Besynnerlig bistöld i Salo – andra gången på en kort tid som bikupor blivit stulna i området

Sex stora bikupor stals från Timo Virtanen i Halikko i Salo. Två bikupor stals från en annan biodlare tidigare under våren.

Jordgubbarna blommar för fullt – så här ser det ut för odlingen och skörden

Det har äntligen blivit varmare och de finländska böndernas odlingar har tagit fart. Snart inleds sparrissäsongen och jordgubbsplantorna har börjat växa till sig.

Vårsådden i full gång i Österbotten – samtidigt jobbar många bönder också med annat: ”Bra att ha förstående arbetsgivare”

Johan och Joni Staffas i Bertby inledde vårsådden för en vecka sedan. Båda två lönejobbar så det blir att försöka klämma in vårbruket när det går.

Kölden tog fem hektar palsternackor – men odlaren Mikael Segerstam ger sig inte

Den tidiga vintern gjorde att hela Mikael Segerstams palsternackskörd frös fast i marken. Inför den här säsongen är han bättre förberedd.

Svårt att skydda får mot varg – rovdjursstängsel bra i teorin men opraktiskt för fårfarmare

Enligt Finlands viltcentral är rovdjursavvisande stängsel tillsammans med ett annat skydd det effektivaste sättet att hålla rovdjuren borta från boskapen.

EU trycker på för att ersätta kemiska bekämpningsmedel – men det finns för få biologiska alternativ

Det blir allt svårare för jordbrukarna att bekämpa ogräs och skadeinsekter som jordloppor och skalbaggar. Flera kemiska bekämpningsmedel fasas ut från marknaden samtidigt som effektiva biologiska motsvarigheter saknas.

”Korna är fridfulla och trevliga att vara med” – att vara avbytare är ett jobb med mycket ansvar

Isabell Holm trivs med avbytarjobbet trots att hon inte alls siktat på det. Avbytarservicen hoppas hitta fler som likt henne är intresserade av att börja jobba inom branschen.

Ingåjordbrukaren Gustav Hildén ängslas inte över den sena våren: ”Har vi en sval period nu så kanske den inte kommer i maj”

Gustav Hildén välkomnar oss till Lill-Breds i Ingå med en ask nypotatis som han precis plockat i växthuset. Han menar att den sena våren inte är exceptionell. Däremot önskar han lite mera solljus för att värma växthuset och sparka igång höstskörden.

Kallt väder oroar inte jordbrukaren Thomas Antas i Lappträsk: ”Värre om det är så här om en månad”

Den senaste tidens köldknäpp har inte förstört Thomas Antas odlingsplaner. Jordbrukaren tar vädret med ro men hoppas samtidigt att kylan ska avta så att säsongen inte försenas.

Vi väljer fortfarande billigare alternativ i mataffären – ekologiskt läggs åt sidan

Det ekonomiska läget har fått finländarna att vända på slantarna. I matbutiken är det erbjudanden, importerade varor och kedjornas egna märken som finns i varukorgen. Livsmedelsbranschen hoppas på en uppgång ännu i år.

Forskare efterlyser åtgärder för att få fågelbestånden att öka: ”I jordbruksområden borde man satsa på mångfald”

Nästan en tredjedel av fåglarna som häckar i Finland beräknas vara hotade och många arter riskerar att dö ut. I Österbotten finns stora odlingsområden som är viktiga för till exempel storspoven.

Både bonden och kunden längtar efter den första skörden – nu sätts nypotatisen

Vårsolen skiner över potatisåkrarna i Nulto i Pargas. Det är bråda dagar för jordbrukaren Roger Lindroos, som har stigit upp tidigt på morgonen för att kolla läget med sina åkrar.