SLC - Osterrike 1
Österrike satsar på forskning, rådgivning och utbildning inom jordbruk

En grupp av experter från Finland besökte nyligen Österrike för att bekanta sig med landsbygdsutveckling enligt Leader-metoden och kunskaps- och innovationsbefrämjande (AKIS) inom lantbruk och de gröna näringarna.

Italienska ungdomar kan kallas till agrar civiltjänst

Den italienska Lega-chefen och viceregeringschefen Matteo Salvini vill kalla in landets ungdomar till en sex månader lång civiltjänstgöring. Ett första provår ska visa om modellen vinner stöd.

SLC - 20240926 171820
Mejerijätten Lactalis drar drastiskt ned mjölkvägning på hemmaplan

Den globala mjölkjätten Lactalis har beslutat minska sin invägning av mjölk från sina franska producenter med hela 450 miljoner liter per år. Beslutet motiveras med ekonomiska skäl.

SLC - Dsc04740
Social villkorlighet blir nytt stödkrav från årsskiftet

Vid årsskiftet träder nya stödvillkor i kraft för de EU-finansierade jordbruksstöden, ett krav på så kallad social villkorlighet. Det berör sådana jordbruksföretag som har avlönad arbetskraft.

SLC - Lpx 00141276
Ändringarna i Finlands CAP-plan har godkänts

EU-kommissionen har godkänt de ändringar som Finland föreslagit i sin CAP-plan, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Största delen av ändringarna träder i kraft vid ingången av 2025.

SLC - 0Ce000Cf 934A 4Af8 A49D 9253A3047A3E 1
EU-kommissionens chef vill avskaffa agrarbudgeten

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen planerar en omstrukturering av EU:s finanser. Hon vill rejält omorganisera budgetpolitiken. Jordbruksbudgeten kan till och med strykas helt i sin nuvarande utformning.

SLC - Lpx 00158115
Revisionsrätten riktar hård kritik mot EU-politiken för ekojordbruk

Europeiska revisionsrätten har synat finansieringen av EU:s ekologiska jordbrukssektor. I en färsk rapport tvivlar revisorerna på politikens ändamålsenlighet. Den nuvarande strategin har stora brister.

SLC - Avskogning Jun24 Ct
Avskogningsförordningen skjuts framåt med ett år

EU-kommissionen föreslår att tillämpningen av den omtvistade avskogningsförordningen EUDR skjuts på med ett år. Många medlemsländer, bland dem Finland, och EU:s internationella handelskumpaner har krävt att införandet skall skjutas framåt. Kommissionens förslag måste ännu godkännas av EU-parlamentet och rådet.

Avskogningsförordningen skjuts framåt med ett år

EU-kommissionen föreslår att tillämpningen av den omtvistade avskogningsförordningen skjuts på med ett år. Många medlemsländer, bland dem Finland, och EU:s internationella handelskumpaner har krävt att införandet skall skjutas framåt. Kommissionens förslag måste ännu godkännas av EU-parlamentet och rådet.

Polen har bekämpat svinpest sedan tio år

Polen drabbades för första gången av den afrikanska svinpesten (ASF) år 2014, för tio år sedan. Då bröt viruset ut i östra Polen och spred sig snabbt västerut. Numera förekommer ASF hos vildsvin i totalt fjorton provinser. Tamgrisar har smittats i tolv provinser.

SLC - Jordbruksverket Vildsvin
Sverige friförklaras från afrikansk svinpest

EU-kommissionen och EU:s medlemsländer har godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest efter förra årets utbrott. De sista restriktionerna kan hävas då beslutet träder i kraft.

SLC - Franska Bin1
Frankrike kompenserar biodlare – för slopade Ukraina-tullar

Det franska jordbruksministeriet ska ge 5 miljoner euro i bistånd till biodlare med minskad omsättning på grund av EU:s fria tullar med Ukraina. Visst har ukrainsk honung vällt in i EU med lägre priser. Men den franska honungsskörden har även varit otrolig dålig i år, säger biodlaren Julien Vicaire som tycker att protesterna är överdrivna.