SLC - Mat Hantverk Haga 1
Artesanmat är en intressant nisch för många producenter

Mathantverkare från hela Finland samlades vid Yrkeshögskolan Haaga-Helia i Haga i Helsingfors. Man höll en matmässa med försäljning i skolans aula men också ett seminarium i auditoriet.

SLC - Mehilaispesan Tarkastus Kasvutunnelissa2 Anna Maria Borshagovski
Försök med inhemska pollinatörer har gett goda resultat

Finlands Biodlares Förbund och Naturresursinstitutet har i det gemensamma projektet Inhemska pollinatörer för kommersiella växthus (EIP) gjort försök med tambin och inhemskt odlade humlor som pollinatörer i växthus och tunnlar.

SLC - Img 0057 Mss
Många fåglar och däggdjur undviker områden med vindkraftverk

Vindkraft är en viktig del av den gröna omställningen, men dessvärre har vindkraftverk negativa konsekvenser för djurs livsmiljöer, uppger Naturresursinstitutet.

Investeringsstöd för ladugårdar, svinstall, energi och pälsfarmer öppnas 16.3

Från och med den 16 mars träder ändringar i kraft i investeringsstöden för jordbruket och landsbygdsnäringarna, och ansökan öppnas då, meddelar Livsmedelsverket.

Årets stöd för biodlingen är 25 euro per bisamhälle

År 2024 är det nationella stödet för biodling 25 euro för varje övervintrat och odelat bisamhälle. Stödnivån per samhälle är därmed på samma nivå som 2023, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Ändringar i investeringsstödet för gårdsbruk och i stödnivåerna

Genom den förordning som nu har godkänts kan investeringsstöd till jordbruket beviljas för sådana byggnadsinvesteringar som behövs inom nötkreatursskötseln och tillfälligt även för investeringar som främjar biosäkerheten inom pälsdjursuppfödningen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Pals3 Feb24 Ct
FIFUR:s verksamhetsledare starkt kritisk till fjolårets massavlivningar

Myndigheterna överreagerade när hundratusentals pälsdjur avlivades i fjol. Nu blir prislappen dyr för staten. Vi hoppas att myndigheterna lärt sig en läxa, säger FIFUR:s verksamhetsledare Marja Tiura, som besökte en skinnutställning i Nykarleby.

Tilläggsfinansiering för ersättningen för pälsdjur som avlivats på grund av fågelinfluensa

Statsrådets finansutskott har förordat ett överskridande på 45,2 miljoner euro av det anslag som reserverats för veterinärvård och bekämpning av växtskadegörare i statsbudgeten för 2024. Orsaken till att förslagsanslaget överskrids är att det behövs ett anslag på 44,4 miljoner euro för utbetalningen av ersättningar för pälsdjur som avlivats med stöd av lagen om djursjukdomar samt ett anslag på 0,8 miljoner euro genom vilket man förbereder sig på att betala ersättningar för svin som avlivas på grund av salmonellasmitta.

Finlands Näringsliv EK: Landsbygdsföretagarna ser en svag ljusning inför kommande år

Enligt EK:s nya företagarenkät förväntar sig företagarna på landsbygden en något bättre ekonomisk situation inför kommande år. Resultaten uppvisar dock starka variationer, och investeringsgraden förblir låg.

SLC - Musslor8 Feb24 Jh
Regenerativ odling till havs kan skapa nya jobb längs kusten

Från land hamnar näringsämnen i havet. De näringsämnena vill man inom ramen för ett projekt börja fånga upp genom odling av musslor och alger. Målen är att minska miljöbelastningen, skapa jobb längs kusten och bidra till en hållbarare livsmedelsproduktion.

Medlemsenkäter om ekosektorn och hästsektorn

MTK och SLC kartlägger som bäst ekosektorns samt hästbranschens lägesbilder och framtidsutsikter genom två medlemsbarometrar. Ekoproducenter och hästsektorns aktörer ombeds besvara enkäterna senast den 7 mars.

SLC - Honig Aus Dem Schwarzwald Und Breisgau 2
Förfalskad honung strömmar in i Europa

Honung är hälsosam, förutsatt att varan är äkta. Enligt EU-kommissionen har bedragare i hela världen upptäckt möjligheten att tjäna snabba pengar med förfalskad honung. Nästan hälften av alla honungsprover som EU-labbet har undersökt var falska.