SLC - Holzgemenischaft Holzernte 4
EU:s skogsareal har vuxit med 14 miljoner hektar på trettio år

Skogarna i flera EU-länder växer och mår bra tack vare en exemplarisk och uthållig skogspolitik. Den slutsatsen får man dra av FAO:s stora rapport om världens skogsresurser som offentliggjordes i juli.

SLC - Rural America
En grupp USA-farmare går till angrepp mot Trump

En ny politisk kampanjgrupp har grundats i USA för att bekämpa president Donald Trumps landsbygdspolitik. Enligt gruppen ”Rural America 2020” utgör Trump-administrationen ett allvarligt hot mot den amerikanska landsbygden.

SLC - 8817753879 65048F3Fd3 O
Cypriotisk ost blockerar EU:s handelsavtal med Kanada

EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat. Denna gång stockar processen på en cypriotisk ost.

Nytt handelsavtal gynnar agrarexporten till Vietnam

EU:s nya handelsavtal med Vietnam trädde i kraft i början av augusti. På sikt ska tullarna avskaffas för 99 procent av alla varor inom den ömsesidiga handeln. Det gäller också jordbruksprodukter.

SLC - Tonnies Tillmans Convenience Juli 2020 2 Scaled
Osannolikt att covid-19 skulle smitta via livsmedel

De senaste månaderna har rapporterna om coronasmitta i slakterier duggat tätt ute i världen. Konsumenterna frågar sig i vilken mån covid-19 riskerar att smitta via livsmedel. Oberoende experter dementerar faran.

Coronavirus bröt ut i stort slakteri i Danmark

Ett utbrott av coronavirus hos personalen tvingat den danska slakterikoncernen Danish Crown att dra ned produktionen i sitt slakteri i Ringsted på Sjælland. På måndagen hade 79 av slakteriets 850 anställda testats positivt på coronasmitta.

SLC - Borneo1
Dammplaner förstör livet för lokalbefolkning på Borneo

Efter protester skrinlades planer på en megadamm i Papar på Borneo, men med en ny lokalregering har planerna åter aktiverats. Ursprungsbefolkningen tar nu på nytt upp kampen för att få behålla sin flod intakt – det som är livsnerven i deras tillvaro.

Mercosuravtalet går snart till mangling

Det omstridda frihandelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur har nu färdigställts för godkännande i EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Men det är långt ifrån säkert att avtalet blir verklighet.

Pandemin kan tillfälligt försvaga agrarsektorn

De allmänt goda förutsättningarna för den globala jordbrukssektorn kan på kort sikt dämpas av de negativa följderna av coronakrisen. Det befarar OECD och FAO i en gemensam prognos för utvecklingen på agrarmarknaderna fram till 2029.

Hogan blir inte ny chef för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har handlats som potentiell ny WTO-chef efter brasilianaren Roberto Azevêdo. På måndagen tackade Hogan ändå nej till en kandidatur. Han vill hellre koncentrera sig på EU:s utrikeshandel.

Bayer betalar glyfosatoffer och föreslår ny forskargrupp

SLC - 84461555 1248251132036814 2775013107641090048 N
Fabrik för veganburgare öppnar i Nederländerna

Den amerikanska tillverkaren av veganburgare Beyond Meat öppnar sin första europeiska produktionsanläggning i Nederländerna. Produktionen i Zoeterwoude sker till en början i samarbete med den holländska proteinleverantören Zandbergen World´s Finest Meat.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning