SLC - Vilsack
EU och USA förhandlar om bättre agrarrelationer

USA bemödar sig om förbättrade agrara handelsrelationer med EU. Än så länge har de konkreta resultaten uteblivit.

SLC - Img 0128
Fejkat växtskydd är ett allvarligt problem

Trafiken med olagliga växtskyddsmedel som klorpyrifos har blivit ett allvarligt problem i EU. Enbart de senaste tre månaderna har polisen beslagtagit 1.200 ton förfalskade bekämpningsmedel, uppger den europeiska polisorganisationen Europol.

JBS betalade lösen efter utpressarattack

Den brasilianska slakterikoncernen JBS betalade förra veckan en lösensumma på drygt 9 miljoner euro efter en hackerattack med ett utpressningsvirus. Viktiga delar av koncernens produktion i Nordamerika och Australien lamslogs i samband med angreppet.

SLC - E3W5Ol Oxeaerh3 Y
Schweizarna förkastade skärpt växtskyddsförbud

Majoriteten av schweizarna avvisade senaste veckoslut i en folkomröstning skärpta regler för växtskyddet och ett planerat förbud mot kemiska bekämpningsmedel. Importen av livsmedel som har behandlats med växtskyddsmedel skulle likaså förbjudas.

Utländska markköp oroar Danmarks jordbruk

Det danska jordbruket står inför en rad generationsskiften och ett växande antal gårdar kommer sannolikt att säljas till utomstående köpare. Regeringen vill därför begränsa möjligheterna för utländska aktörer att förvärva jordbruksmark.

Danish Crown söker tillväxt med ett minskat klimatavtryck

Produktionen av möjligast många slaktgrisar är inte längre nyckeln till lönsamhet, fastslår den danska slakterikoncernen Danish Crown. Framöver ska koncernen generera en större del av sina intäkter genom att minska köttets klimatavtryck.

Kines smittades av nytt fågelvirus

De kinesiska myndigheterna bekräftade i början av denna vecka ett ovanligt fall där fågelvirus av subtypen H10N3 för första gången påträffades hos en mänsklig patient. Det meddelar den kinesiska hälsomyndigheten NHC.

Hackerattack drabbade brasiliansk köttkoncern

Världens största köttkoncern, brasilianska JBS, angreps senaste veckoslut av hacker. Angreppet lamslog koncernens dataserver i USA, Kanada och Australien. I Australien måste en stor produktionsanläggning stängas.

SLC - 26133876014 54326E378D O
Fortsatta problem för Bayer i USA-konflikten om glyfosat

Kemikoncernen Bayer har drabbats av ett nytt nederlag i konflikten om glyfosat. En USA-domare har avslagit koncernens försök att undvika en ändlös spiral av skadeståndsanspråk i framtiden. Nu slutar Bayer att sälja glyfosat till privatpersoner i USA.

USA utlöser mjölktvist mot kanadensiska kvoter

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har utlöst en tvistlösningsprocess mot Kanadas mjölkpolitik. USA anser att landets mjölkexportörer förfördelas, då Kanada inte följer bestämmelserna om tullkvoter i USMCA-avtalet.

Fonterra noterar rekordpriser på mjölk

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra upplever en kraftig säsongstart. Det nya leveransåret 2021-22 inleddes med det högsta mjölkpriset i koncernens historia.

SLC - Oatly 50837865 2237917636528878 911489848026595328 N
Oatlys havremjölk hettar upp USA-börsen

Den svenska tillverkaren av havrelivsmedel Oatly gjorde en häftig debut vid förra veckans börsintroduktion på Nasdaq i New York. Aktien gick åt som smör på heta stenar och börsvärdet steg till omkring 8,2 miljarder euro.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning