SLC - Lpx 00133769
Långa djurtransporter splittrar EU-institutionerna

Långa djurtransporter är en evighetsfråga som fortsätter att sysselsätta EU:s institutioner. Kommissionen bereder ett nytt transportdirektiv, men meningarna är delade i såväl medlemsländerna som parlamentets politiska grupper.

SLC - 1643049510075 20220124 Ep 125001 A Vdv 062
Norbert Lins återvaldes att leda EU-agrarutskottet

Den tyska EU-parlamentarikern Norbert Lins (EPP) har återvalts till ordförande för EU-parlamentets jordbruksutskott. Lins är en garvad jordbrukspolitiker och hör till den inre kretsen i förhandlingarna om nästa CAP.

Italiensk svinpest skrämmer Schweiz

Förekomsten av afrikansk svinpest i norra Italien har förorsakat allvarlig oro hos schweiziska grisproducenter. Svinpesten närmar sig gränsen mot Schweiz, där grisbönder, myndigheter och livsmedelsföretag befarar kontaminering.

SLC - 20161114 Mats I Bryssel
Brysselkontoret 30 år Böndernas Brysselkontor behövs!

Kunskapen om primärnäringarna minskar hos både politiker och olika sakkunniga som allt mera fjärmar sig från de riktiga gröna näringarna och faller i farstun för en ideologiskt färgad syntetgrön samhällssyn som står med båda fötterna stadigt i luften. I det scenariot är det viktigare än någonsin att böndernas representation finns på plats i Bryssel – kunniga och pålitliga, konstaterar SLC-ordföranden Mats Nylund.

Mjölkpriset i EU slår tidernas rekord

EU-noteringarna på standardiserade mejeriprodukter fortsätter att slå rekord i alla varukategorier, meddelar EU-kommissionen.

”CAP ska bli en allians mellan bönder och miljö”

Det gröna tyska miljöpartiet efterlyser omfattande reformer inom den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken. Jordbruksminister Cem Özdemir och miljöminister Steffi Lemke vill skapa en strategisk allians mellan jordbruk och miljö.

SLC - 220118 Lemke Agrarkongress 1407847
Frankrike säger nej till glyfosatförbud i EU

Den franska regeringen avvisar alla planer på inskränkningar för användningen av glyfosat inom EU-jordbruket, åtminstone tills ett tillräckligt effektivt alternativ finns på marknaden. Tysklands nya regering intar en komplett motsatt åsikt.

Ansökan om djurbidrag fördröjs ytterligare

Både ministeriets och livsmedelsverkets utgångspunkt är att ansökningstiden måste vara cirka tre veckor, så också ansökningsdatumet 2.2 skjuts med nödtvång fram, sannolikt med minst en månad, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

EU-ministrar dryftade kollagring

EU-kommissionen har börjat utreda strategier för kollagring som ny inkomstkälla för jordbrukare. Frågan intresserar medlemsländerna eftersom kollagringen kan gynna både odlarna och klimatet.

SLC - 20220118 Pht21205
Roberta Metsola blir ny EU-talman

EU-parlamentet har valt den maltesiska kristdemokraten Roberta Metsola till ny talman efter David Sassoli, som nyligen har avlidit.

EU-utskott varnar för stora vargpopulationer

Antalet vargar börjar överskrida smärtgränsen i många europeiska regioner. Det anser EU-parlamentets jordbruksutskott, som kräver förändringar i EU:s habitatdirektiv. Betande får utsätts för onödiga faror, menar utskottet.

Ekomässan Biofach flyttas till sommaren

Den stora tyska specialmässan för ekologiska livsmedel Biofach kommer inte som planerat att genomföras i februari i tyska Nürnberg. På grund av det osäkra pandemiläget flyttas mässan fram till slutet av juli.