Österrike kräver EU-skydd mot varg

Vargstammen i EU har blivit för stor. Det borde bli lättare att avlägsna så kallade problemvargar. Det fordrade Österrike i samband med EU:s agrarministermöte på måndagen. Kravet fick stöd av sexton EU-ministrar.

SLC - Lpx 00155731
EU vill begränsa utsläpp från större boskapsgårdar

EU-kommissionen vill klassificera större djurgårdar med fler än 150 kor eller 500 grisar som industrianläggningar med skärpta utsläppsregler. Förslaget väcker allmän oro bland EU:s jordbruksministrar, som går ut med häftig kritik mot kommissionen.

EU:s jordbruksministrar värnar om växtskyddet

En bred majoritet av EU-länderna motsätter sig kommissionens förslag att minska insatsen av växtskyddsmedel med 50 procent. En reduktion betecknas som alltför riskabel mot bakgrunden av den aktuella livsmedelskrisen.

SLC - Vlees Palace 2 Pcqgf7Uwittraegybeajepn62Ni1N8Bk7Kxqso2Yyo
Holländsk stad stoppar köttreklam

Den nederländska staden Haarlem med 160.000 invånare blir först i världen med ett förbud mot offentlig reklam för produkter som anses skada klimatet. Till denna grupp hör bland annat kött. Idén har genererat en häftig debatt om åsiktsfrihet.

SLC - Rotrota Urea
EU:s krav om bekämpningsmedel väcker huvudbry i Finland

EU-kommissionens krav på reducering av bekämpningsmedel motsvarar inte verkligheten i Finland. Det säger jordbruksöverinspektör Tove Jern på jord- och skogsbruksministeriet.

USA-ambassadör vädjar för Crispr-Cas i Tyskland

Tysklands USA-ambassadör Amy Gutmann har vädjat till tyska politiker att ompröva sin negativa inställning till den nya gentekniken.

SLC - 2Eca4Ecf 42B4 4F8A 81Fd B4Ed198251Ae
Fler EU-länder stöder genredigerade grödor

Fler medlemsländer förefaller att vilja öppna EU för genredigerade grödor. Det framgick i samband med jordbruksministrarnas informella möte senaste fredag i Tjeckiens huvudstad Prag. Omkring tjugo medlemsländer uppges i dag stöda genredigering.

Brödpriset stiger till rekordnivå i Europa

Priserna på livsmedel har skjutit kraftigt i höjden de senaste månaderna. Detta gäller särskilt matoljor och fetter, men också baslivsmedel som bröd kostar skjortan i många EU-länder, påminner statistikbyrån Eurostat.

SLC - Arla Zentrale Viby Danemark
Europeiska mejerijättar dementerar fusionsplaner

Den senaste veckan har det ryktats om en planerad fusion mellan skandinaviska Arla Foods och nederländska FrieslandCampina. En sådan fusion skulle resultera i en av världens största mejerikoncerner. Men parterna hävdar att ryktena är falska.

SLC - Torvalds
Samtalen om bioenergi går vidare på EU-planet

EU-parlamentet nådde förra veckan en kompromiss om EU-direktivet om förnybar energi (RED III). Omröstningen har genererat mycket kritik, men en av huvudförhandlarna Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) är ändå rätt nöjd över resultatet.

SLC - Danish Crown
Grisbrist förorsakar kris hos Danish Crown

Den danska slakterikoncernen Danish Crown måste säga upp 350 anställda, trots stigande konsumentpriser på griskött. Anledningen är en kronisk brist på slaktgrisar hos de danska uppfödarna. Landets näststörsta slakteri Tican har ett liknande problem.

Tyska bondgårdar får 135 miljoner euro

Det tyska jordbruksministeriet vill kompensera bondgårdar som lider av höga energikostnader, störda leveranskedjor och övriga negativa konsekvenser av kriget i Ukraina. Omkring 42.000 gårdar får dela på 135 miljoner euro.