SLC - Bioraffinerie Am Bauernhof Der Zukunft 1
Framtidens bondgård kan bli ett bioraffinaderi

Små, lokala bioraffinaderier på gårdarna kan i framtiden omvandla biomassa i minsta detalj till mat, foder, material, kemikalier och energi. Det ska främja klimatet och ett naturligt kretslopp. En tysk försöksgård omvandlas för ändamålet till ett bioraffinaderi.

Tjeckiska bönder lämnar Copa

Den tjeckiska producentorganisationen APF CR lämnar EU:s bondeorganisationen Copa efter sexton års medlemskap. Enligt tjeckerna beaktar den europeiska takorganisationen inte små familjejordbruk i tillräcklig utsträckning.

SLC - A355C3Ea3B186A3D Org
Brexit blir katastrof för livsmedelsexporten

Brexit har medfört oväntat svåra konsekvenser för den brittiska EU-exporten av mejeriprodukter och andra livsmedel. Värst drabbades exporten av mjölk och grädde, som rasade med 96 procent i februari. Det framgår av siffror från brittiska Food and Drink Federation.

Tyska skogsägare uppmanas till strejk

Efterfrågan på sågvirke och andra trävaror går i taket. Suget från exportmarknaderna har tömt lagren och kunderna betalar höga priser för sin vara. Skogsägarna får däremot nöja sig med småsmulor. I Tyskland viftar branschen redan med strejkvapnet.

Små framsteg i trilogen om CAP

Trepartsförhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet närmar sig det avgörande skedet. Men än så länge grälar parterna mest om detaljer.

SLC - Caba01B437Cf9F0782Ca002Abf9E13Dc
Hårdare tag i tvist om basturökt skinka

Konflikten om Atrias registrering av produktnamnet ”äkta basturökt skinka” går vidare. Den svenska branschorganisationen Kött- och charkföretagen vill inte godta den finländska ensamrätten, uppger tidningen ATL.

SLC - 106121242 3101998733202481 1458768704279903791 N
Gensaxen ska bidra till ett grönare EU-jordbruk

Nya växtförädlingsmetoder som gensaxen kan bidra till ett grönare jordbruk i EU. Den nuvarande lagstiftningen är inte längre tidsenlig och måste reformeras. Det anser EU-kommissionen på basen av en ny studie.

EU måste handla snabbt uppmanar Copa-Cogeca

De europeiska bondeorganisationerna Copa och Cogeca välkomnar den nyaste EU-studien om gensaxen. Rapporten ger vetenskaplig klarhet i en viktig debatt, särskilt med avseende på EU-strategin från jord till bord.

SLC - Martin Haeusling
Grönt motstånd i EU-parlamentet

Den gröna gruppen i EU-parlamentet delar inte entusiasmen över gensaxen. Gruppens jordbrukspolitiska talesman, tysken Marin Häusling, konstaterar att kommissionen nu ställer EU inför faktum. Katten har rymt ur säcken, som han formulerar det.

EU vill öppna för gensaxen

Nya växtförädlingsmetoder som gensaxen kan bidra till ett grönare jordbruk i EU. Den nuvarande lagstiftningen är inte längre tidsenlig och måste reformeras. Det anser EU-kommissionen på basen av en ny studie.

SLC - Svevin1
Svenskt vin odlas redan på 150 hektar

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. En bidragande orsak är att fler druvsorter har anpassats till klimatet. Effekterna av coronapandemin spelar också en roll, uppger branschorganisationen Svenskt Vin.

SLC - Innovation Aarhus Arla E892D51Abb12770Fec84943344Ea5745 1
Nytt forskningscentrum stärker danskt ekojordbruk

Det danska ekojordbruket täcker i dag tolv procent av odlingsytan. Sedan 2007 har ytan fördubblats från 150.000 hektar till 310.000 hektar. Ett nytt innovationscentrum i Århus ska trygga Danmarks position som ledande ekologiska matproducerande nation.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning