SLC - Dba5 D00 D Bb90 2 A4 D B2 C2 0 Ec90 F03 F55 B
CAP-kompromiss i sikte för den gröna arkitekturen

EU:s jordbruksministrar har denna vecka fortsatt debatten om nästa CAP-modell efter 2020. Förhandlingarna är nu på väg in i sin slutfas. Ordförandelandet Tyskland hoppas på en kompromiss om den framtida jordbrukspolitiken redan i oktober.

Frankrike lägger veto mot mercosuravtalet

Den franska regeringen accepterar inte EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Enligt president Emmanuel Macron är avtalet inte acceptabelt i sin nuvarande form.

Tyskland bekräftar nya fall av svinpest

Fram till måndagen hade afrikansk svinpest fastställt hos tjugo vildsvin nära den polska gränsen i den östtyska delstaten Brandenburg. Alla smittade djur har påträffats inom ett och samma område.

SLC - Seleggt Anderung Das Verfahren
Tyska tuppkycklingar får inte avlivas efter 2022

Tyskland siktar som första EU-land på att förbjuda avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom äggproduktionen. Jordbruksminister Julia Klöckner lade nyligen fram ett lagförslag till ett förbud som ska träda i kraft 2022.

Kommissionen vill skärpa EU:s klimatmål

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår en höjning av unionens klimatmål. Utsläppen av växthusgaser borde sänkas med minst 55 procent fram till 2030. I dag är det officiella målet 40 procent.

Fem nya ASF-vildsvin påträffades i Tyskland

I den östtyska delstaten Brandenburg har afrikansk svinpest påträffats hos ytterligare fem djur. Det handlar om fyra kadaver och ett sjukt vildsvin som dödades. De första proverna på ASF var positiva.

SLC - Liz Truss
Britterna slöt avtal om handel med Japan

Brexit är i stark motvind, men Storbritannien har på en kort tid förhandlat fram och undertecknat ett frihandelsavtal med Japan. Britterna ska bland annat sälja jordbruksprodukter till japanerna.

Tyska ordförandeskapet kompromissar om ekomålen

EU-ordförandelandet Tyskland vill skjuta upp de förpliktande miljösystemen (eko-schemes) med två år. För medlemsländerna innebär detta en andhämtningspaus på två år fram till 2025.

SLC - Lpx 163317
Första ASF-fallet i Tyskland drabbar exporten och grispriset

Senaste torsdag bekräftade Tyskland afrikansk svinpest hos ett vildsvinskadaver i närheten av den polska gränsen. Det dröjde inte länge innan Kina, Sydkorea och Japan stängde sina gränser för tyskt griskött.

ASF har nått östra Tyskland

Ett fall av afrikansk svinpest har påträffats i östra Tyskland.

Finländsk skogsmodell får stöd i EU-parlamentet

EU-parlamentets jordbruksutskott antog denna vecka en rapport om den kommande skogsstrategin. Resultatet är glädjande, eftersom texten framhåller de synpunkter som Finland eftersträvar inom skogspolitiken.

SLC - 21368614 1545781152147365 4617523646374190900 O
Kontroversiell testmetod uppges avslöja gensaxen

En ny testmetod som har utvecklats i USA kan avslöja om en växt har modifierats med hjälp av gensaxen. Det hävdar flera europeiska miljöorganisationer. Detta skulle slå ut argumenten att tillåta gensaxen för att modifieringen ändå är omöjlig att spåra.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning