SLC - Foto 130924 01 Ag Getreide Entladung Frachtschiff Generated
Matpriserna sköt i höjden med 11 procent under 2019

FAO:s globala matprisindex har stigit med 11,3 procent sedan januari 2019. Enligt FN:s jordbruks- och matorganisation steg indexet i januari 2020 för den fjärde månaden i följd. På månadsbasis steg prisindexet med 0,7 procent från december 2019.

SLC - Biofach Food From Finland Photo Hanna Kaisa Erkkila
Stort finländskt inslag på ekomässan i Nürnberg

BioFach i Nürnberg är världens största mötesplats för den ekologiska matproduktionen. På mässan diskuteras de senaste trenderna inom den internationella ekobranschen. Det finländska inslaget är starkt på årets mässa.

SLC - Agco Mf Factories Beauvais1 Beauvais 1018 56000
AGCO bygger ny MF-fabrik i Frankrike

Den globala maskintillverkaren AGCO utvidgar sin tillverkning av Massey Ferguson-traktorer i franska Beauvais. En nybyggd fabriksanläggning gör det möjligt att höja kapaciteten till 18.000 traktorer per år.

SLC - Bitcow
BitCow ska locka stadsbor att investera digitalt i boskap

Argentinas ekonomi är på fallrepet, men köttproduktionen mår bra då exporten blomstrar. Numera kan vem som helst investera i boskapsproduktionen genom att köpa en ”BitCow” som motsvarar en ko med kalv.

EU-avtal med Japan gynnar agrarexporten

EU:s export av jordbruksprodukter till Japan har ökat kännbart sedan handelsavtalet trädde i kraft för ett år sedan.

SLC - Dsc 8481
Italienska bönder kräver aktion mot importerade skadeinsekter

700 miljoner euro i skador och 48.000 jordbrukare drabbade av importerade skadeinsekter. Det är siffrorna som fått tio tusen italienska bönderna att samlas i Verona för att protestera. De vill att EU nu börjar stödja deras kamp. 2014 hittades den första asiatiska bärfisen i norra Italien. Nu, drygt fem år senare, har den spritt sig så mycket att många områden får hela sina skördar förstörda. Förra året började den även visa sig längre söderut.

USA-minister vill inte veta av hormonförbud

EU:s förbud mot hormonbehandlat kött och klortvättad kyckling möter föga förståelse inom USA-regeringen. Det klargjorde USA:s jordbruksminister Sonny Perdue efter en träff med handelskommissionär Phil Hogan på måndagen i Bryssel.

Bayer räknar med uppgörelse om glyfosat

Kemikoncernen Bayer kan möjligen se fram emot en uppgörelse i den långdragna USA-processen om glyfosat. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg tyder mycket på att raden av rättegångar kommer att avslutas med en uppgörelse i mångmiljardklassen.

SLC - 15233278116 F67Ca35055 O
Provisorisk lösning räddar WTO-förlikning

EU, Schweiz, Kina och talrika andra länder har inrättat en övergångslösning som återupprättar världshandelsorganisationen WTO:s appellationsdomstol. Därmed kan förlikningen i internationella handelstvister igen återupptas.

SLC - Zambia
Regnmätare hjälper jordbrukare fatta rätt beslut i Zambia

Klimatförändringen för med sig allt värre översvämningar, stormar och torka i stora delar av världen. Enligt Världslivsmedelsprogrammet WFP har hälften av deras biståndshjälp de senaste tio åren gått till områden som drabbats av klimatrelaterade katastrofer, till en sammanlagd kostnad av 23 miljarder dollar.

SLC - Vaxtskyddsar 1
Växternas hälsa avgör vår framtid

Att satsa på växternas hälsa är att satsa på sin egen framtid. Det gäller helt bokstavligen, eftersom dålig växthälsa förorsakar förluster. Det vet alla som har haft skadeangrepp i sin trädgård, och för yrkesodlarna kan angrepp på växtligheten leda till stora ekonomiska förluster. Det här säger kanslichefen på jord- och skogsbruksministeriet Jaana Husu-Kallio på en information om FN:s internationella växtskyddsår i år. Året firas på Finlands initiativ.

Tilltagande EU-motstånd kan hota mercosuravtalet

Efter Österrike har nu också den belgiska provinsen Vallonien aviserat motstånd mot EU:s tilltänkta frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning