SLC - Suorakylv 1C
Samuel Jussila är Finlands unga producenters mästare 2020

Växt- och utsädesodlaren Samuel Jussila, 38, från Janakkala i Tavastland har utsetts till vinnare i tävlingen unga producenters mästare 2020. Samuel Jussila sköter sin gård exemplariskt, fördomsfritt och miljömässigt hållbart, anser juryn som bestod av representanter från producentorganisationerna SLC och MTK.

Franska vinodlare kräver Airbus på tullkompensation

Handelskriget mellan EU och USA om subventionerna till Airbus har blivit en katastrof för franska vinexportörer. På grund av USA-tullarna på 25 procent har de förlorat nästan hälften av sin USA-försäljning. Nu kräver de kompensation av franska staten och Airbus.

SLC - Coag 84351184 10158093326273669 397680453684822016 O
Bittra spanska bönder ställer sig på barrikaderna

Bondeprotesterna sprider sig i Europa. Spanska bönder drar nu också ut till kamp mot orättvist låga livsmedelspriser och stigande kostnader. De senaste månaderna har protester arrangerats i Madrid och ett stort antal andra städer.

Miljoner för EU:s bönder

EU har startat ett nytt miljonprojekt, som vänder sig till jordbrukare och livsmedelsindustrin. Det heter ”Fields”, och ska både forska och utbilda i hållbar utveckling, cirkulär ekonomi och digitalisering. Meningen är att minst 20.000 jordbrukare ska få möjlighet att gå någon av de utbildningar som kommer att organiseras. Totalt bidrar EU till projektet med en finansiering på fyra miljoner euro genom programmet Erasmus.

Ohållbart att inte få sälja produkter av säl

Att inte få sälja produkter av säl går emot principerna om hållbar användning av naturresurser och emot sunt förnuft. Det konstaterade Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens vice ordförande Mats Löfström i onsdagens plenum, då en lagändring som reglerar EU-förbudet mot försäljning av sälprodukter debatterades i riksdagen.

SLC - Lpx 167916
Dragkamp om växtskyddet splittrar EU-kommissionen

Inom EU-kommissionen råder oenighet om reglerna för jordbrukets framtida växtskydd. Generaldirektoratet för hälsa kräver en halvering av mängden verksamma substanser fram till 2030, medan andra kommissionsinstanser bromsar.

SLC - 49164310326 Ee2Fe6F298 O
Tyska bönder i kläm mellan energibolag och klimataktivister

Tyska klimataktivister gick nyligen in på fabriksområdet kring det indirekt Fortum-ägda kolkraftverket Datteln 4 för att protestera mot anläggningen. På kuppen lyckades aktivisterna trampa ned en närbelägen åker. Det var inte första gången.

Första ASF-fallet i norra Grekland

Grekland har rapporterat sitt första fall av afrikansk svinpest. Den smittade grisen påträffades i en liten avelsgård i Serres. Regionen befinner sig i norra Grekland nära gränsen till Bulgarien och norra Makedonien, uppger Reuters.

SLC - Agco Mf Factories Beauvais1 Beauvais 1018 56000
AGCO bygger ny MF-fabrik i Frankrike

Den globala maskintillverkaren AGCO utvidgar sin tillverkning av Massey Ferguson-traktorer i franska Beauvais. En nybyggd fabriksanläggning gör det möjligt att höja kapaciteten till 18.000 traktorer per år.

Insändaren: Felaktiga påståenden om Spotlights program

I insändaren kommenterar Heidi Grandell-Sonck som är producent vid Yle Spotlight, Micke Godtfredsens ledarstick "Påhopp på våra husdjursbönder".

SLC - Sival 1
Vertikal odling är framtiden

Den holländska professorn Leo Marcelis vid Wageningen-universitetet i Holland anser att vertikal odling kommer att revolutionera växtproduktionen i världen. Enligt honom är fördelarna med vertikal odling många: Man kan odla i princip var som helst på en liten areal och producera hög kvalitet nära konsumenten, med minimal vattenanvändning, korta transportsträckor och minskat matsvinn.

SLC - Sival 3
Rekordantal besökare på årets SIVAL

Den ledande franska specialväxtodlingsmässan SIVAL, som ordnades för 34:e gången i mitten av januari, besöktes i år av 26.000 besökare, det vill säga 2.000 fler än 2019. – Paviljongens areal har utökats med 4.000 kvadratmeter och vårt mål är att växa ännu mer i framtiden, förklarar ordförande Bruno Dupont.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning