Gröna veckan i Berlin inhiberas

Den internationella gröna veckan i Berlin har inhiberats med kortvarsel. Åtta veckor före den planerade starten ser arrangörerna ingen chans att genomföra den internationella livsmedelsmässan. Anledningen är den hotande vågen av Covid-19.

Viljatori.fi-tjänsten läggs ner

Den digitala webbtjänsten för spannmålshandel, Viljatori.fi,som lanserades 2018, läggs ner. Suomen Viljakauppa Oy, som ansvarar för produktionen av tjänsten, har bedömt att tjänsten saknar verksamhetsförutsättningar på den nuvarande spannmålsmarknaden.

Spannmålsskörden 2021 är den minsta sedan år 1992

Spannmålsskörden i höst uppgick till 2,6 miljarder kilo, vilket var nästan 30 procent mindre än snittskörden de senaste tio åren. Det var den minsta spannmålsskörden sedan 1992, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Potatislonsamhet
PAYR: Potatismarknaden fungerar inte

Den inhemska potatismarknaden fungerar inte som en normal marknadsekonomi borde. Detta återspeglas i att lagren är lägre, kostnaderna är högre, men priset på potatis sjunker, påpekar Potatissamarbetsgruppen PAYR i ett pressmeddelande.

SLC - Potuppt9
Exceptionellt låga lagermängder för matpotatis

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och livsmedelsindustripotatis i gårdarnas lager till 171 miljoner kilo, varav 141 miljoner kilo var matpotatis. Lagermängden har varit mindre endast en gång tidigare, hösten 2012, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - 42871411 2157674674553175 8235014798354415616 O
Oatly och Beyond Meat förlorar på USA-börsen

Börsboomen för Oatlys havredryck och det köttlösa köttet från Beyond Meat har brutits på USA-börsen. Oatly-aktien föll på med 20 procent efter en överraskande kraftig vinstvarning. Beyond Meat kämpar med förluster.

SLC - Kampanj 1
”Varför får den minst som gör mest?”

SLC och MTK samlades på onsdagen till ett jippo på Narinken i Helsingfors riktat till konsumenterna under frågan ”Varför får den minst som gör mest?” med ett välbeprövat koncept. Konsumenterna fick möjlighet till att köpa jordbruksprodukter till producentpris.

SLC - Kampanj 6
Jordbrukares situation väckte sympatier i Karleby

Ja, varför får den minst som gör mest? Den frågan ställdes av många som besökte ÖSP:s och MTK:s demonstration i Karleby där konsumenter fick köpa livsmedel till producentpriser.

SLC - Lpx 150763
Den globala handeln med livsmedel går het

Den globala handeln med livsmedel går på högvarv. Branschen är på god väg att slå nya rekord, både mängd- och värdemässigt, uppger FN:s livsmedelsorganisation FAO. Det framgår av FAO:s senaste översikt Food Outlook.

SLC - Ath Bokslut
ÅTH betalar rekordstor tilläggslikvid

Odlarägda andelslaget Ålands Trädgårdshall ÅTH ökade förra verksamhetsåret sin försäljning från 18,5 till 18,9 miljoner euro och betalar den största tilläggslikviden i företagets 37-åriga historia.

SLC - Getreidetransport
Matpriserna klättrar vidare till nya rekord

Otryggheten tilltar i världen och det återspeglas i matpriserna. Enligt FN-organisationen FAO klättrade det globala matprisindexet i oktober månad till den högsta nivån sedan juli 2011. Mest steg priserna på spannmål och vegetabiliska oljor.

UTP-direktivet tillämpas redan i sexton EU-länder

Sexton EU-länder har hittills infört reglerna om otillbörliga metoder mellan företag i handels- och livsmedelskedjan. Direktivet syftar till att skydda svaga producenter mot starka handelskedjor.