Lasse Lahtinen ny vd för Skogssällskapet Finland

Lasse Lahtinen blir ny vd för Skogssällskapets verksamhet i Finland efter Tomas Landers.

Produkter av viltkött dras bort från marknaden

Företaget Joupin Meklari Oy, som är verksamt i Södra Österbotten, misstänks ha köpt, sålt och förvarat bland annat älgköttsprodukter som är förknippade med flera överträdelser av livsmedelsföreskrifterna. Livsmedelsverket har bestämt att företagets alla köttprodukter ska destrueras.

Franska vinodlare kräver Airbus på tullkompensation

Handelskriget mellan EU och USA om subventionerna till Airbus har blivit en katastrof för franska vinexportörer. På grund av USA-tullarna på 25 procent har de förlorat nästan hälften av sin USA-försäljning. Nu kräver de kompensation av franska staten och Airbus.

SLC - Coag 84351184 10158093326273669 397680453684822016 O
Bittra spanska bönder ställer sig på barrikaderna

Bondeprotesterna sprider sig i Europa. Spanska bönder drar nu också ut till kamp mot orättvist låga livsmedelspriser och stigande kostnader. De senaste månaderna har protester arrangerats i Madrid och ett stort antal andra städer.

SLC - Hankkija1
Hankkija tar över försäljningen av Claas i Finland

Hankkija har nu tagit över försäljningen av Claas maskiner i Finland. Målet är att Claas traktorer ska bli de nästvanligaste och Claas skördetröskor de vanligaste i landet.

Låga massapriser sänkte Metsä Groups resultat

Det låga priset på massa sänkte Metsä Groups rörelseresultat för 2019 rejält jämfört med 2018, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - Foto 130924 01 Ag Getreide Entladung Frachtschiff Generated
Matpriserna sköt i höjden med 11 procent under 2019

FAO:s globala matprisindex har stigit med 11,3 procent sedan januari 2019. Enligt FN:s jordbruks- och matorganisation steg indexet i januari 2020 för den fjärde månaden i följd. På månadsbasis steg prisindexet med 0,7 procent från december 2019.

SLC - Markpris
Livlig handel med åker och skog

I fjol gjordes 674 åkerköp på mer än 2 hektar. Detta är 20 procent mer än år 2018. Flest köp gjordes i Södra Österbotten, totalt 126, enligt uppgifter från Lantmäteriverket.

SLC - 20200210 111823
Ekoutskott: Överväg att ingå odlingskontrakt

Med tanke på osäkerheten på marknaden kan det löna sig att ingå odlingskontrakt till rimligt pris för att säkra avkastningen, påpekar SLC Nylands utskott för ekologisk produktion.

SLC - Biofach Food From Finland Photo Hanna Kaisa Erkkila
Stort finländskt inslag på ekomässan i Nürnberg

BioFach i Nürnberg är världens största mötesplats för den ekologiska matproduktionen. På mässan diskuteras de senaste trenderna inom den internationella ekobranschen. Det finländska inslaget är starkt på årets mässa.

SLC - Dsc 2770
Caraway Finland bromsar kumminodlingen på grund av global överproduktion

Fjolåret var en lyckad säsong inom den finländska kumminodlingen. Men priserna är lägre på grund av överutbud på världsmarknaden. I år går Caraway Finland in för att minska insåningsarealerna betydligt för att justera obalansen.

SLC - Hkscan Ncn
Det går bättre för HK Scan

Trots att livsmedelskoncernen HKScans resultat stannade på 2,2 miljoner minus, har det förbättrats med drygt 44 miljoner euro jämfört med senaste år.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning