Den danska grissektorn exporterade under fjolåret mer griskött till Kina än till alla andra medlemsländer tillsammans. Samtidigt har värdet av exporten stigit kraftigt mot bakgrunden av den svåra grisbristen i landet.


Producentpriset på mjölk fortsätter att stiga i EU-länderna. I februari betalade de ledande EU-mejerierna i medeltal 33,98 cent per kg råmjölk till producenterna. Det är en höjning med i medeltal 0,21 cent per kg sedan januari.

EU-kommissionen har offentliggjort en konsekvensanalys av det kontroversiella handelsavtalet med sydamerikanska Mercosur. Enligt rapportörerna väntas avtalet stimulera EU:s export av mejeriprodukter. Förlorare är producenterna av nötkött.
EU-kommissionen försöker ännu rädda de omstridda planerna på en jättelik frihandelszon med sydamerikanska Mercosur. Kommissionen vill övertyga de sydamerikanska partnerländerna att göra nya eftergifter på miljöområdet.

De politiska kanalerna mellan EU och USA börjar småningom öppnas efter alla motgångar under Trump-eran. Dessutom har coronaläget dämpat relationerna. Det är kanske ännu för tidigt att tala om töväder, men telefondiplomatin ser ut att fungera igen.
Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett webbinarium 21.4 om hur finländska aktörer kan stöda globala sydliga partners mot ett mer hållbart, rättvist och inkluderande livsmedelssystem.
Den nyzeeländska mejerikoncernen Fonterra gör sig komplett av med sina mjölkgårdar i Kina. Det kinesiska äventyret har varit olönsamt och nu får mjölkgårdarna stryka med, fastän koncernen för övrigt har ett starkt halvår bakom sig.

Häftiga och långvariga regn har framkallat svåra översvämningar i de östra delarna av Australien. Hus, åkrar, boskap har hamnat under vatten eller spolats bort. Åkrarna har förvandlats till stora sjöar.
EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur är igen föremål för kritik. Enligt EU-ombudsmannen Emily O`Reilly har kommissionen försummat att utföra en konsekvensanalys innan avtalet färdigställdes.

Exportvärdet för jordbruksprodukter och livsmedel uppgick 2020 till sammanlagt över 1,7 miljarder euro. Under perioden 2015-2020 har exportvärdet ökat kraftigt, med nästan en kvarts miljard (+16 %), uppger Naturresursinstitutet.
Världshandelsorganisationen WTO är fortfarande i dåligt skick. Än så länge ser man inga tecken på initiativ mot den globala protektionismen. Mer eller mindre alla länder eller sammanslutningar av länder drar hemåt.

Stigande priser på vete, korn och majs har präglat de globala marknaderna för spannmål under den gångna vintern. Exportpriserna har ställvis nått den högsta nivån sedan 2014. Trots detta är analytikerna försiktiga i sina marknadsprognoser.