Arla tar emot mjölkproducenter då Fazer lägger ner mejeri

Fazer meddelade senaste vecka att mejeriverksamheten vid fabriken i Koria läggs ner före slutet av augusti 2023. De flesta av de omkring 20 producenterna som drabbas av nedläggningen har skrivit på avtal med Arla.

SLC - Img 6297
Försäljningen av ekoprodukter sjönk med åtta procent ifjol

Inflationen har påverkat konsumenternas köpbeteende. Det märks tydligt på ekomarknaden, där försäljningen nu sjunker på den finländska marknaden efter tio års positiv utveckling.

SLC - Danish Crown Dc Horsens 059
Danish Crown sparar och säger upp personal

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har hamnat i ett svårt marknadsläge och säger upp omkring 150 anställda i Danmark och utlandet. Covid, kriget i Ukraina och en kännbar inflation har försämrat förutsättningarna för verksamheten.

SLC - Fao Getreide Entladung Frachtschiff
FAO:s matprisindex fortsatte nedåt i januari

FAO:s matprisindex föll i januari för tionde gången i rad, rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Prisfall noterades för vegetabiliska oljor, mjölk och socker, medan priserna för spannmål och kött förblev i stort sett stabila.

EU-exporten av mjölk rasade under fjolåret

Exporten av mejeriprodukter från EU minskade kraftigt förra året. Mest minskade exporten av smör och mjölkpulver, uppger den tyska marknadscentralen för mejeriprodukter ZMB.

SLC - Ukraine M Fao
Östeuropa översvämmas av spannmål från Ukraina

Tullfriheten för EU:s jordbruksimport från Ukraina har framkallat kännbara marknadsstörningar som drabbar medlemsländerna i Östeuropa. EU-kommissionen överväger nu att aktivera jordbrukets krisreserv för att lätta på problemet.

Ny livsmedelsmarknadsnämnd skall utvärdera marknadsföring av livsmedel

En ny livsmedelsmarknadsnämnd har tillsatts 1.1.2023 av Centralhandelskammaren för att utvärdera marknadsföringen av livsmedel.

SLC - Neggst Foods Gmb H
Tyskt företag lanserar veganskt äggalternativ

Ett tyskt uppstartföretag utvecklar som bäst ett alternativt ägg som framställs av ärter och sötpotatis. Till utseende och konsistens är ägget förbluffande likt ett konventionellt hönsägg. Ägget går att koka, steka eller tillredas som äggröra som vilket ägg som helst.

SLC - 14Fad9Ea 53F2 43B1 8924 Bd2420F36D6A
Närpes Grönsaker får ny VD

Andelslaget Närpes Grönsakers styrelse har utsett 52-åriga Tomas Lindfors från Kristinestad till ny verkställande direktör. Nuvarande vd:n Stefan Skullbacka fortsätter i sin tjänst till slutet av april, då han går i pension.

Finländska grisköttsprodukter får exporteras till Sydafrika

Sydafrika har godkänt att finländska upphettade produkter av griskött förs in på den sydafrikanska marknaden. Exporten till Sydafrika kan inledas omedelbart, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 97E4Ea34 35B5 4771 9F88 1600E7217Cfb
Livsmedelsexporten överstiger för första gången 2 miljarder

Enligt Tullens exportstatistik har vår livsmedelsexport ökat med omkring 20 procent under januari-oktober år 2022 jämfört med motsvarande period året innan. För första gången i historien växer Finlands livsmedelsexport till cirka 2,1 miljarder euro år 2022. Den ökande exporten ökar krisberedskapen inom livsmedelsbranschen, säger Esa Wrang från Business Finland i ett pressutskick.

Mjölkpriset har gått upp medan produktionen minskat

I november låg producentpriset på mjölk på historiskt höga 56,38 cent per liter, vilket är 33 procent mera än året innan. Samtidigt föll mjölkproduktionen med tre procent i jämförelse med 2021. Detta framgår av naturresursinstitutet Lukes statistik.