Ovanligt många spannmålsfält i Österbotten skiftar i grönt. Det beror på att nya skott började växa efter torkan i juni och de ihållande regnen i juli. Jag har aldrig sett så här mycket gröna skott, säger växtodlaren Torolf Sjögård som är orolig för årets spannmålsskörd.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Spannmålsodlarna står inför svåra beslut inför skörden på grund av den rikliga förekomsten av grönskott. Inga alternativ är bra, säger Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, som hade möte förra veckan.

I Nyland har det varit en vädermässigt varierande odlingssäsong. Maj månad var mer genomsnittlig med nederbörd, men också längre perioder med uppehåll, juni alltför torr och varm och juli igen regnig. Nya rotskott gör att bestånden är speciellt ojämna just nu. Givetvis finns det ändå vissa skillnader också inom landskapet. Läs mer i veckans Spannmålstema!

Bedrövligt. Så sammanfattar Kurt Ekström i Simonby i Pargas odlingssäsongen, åtminstone för spannmålens del.

Inblandning av ärter och andra proteingrödor i spannmål som blir djurfoder har mjölkproducenten Kristoffer Lundberg, 33, i Saltvik på Åland sysslat med i många år. Ändå ser han spannmålen och proteingrödorna mest som ett nödvändigt ont för mjölkproduktionen.

Ärtarealen har ökat betydligt till den här säsongen. Vad är det som gör att man vill odla ärter igen? LF besökte Anders Wasström på Broby gård i Snappertuna i Raseborg.

På gränsen mellan Korsholmsbyarna Toby och Torrvik pågår ett gödselförsök på en demonstrationsodling i EkoNu! 3.0-projektets regi. Ambitionen är att öka ekohavre- och ekokornskördar, förbättra kvaliteten och informera ekoproducenter om organiska gödselmedels effekter.

Xylitol upplevs som en finländsk innovation. Men i dag är xylosen, som xylitol tillverkas av, av utländskt ursprung. Fazer-koncernen satsar på en egen xylitolfabrik med inhemsk havre som råvara.

Skördevolymerna av oljeväxter har minskat de senaste åren. Men det hindrar inte Ulf Härtull i Vörå från att odla vårraps också i år. Han tycker om utmaningen med att odla oljeväxter, som passar bra in i växtföljden.

Avena Nordic Grain som hör till Avena-koncernen, har fått grönt ljus av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) för sin produktinnovation baserad på rybs. Produkten som heter BlackGrain from Yellow fields är ett pulveraktigt växtprotein- och fiberpreparat tillverkat av rybs- och rapsfrön.

En 24 meters spannmålstork är en högaktuell investering för Pörtomproducenterna Mats Granbäck och Peter Häggkvist. Målsättningen är att nybygget ska kunna tas i bruk i samband med den annalkande tröskningsperioden.
