC - Pals9
Lastbilarna åkte iväg utan blårävar

Lördag morgon åkte de sista tre litauiska lastbilarna iväg från den kinesiskt ägda pälsfarmen i Vittsar i Karleby. Detta enligt uppgifter i nyhetsmedierna. De tre andra lastbilarna hade åkt tomma iväg under natten mellan fredag och lördag och hade dessutom stoppats av polisen för granskning i Jalasjärvi. På farmen hade man först börjat lasta bilarna men lossat dem senare.

SLC - Pals7
Pälsfarmare demonstrerar i Karleby mot export av avelsdjur

I fredags samlades många upprörda pälsfarmare i Karleby vid den kinesiskt ägda farmen som ska exportera avelsdjur. Demonstranterna kritiserar den planerade exporten i hårda ordalag. Finska pälsfarmare jobbar målmedvetet med att trygga djurens välfärd och har satsat i certifieringssystem och följer noggrant gällande lagstiftning. Det som de motsätter sig är att de här djuren nu exporteras till ett land som inte har samma standard, säger Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.

SLC - Rundtur 1
ÅTH siktar högt med nya frukter

Ålands Trädgårdshall som levererar 70 procent av Finlands inhemska äpplen och 25 procent av löken har stora framtidsplaner. – Målet är att vi också ska börja odla plommon och aprikoser, berättade vd Tord Sarling när åländska politiker och tjänstemän från landskapsregeringen förra veckan gjorde ett studiebesök.

SLC - Orklagas 1
Dynga från åländsk kungsgård blir snart näringsrik biogödsel

Chipsfabriken i Saltvik Haraldsby på Åland fördubblar sin produktion av biogas genom ett nytt samarbete med mjölkproducenten Kristoffer Lundberg vid Haga kungsgård i samma kommun. I utbyte får mjölkgården över 15.000 ton biogödsel och 100.000 kubikmeter bevattningsvatten per år.

SLC - Biogastank
Nyman har beviljats ytterligare investeringsstöd för biogastankstationer

Den första tankstationen för biogas ska snart börja byggas. Nu kan det bli aktuellt med två stationer till efter Ab Jan-Ove Management har beviljats ytterligare investeringsstöd av Energimyndigheten. Totalt har företagaren Jan-Ove Nyman nu beviljats investeringsstöd på 540.000 euro.

SLC - Agroeko 1
Agroekologiskt projekt kan snabbt ge snurr på affärerna

Intresset var stort både bland jordbrukare, politiker och andra miljöintresserade när idén om en agroekologisk symbios i Saltvik på Åland presenterades i tisdags.

Pälsdjursuppfödarna protesterar mot pågående export av levande pälsdjur

Ett större antal blårävshannar för avel lastas för tillfället i Karleby. Djuren kommer att exporteras. I den anledningen protesterar pälsdjursuppfödarna och deras föreningar.

Ändringar i bestämmelserna om Lantmäteriverkets avgifter

Lantmäteriverkets nya avgiftsförordningar trädde i kraft vid årsskiftet och höjer i genomsnitt priserna med 6,2 procent, berättar regeringssekreterare Timo-Ville Nieminen vid jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Strandberg3
En doldis bland stiftelserna träder fram

Svenska småbruk och egna hems kontor finns i bankhuset i centrum av Ingå. Ingången är från gårdssidan, skylten är oansenlig och ingenstans framgår att här faktiskt döljer sig en av de mäktigaste aktörerna inom finlandssvenskt lantbruk. I höstas tog Kimitobon Anders Strandberg över posten som verkställande direktör efter Ingåbon Håkan Fagerström som suttit vid rodret de senaste trettio åren.

SLC - Kyr Werner Riktig Utstnitt 1
Klimatutsläpp från korna kan snart värma norska hus

Norska forskare har inlett ett försök som syftar till att ta tillvara metanutsläpp från kor och utnyttja gaserna för värme- och energiproduktion. Om allt går bra, ska både bonden och samhället tjäna på tekniken i framtiden.

SLC - Ny Jb 1
Spannmåls- och oljeväxtodling självklar sidonäring för Tomas Rosenberg

För ett år sedan tog Lotlaxbon Tomas Rosenberg över familjejordbruket efter sin far Håkan Rosenberg. Odlingssäsongen 2019 var överlag hyfsad resultatmässigt. Men dessvärre var skadeinsektsproblemen värre än någonsin i de egna rybsfälten, säger Rosenberg.

42.000 euro Leader-stöd för FM i mathantverk på Åland

Landskapsregeringen har bifallit Leader Ålands förslag att bevilja Högskolan på Åland 42.009 euro för att arrangera FM i mathantverk på Åland år 2021.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning