SLC - Appelodling Aland 1
Hållbarhet på seminarium under FM i Mathantverk

Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras seminariet ”Bärkraftigt från jord till bord” på Åland den 7-9 oktober.

SLC - Img 1090
Äppelmusteriet Dalbo Must har gradvis byggt ut sin verksamhet

Äppelmusteriet Dalbo Must i Socklot, Nykarleby, tar sig an de arbetsintensiva höstmånaderna med en ny maskinpark och ett nybyggt produktlager i bagaget. Familjeföretaget siktar på att kunna bredda sin profil i fortsättningen.

Ledaren: Återhämtningsmedlen kan ge välbehövlig ”boost” till landsbygden

I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Slam 1  Elin Andersson
Transport av slam får känslorna att svalla

Långdansen kring frågan hur slamtransporterna ska skötas i framtiden kom till en historisk punkt då Nylands avfallsnämnd i augusti fattade beslut om att övergå till ett kommunalt ordnat system. Tvisten om hur och vem som ska sköta transport av slam har pågått i över nio år.

SLC - Appeltorg Nives Poznanovic
Äppeldagen hyllar inhemska äpplet för sextonde gången

Alla vänner av äpple hittar en lämplig äppelsort på Söderlångvik gårds sextonde Äppeldag. Traditionsenligt äger evenemanget för hela familjen rum den sista lördagen i september, d.v.s. 25.9 kl. 11-17.

SLC - 3 K0 A8759
Matmarknad i Ingå med fin stämning

Matmarknaden på museiområdet Gammelgården i Ingå ordnas den 25-26 september.

SLC - Ljo0431 1
Skärgården öppnar hösten med skördefest

De uppluckrade coronarestriktionerna banar väg för färggranna höstevenemang. I den finländska skärgården hör Skärgårdens skördefest med skördemarknad i Nagu lördagen den 18.9 och Öppna gårdar söndagen den 19.9 till de mest efterlängtade stämningsskaparna under september månad.

Skördefest vill stilla hungern hos mat- och maskinälskare

Skördefesten på Åland den 17-19 september har i år 43 deltagare och verksamhetsledaren Anita Lundin vet att besökarintresset är stort både hemma på Åland och utanför landskapets gränser.

SLC - Lbfondmedel
Ansökan om landsbygdsfondens återhämtningsmedel öppnas inom kort

I Finland utdelas sammanlagt 207,5 miljoner euro i återhämtningsmedel ur EU:s landsbygdsfond, varav 26 miljoner anvisas landsbygdsföretag. Stödansökan öppnas inom kort.

SLC - Dsc 9500
Söderlångvik gård lockar rekordmånga besökare

Söderlångvik gård på Kimitoön lockar besökare från när och fjärran. Karaktärsbyggnaden som återfått sin forna 1930-talsglans efter en omfattande renovering har sedan öppningen i början av juni lockat 200-300 besökare om dagen. Hittills har man haft närmare 10.000 besökare, vilket är betydligt fler än vanligt.

Sjöholm ny SÖP-ordförande efter Wik

Markus Sjöholm, pälsfarmare från Nykarleby, har valts till ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.

Slow Food Festival i Fiskars ställs in

Arrangörerna meddelar att årets Slow Food Festival i Fiskars ställs in.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning