Matpriserna stiger globalt till högsta nivån sedan tio år

FAO:s globala prisindex fortsätter att explodera. Priset på FAO:s samlade matkorg steg under maj månad med 4,8 procent, den starkaste månatliga prishöjningen sedan 2010. På ett år har matprisindexet stigit med nästan 40 procent.

Utländska markköp oroar Danmarks jordbruk

Det danska jordbruket står inför en rad generationsskiften och ett växande antal gårdar kommer sannolikt att säljas till utomstående köpare. Regeringen vill därför begränsa möjligheterna för utländska aktörer att förvärva jordbruksmark.

Danish Crown söker tillväxt med ett minskat klimatavtryck

Produktionen av möjligast många slaktgrisar är inte längre nyckeln till lönsamhet, fastslår den danska slakterikoncernen Danish Crown. Framöver ska koncernen generera en större del av sina intäkter genom att minska köttets klimatavtryck.

SLC - Wwikberg2
Första besöket i Österbotten för livsmedelsmarknadsombudsmannen

Det har varit aningen tyst kring livsmedelsmarknadsombudsman Olli Wikberg. En orsak till det är den pågående pandemin. Förra veckan gjorde han sitt första besök i Österbotten där han bland annat träffade ÖSP:s ordförande Tomas Långgård vid WestFarm i Malax.

Hackerattack drabbade brasiliansk köttkoncern

Världens största köttkoncern, brasilianska JBS, angreps senaste veckoslut av hacker. Angreppet lamslog koncernens dataserver i USA, Kanada och Australien. I Australien måste en stor produktionsanläggning stängas.

SLC - Dsc 8315
Skörden av nypotatis är i full gång

Konkurrensen från den svenska nypotatisen är sedan länge ett gissel för våra potatisodlare. – Försäljningen av svensk nypotatis är handelns vapen för att sänka priset på inhemsk nypotatis, säger potatisodlare Peter Karlgren i Houtskär.

Ekoprodukterna håller standarden i Finland

Konsumenten kan lita på att de ekologiska produkterna håller standarden i Finland, uppger Livsmedelsverket. Färre än 2 procent av ekoaktörerna fick ett förbud gällande marknadsföringen av ekologiska produkter.

Soilfood överväger att investera i Lovisa

Ekogödselföretaget Soilfood överväger att bygga en produktionsanläggning i Lovisa i Nyland.

Tyskland slutar avliva tuppkycklingar

Tyskland har som första land i världen förbjudit avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom värphönsproduktionen. Det tyska parlamentet antog senaste vecka en ny lag som träder i kraft 2022.

Fonterra noterar rekordpriser på mjölk

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra upplever en kraftig säsongstart. Det nya leveransåret 2021-22 inleddes med det högsta mjölkpriset i koncernens historia.

Fazer investerar 8,5 miljoner i produktion av havreprodukter

Fazer-koncernen fortsätter att investera i produktionen av havreprodukter i Vanda. Företaget bygger en toppmodern produktionslinje för bitbröd i sitt bageri och förnyar en av produktionslinjerna i sin chokladfabrik för produktion av havrebaserade produkter. De nya linjerna tas i bruk och produktionen inleds år 2022, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

Närmatsprogrammet har uppdaterats

Jord- och skogsbruksministeriet har uppdaterat målen för närmatsprogrammet och utvecklingen av närmatssektorn fram till 2025.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning