Utländska markköp oroar Danmarks jordbruk

Det danska jordbruket står inför en rad generationsskiften och ett växande antal gårdar kommer sannolikt att säljas till utomstående köpare. Regeringen vill därför begränsa möjligheterna för utländska aktörer att förvärva jordbruksmark.

Danish Crown söker tillväxt med ett minskat klimatavtryck

Produktionen av möjligast många slaktgrisar är inte längre nyckeln till lönsamhet, fastslår den danska slakterikoncernen Danish Crown. Framöver ska koncernen generera en större del av sina intäkter genom att minska köttets klimatavtryck.

Kines smittades av nytt fågelvirus

De kinesiska myndigheterna bekräftade i början av denna vecka ett ovanligt fall där fågelvirus av subtypen H10N3 för första gången påträffades hos en mänsklig patient. Det meddelar den kinesiska hälsomyndigheten NHC.

Hackerattack drabbade brasiliansk köttkoncern

Världens största köttkoncern, brasilianska JBS, angreps senaste veckoslut av hacker. Angreppet lamslog koncernens dataserver i USA, Kanada och Australien. I Australien måste en stor produktionsanläggning stängas.

SLC - 26133876014 54326E378D O
Fortsatta problem för Bayer i USA-konflikten om glyfosat

Kemikoncernen Bayer har drabbats av ett nytt nederlag i konflikten om glyfosat. En USA-domare har avslagit koncernens försök att undvika en ändlös spiral av skadeståndsanspråk i framtiden. Nu slutar Bayer att sälja glyfosat till privatpersoner i USA.

USA utlöser mjölktvist mot kanadensiska kvoter

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har utlöst en tvistlösningsprocess mot Kanadas mjölkpolitik. USA anser att landets mjölkexportörer förfördelas, då Kanada inte följer bestämmelserna om tullkvoter i USMCA-avtalet.

Fonterra noterar rekordpriser på mjölk

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra upplever en kraftig säsongstart. Det nya leveransåret 2021-22 inleddes med det högsta mjölkpriset i koncernens historia.

SLC - Oatly 50837865 2237917636528878 911489848026595328 N
Oatlys havremjölk hettar upp USA-börsen

Den svenska tillverkaren av havrelivsmedel Oatly gjorde en häftig debut vid förra veckans börsintroduktion på Nasdaq i New York. Aktien gick åt som smör på heta stenar och börsvärdet steg till omkring 8,2 miljarder euro.

SLC - 1994D325 1C9B 4E31 Af6A Bc61775Dfdaa 1200
Brittiska bönder bävar för handelsavtal med Australien

Den brittiska regeringen efterlyser snabba förhandlingar om frihandelsavtal med Australien och Nya Zeeland. Landets producenter ser dramatiska konsekvenser för det inhemska jordbruket om tullarna på importerat lamm- och nötkött fasas ut inom femton år.

USA-forskare anmäler framsteg med ASF-vaccin

Amerikanska forskare har enligt egna uppgifter genomfört uppmuntrande tester med ett oronasalt vaccin mot afrikansk svinpest. Vaccinet betraktas som ett framsteg, men tyska experter tror ännu inte på ett förestående genombrott.

Argentinas köttproducenter stoppar handeln med boskap

Det krisar igen till sig inom Argentinas köttproduktion. Landets politiska ledning försöker förhindra nya prishöjningar genom att förbjuda exporten. Branschen svarar med att komplett stoppa handeln.

Australien sätter in supergift mot musplåga

Bönderna i östra Australien har detta år hoppats på en god skörd efter fjolårets tryckande hetta och torka. I stället har ett nytt, kanske ännu värre problem dykt upp. Delstaterna New South Wales och Queensland lider av den värsta musplågan sedan 40 år.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning