SLC - Grune Woche
Den gröna veckan startar i Berlin

Denna fredag öppnar den internationella mässan ”Grüne Woche” för jordbruk och livsmedel sina dörrar. Det kan bli livliga dagar i Berlin. Arga producenter vill i skaror styra sina traktorer till Berlin för att demonstrera sitt missnöje med den tyska politiken, medan olika miljögrupper för sin del kommer att protestera mot jordbruket.

EU:s lantbruk får skulden för dåligt grundvatten

Funkar EU:s vattendirektiv? Ja, det gör de enligt en rapport som kommissionen precis presenterat. Men en femtedel av grundvattnet är fortfarande förorenat, och det får lantbruket skulden för.

Maffian lurar EU på bidragspengar

10 miljoner euro. Så mycket har två maffiafamiljer i närheten av Messina på Sicilien lurat EU på i lantbruksbidrag.

Nyaste medlemslandet tog över EU-värdskapet

Kroatien är EU-medlem sedan 2013 och därmed det yngsta landet i unionen. Landet med drygt fyra miljoner invånare tog vid årsskiftet över ordförandeskapet efter Finland. Kroatien försöker framför allt främja en utvidgning av EU mot sydväst.

SLC - P041969 112542
EU startar kolfritt initiativ men finansieringen är öppen

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sin investeringsplan för en hållbar och klimatneutral ekonomi. Själva finansieringen liknar närmast en trollformel som bollar med siffror utan gediget motvärde.

Hård brexit blir dyr för EU:s jordbruk

En hård brexit kan få kännbara konsekvenser för EU:s medlemsländer. Marknaden för jordbruksprodukter måste räkna med turbulens och kännbara ekonomiska förluster, varnar producentorganisationen Deutscher Bauernverband.

SLC - Minette Batters Oxford
Brittiska farmare kräver garantier för matstandarder

Den brittiska matministern lovar att regeringen kommer att upprätthålla dagens livsmedelsnormer efter brexit. Producentorganisationen NFU tvivlar på löftet och kräver en livsmedelskommission som bland annat ska granska nya handelsavtal.

Österrike vill omförhandla EU-avtalet med Mercosur

Österrikes regering kräver nya förhandlingar om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Därmed kan EU inte godkänna avtalet i sin nuvarande form.

SLC - Lpx 152750
Nio kemiföretag vill förnya EU-tillståndet för glyfosat

Det blåser upp till förnyad debatt om glyfosat och dess användning i EU. Det officiella EU-tillståndet för försäljning glyfosat går ut i slutet av 2022. Medlet får därefter användas ytterligare ett år. Nu har en grupp tillverkare begärt förlängning.

SLC - Valio Ekomjolk
Användningen av ekomjölk fördubblades i skolor och på daghem

Under läsåret 2018-2019 konsumerades 2,97 miljoner liter ekomjölk i finländska skolor och på daghem. Det är omkring två gånger mer än under föregående läsår.

SLC söker Finlands unga jordbruksmästare 2020

Är du en ung producent som satsar på hållbara metoder och ny teknik i ditt arbete? Delta då i SLC:s och MTK:s tävling för unga jordbrukare, där vinnaren går vidare till Europeiska nivån av tävlingen och får en resa för två till de unga jordbrukarnas kongress i Bryssel 26.3 2020.

Fågelinfluensa i Polen hotar nu också Tyskland

Flera hönsgårdar i västra Polen har drabbats av den mycket smittosamma H5N8-fågelinfluensan. Hundratalstusen fjäderfän har redan slaktats. De tyska producenterna står i alarmberedskap. Till råga på allt kommer den afrikanska svinpesten allt närmare gränsen.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning