SLC - Conference Dgo 2667
WTO-ministermöte slutade utan resultat

Världshandelsorganisationen WTO:s trettonde ministerkonferens i Abu Dhabi har avslutats utan väsentliga framsteg. Processen stampar på stället. Oenighet rådde som vanligt om jordbrukets subventioner.

SLC - Bahijah Fremantle 2018 02
Tusentals kor och får trängdes på fraktfartyg

Ett fartyg med 14.000 får och 1.500 nötdjur måste under flera veckor ligga för ankar i den australiensiska hamnstaden Fremantle. Boskapen var ursprungligen på väg från Australien till Israel men resan stoppades i Röda Havet.

SLC - Nz Feb24 1
Bråda dagar när Nya Zeelands 25 miljoner får ska klippas

När 25 miljoner får skall klippas på en önation med 5,1 miljoner invånare krävs yrkesskicklighet, effektivitet och en hel del hårt arbete. Tidigare världsrekordhållaren Emily Welch vet vad som krävs för att lyckas inom branschen.

Priserna på livsmedel kan chockhöjas i Argentina

Argentinas bönder producerar livsmedel av utomordentlig kvalitet. Nackdelen är att mycket få argentinare har råd att köpa maten. Landet lider av en galopperande inflation. De senaste tolv månaderna har matpriset stigit med 251 procent.

SLC - 5654Fa65 Ba40 4479 9080 C0B87B1D9598
Livsmedelstryggheten är utsatt för ett korstryck globalt sett

Förra veckan ordnade Utrikespolitiska institutet och Naturresursinstitutet Luke ett tillfälle om de stora geopolitiska skiftenas inverkan på livsmedelstryggheten, jordbruket och energiomställningen. Under tillfällets gång belystes olika globala riskmoment samt hur lokala och autonoma lösningar bör medföra hållbara lösningar.

Japansk kodynga blir bra raketbränsle

Enligt ett japanskt uppstartföretag kan kogödsel bli en viktig råvara för framställning av billiga och miljövänliga raketbränslen. Bränslet är ekologiskt hållbart och kostnadseffektivt, framhåller företaget Air Water, som har specialiserat sig på industrigaser.

SLC - Img 20231207 Wa0005
Gårdsbruksturism ett sätt att diversifiera ett stödlöst och pressat jordbruk på Nya Zeeland

Efterfrågan på autentiska upplevelser och närhet till naturen lockar turister till den nyzeeländska landsbygden. Genom en utökad gårdsbruksturism rider de nyzeeländska jordbrukarna på vågen och gynnas genom en stabilare ekonomi, bättre kassaflöde och social gemenskap.

FAO:s matindex har stabiliserats

FAO:s matprisindex är en effektiv indikator som reagerar nervöst på både globala och lokala kriser. I oktober månad föll indexet till den lägsta nivån för motsvarande månad sedan mer än två år.

Veterinärer varnar för tvivelaktiga ASF-vaccin

Veterinärteam i olika hörn av världen har börjat testa nya vaccin mot afrikansk svinpest. Nya rapporter väcker förhoppningar om möjligheten att stoppa eller begränsa spridningen. Men världsorganisationen för djurhälsa (WOAH) manar till försiktighet.

SLC - P062136 913488
Samtalen om ett handelsavtal bröts mellan EU och Australien

Australien har lämnat förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU. Australiens handelsminister Don Farrell bröt samtalen senaste vecka i japanska Osaka. Australien vill exportera mer kött och kräver större eftergifter av EU-sidan.

SLC - Ffd 1
FFD 10 år: Biståndsarbete i Afrika behövs – odlandet kan höja en familjs levnadsstandard

Böndernas biståndsorganisation FFD fyllde tio år med att debattera utvecklingsbistånd i Afrika. Förutom att behovet av biståndsfinansiering betonades så framkom det också att bönderna i Afrika kämpar med samma utmaningar som bönderna här i Finland.

SLC - Lpx 00161890
Förändringen av klimatet oroar bönder i hela världen

En bred majoritet av världens bönder betraktar den globala uppvärmningen som en svår och allvarlig utmaning för jordbruket, vid sidan av ekonomin. Det framgår av en global rundfrågning bland bönder i åtta länder på uppdrag av kemikoncernen Bayer.