SLC - Cmacgm Marco Polo Dietmar Hasenpusch
Sämre exportsug på skummjölkspulver

EU exporterar just nu mejeriprodukter med varierande framgång. Medan exporten av skummjölkspulver går knackigare än tidigare, är den internationella efterfrågan på smör desto större.

USA börjar betala ut coronastöd till farmare

President Donald Trump utlovade för några veckor sedan ett specialstöd till USA:s bönder som kompensation för förluster under coronakrisen. Nu står pengarna till förfogande. Farmarna uppmanas att i rask takt anmäla sig hos den lokala jordbruksbyrån.

SLC - Calyxt
USA-företag marknadsför ”GMO-fri” genredigerad soja

En ny och lätt sojaolja har nyligen lanserats på USA-marknaden. Oljan med namnet Calyno framställs av genredigerade sojabönor, men marknadsförs fullt lagligt som GMO-fri produkt. I EU vore det inte möjligt.

Internationellt webbseminarium om riskhantering 11.6

Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett internationellt webbseminarium 11.6 om hur småbrukare lyckas hantera kort- och långvariga risker.

SLC - Lpx 125323
Bayer hoppas på snar förlikning om glyfosat

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

SLC - 65453962 2500383666646593 7776006360621121536 O
Boskapsauktioner flyttar över till nätet

Coronakrisen har förändrat seder och vanor inom många områden. Nu har till och med gamla och traditionella aktiviteter börjat flytta till nätet. I Nya Zeeland har virtuella boskapsauktioner väckt stort intresse.

SLC - 48864541378 00Fcd5347D O
WTO:s generaldirektör avgår mitt i handelskrisen

Världshandelsorganisationen WTO måste leta fram en ny generaldirektör. Brasilianaren Roberto Azevedo har oväntat sagt upp sig mitt under den kanske största krisen hittills inom världshandeln. Azevedo har varit chef för WTO sedan 2013.

SLC - Filippinerna 4
Småbrukare på Filippinerna för en kamp på liv och död

Filippinerna har blivit världens farligaste land för småbönder och markförsvarare. Sedan sommaren 2016, har närmare 160 personer dödats.

Myggor kan inte överföra corona

Sommaren närmar sig och med den också myggsäsongen. Då kan kännas tryggt att veta att coronaviruset inte kan smitta via varken myggor eller fästingar. Det försäkrar världshälsoorganisationen WHO.

SLC - Zelp
Ansiktsmask för kor ska skydda klimatet

En ansiktsmask för kor marknadsförs som ett effektivt sätt att sänka jordbrukets utsläpp av klimatgasen metan. Enligt tillverkaren reducerar masken upp till 60 procent av kornas dagliga metanutsläpp. Snart kommer den ut på marknaden.

G20-länder ska främja globala matleveranser

G20-ländernas jordbruksministrar betonar vikten av en fri internationell handel i coronatider. Ministrarna vill stärka det internationella systemet för marknadsinformation och pläderar för fri handel utan onödiga hinder.

ASF påträffades hos tamgris i Indien

Afrikansk svinpest har nu också nått Indien. Omfattande utbrott i tamgrispopulationer har rapporterats i landets nordöstliga provinser Assam och Arunachal Pradesh. Enligt tidningsuppgifter har 2.900 grisar dött av sjukdomen.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning