Livsmedelsverket förbereder sig för Storbritanniens utträde ur EU

Storbritanniens utträde ur EU påverkar på många sätt Livsmedelsverkets kunder som bedriver import och export samt verkets funktioner. Effekterna relaterar till bland annat import- och exportvillkoren avseende djur och animaliska produkter, livsmedel, växter och vegetabiliska produkter samt foder och gödselmedel.

EU-parlamentet röstade för restriktioner mot blyhagel

En majoritet i EU-parlamentet röstade har röstat ned två resolutioner som var avsedda att mildra kommissionens förslag till ett EU-förbud mot blyhagel i våtmarker. Därmed kan kommissionen gå vidare med sitt kontroversiella förslag.

Belgien har officiellt befriats från svinpest

EU har nu officiellt beviljat Belgien status som ASF-fritt land. Ingen afrikansk svinpest har påvisats i landet under de senaste tolv månaderna. Därmed kommer de internationella marknaderna att öppnas för belgiskt griskött.

SLC - 82004526 2216611565313027 8276773738876239872 O
Flytande hönsgård planeras i Rotterdam

För knappt två år sedan öppnade ”Floating Farm” i Rotterdams hamn. Ett drygt trettiotal mjölkkor på en pråm producerar mjölkprodukter för stadsborna. Om allt går bra, ska anläggningen snart få sällskap av en flytande hönsgård.

Produktionsuppföljningsdata sammankopplas globalt

Den samnordiska tjänsten NCDX har valts till bas för en tjänst som förenklar informationsöverföringen mellan olika länders produktionsuppföljningar och mjölkstations- och robottillverkare.

Bönder protesterar mot holländsk kvävelag

Omkring tvåtusen anhängare av den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force protesterade i veckan mot en ny lag för markplanering och miljöskydd. Bönderna befarar att lagen ger myndigheterna möjlighet att tvångsinlösa deras mark.

SLC - Lpx 174303
Gröna given gynnar Europa men skadar andra världsdelar

EU:s gröna giv ska göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent. Det låter utmärkt, men idén har sina nackdelar. Klimatet på andra håll i världen tar stryk om EU måste öka sin import av jordbruksprodukter, varnar tyska forskare.

Coronavirus hos minkar i Frankrike

Coronaviruset känner inga gränser. Det gäller också utbredningen hos minkar. Viruset har nu också påträffats hos minkar i Frankrike och Polen.

Tysklands gröna parti ger gensaxen en chans

Tysklands gröna miljöparti die Grünen har hittills strikt avvisat allt som har med grön genteknik att göra. Den senaste partidagen tyder på en mjuknande inställning till gensaxen.

SLC - 125981789 1279836659042406 4922566929227938568 O
Danmark fick ny jordbruksminister

Socialdemokraten Rasmus Prehn har utnämnts till ny minister för livsmedel, jordbruk och fiskeri. Prehn har tidigare varit minister för utvecklingssamarbete. Han efterträder Mogens Jensen som måste avgå i samband med minkskandalen.

SLC - Img 5895
Ett kliv in i EU-politiken

Vi befinner oss i en tid av förändring, skriver Elin Sundblad som sedan två månader tillbaka jobbar som praktikant på MTK:s, SLC:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor.

Gröna veckan i Berlin blir digitalt arrangemang

Den internationella matmässan Grüne Woche arrangeras traditionellt i medlet av januari i Berlin. Snart bryts traditionen. Mässarrangörerna inskränker sig till ett digitalt arrangemang på grund av coronakrisen. Inte ens fackpubliken får tillträde.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning