SLC - Mtl Ymw1 Kpm9 Ph6 Za Xgn6 Mqzgefj Ha Ui Nqe J8 Wzc Xcq Da
Boskap kryssade runt i veckor på Medelhavet

Sammanlagt 2.670 nödställda kor och tjurar har nyligen kryssat i flera veckors tid utan mål kring Medelhavet i två transportfartyg. Boskapen var ursprungligen på väg från Spanien till Libyen, men vägrades lossning i huvudstaden Tripoli på grund av misstänkt blåtungesjuka.

Vegetarisk skolmat väcker strid i Frankrike

I den franska staden Lyon har en bitter debatt uppstått efter att stadens gröna borgmästare beslutade att enbart servera vegetarisk mat i skolorna under coronakrisen. Traktens jordbrukare och slaktare är ordentligt sura.

SLC - P049900 501381
EU skärper handelspolitiken men håller fast vid Mercosur

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis informerade nyligen om planerna på en tuffare handelspolitik. Dombrovskis underströk att klimatet inom världshandeln har blivit råare.

Finland fick enhälligt stöd för LULUCF-flexibilitet

Vid mötet för Ständiga representanternas kommitté (Coreper) förra veckan motsatte sig EU-länderna enhälligt kommissionens delegerade akt om LULUCF-förordningen som gäller markanvändning, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 48612814387 697E862Ebb O
EU-producenterna skärper sitt motstånd mot Mercosur

Det har länge varit tyst om det tilltänkta handelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur, men tre tunga europeiska bondeorganisationer ryter nu till. I ett sex minuter långt videoklipp motiverar de sitt motstånd mot avtalet i nuvarande form.

SLC - Stena Lorry Driving Onboard
Brittiska köttexportörer grundar dotterbolag i EU

Den brittiska livsmedelsindustrin lider av en tung tullbyråkrati som förhindrar leveranser till EU-området. Förseningarna kostar både tid och pengar, fastän varorna i sig är tullfria. Företagen försöker lösa problemet med egna dotterbolag på EU-kontinenten.

Alla förlorar på brexit säger EU-förhandlaren

Brexit har lamslagit handeln mellan Storbritannien och EU. EU:s chefsförhandlare i brexitprocessen, fransmannen Michel Barnier, tror i alla fall på ett uppsving under våren men det är fråga värt om handeln mellan blocken kommer att återhämta sig helt.

Kommissionen förstår oro över taxonomins risker

De finländska Europaparlamentarikerna i Renew Europe Nils Torvalds (SFP), Elsi Katainen (C.) och Mauri Pekkarinen (C) har fått ett svar på sitt öppna brev till EU:s finans- och ekonomikommissionärer Valdis Dombrovskis och Mairead McGuinness. I sitt brev påminde Europaparlamentarikerna om riskerna med EU:s kriterier för hållbar finansiering, den s.k. taxonomin.

SLC - 50937333317 6693D2Ab5B O
USA-regeringen håller kvar tullarna på livsmedel från EU

Valet av Joe Biden till USA-president har satt fart på förhoppningarna inom EU om förbättrade handelsrelationer över Atlanten, men än så länge saknas entydiga röksignaler från Washington. Detta gäller särskilt tullar och jordbruksfrågor.

Olaglig gödselhärva nystas upp i Belgien

Myndigheterna i Belgien och Nederländerna har nystat upp en härva av misstänkta bedrägerier med gödsel. Det rör som om ett gränsöverskridande nätverk som har dumpat gödseln på basen av förfalskade dokument.

EU söker specialister på hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling

Europeiska kommissionen söker handläggare med yrkeserfarenhet inom hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling. De handläggare som rekryteras får arbeta på kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling (GD Agri) i Bryssel.

EU vill främja slakt på gården

EU-kommissionen vill lätta på reglerna för gårdsslakt. Ett förslag till förenklad gårdsslakt ska läggas fram i mars. Enligt uppgift skulle större boskap som kor och grisar få slaktas på gården i ett begränsat antal.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning