Halv miljon minus för ÅCA

Ålands centralandelslag ÅCA som driver både Ålandsmejeriet och bageriet Ålandsbagarn har haft ett mycket utmanande år och redovisar en förlust på nästan en halv miljon euro i sitt bokslut för 2019.

SLC - Cmacgm Marco Polo Dietmar Hasenpusch
Sämre exportsug på skummjölkspulver

EU exporterar just nu mejeriprodukter med varierande framgång. Medan exporten av skummjölkspulver går knackigare än tidigare, är den internationella efterfrågan på smör desto större.

SLC - 69711227 112542906796214 1555071382864265216 O
Mjölkpriset sjunker i EU medan leveranserna ökar

EU-medelpriset för mjölk sjönk i april med 0,18 cent till 34,23 cent per kg, rapporterar EU-kommissionen. Produktionen befinner sig på en relativt hög nivå.

SSO säljer sin järn- och lantbrukshandel

Andelslaget Suur-Seudun Osuuskauppa i Salo- och Kimitonejden säljer två affärsverksamheter, järnhandeln till RTV-Yhtymä Oy, och lantbrukshandeln till Hankkija Oy.

Danish Crown välkomnar Tysklands nya slakterilagar

Den danska slakterikoncernen Danish Crown noterar med lättnad att Tyskland förbjuder rekryteringen av utländska låglönearbetare inom slakteribranschen. Koncernen har tvingats flytta tusentals danska jobb till Tyskland för att hänga med i konkurrensen.

SLC - Palsf4
Pressad situation för Finlands pälsfarmare

Flera utmanande år – och sedan slog coronaviruskrisen till. Pälsnäringen befinner sig i en prekär situation. Halmstrået som många pälsdjursodlare nu hoppas kunna greppa är sommarens auktion. Situationen är mycket pressad, säger pälsfarmaren Tobias Andersson.

SLC - Calyxt
USA-företag marknadsför ”GMO-fri” genredigerad soja

En ny och lätt sojaolja har nyligen lanserats på USA-marknaden. Oljan med namnet Calyno framställs av genredigerade sojabönor, men marknadsförs fullt lagligt som GMO-fri produkt. I EU vore det inte möjligt.

SLC - Lpx 125323
Bayer hoppas på snar förlikning om glyfosat

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

SLC - Dsc00130
Åländska medeläppelskörden var i fjol 20,5 ton per hektar

Äppelskörden i Finland ökade i fjol med över 1.000 ton jämfört med 2018 och landade på totalt 8.094 ton. Hela ökningen kommer från Åland, som i fjol producerade 6.161 ton vilket var 1.197 ton mera än året innan.

Tyskland stoppar missbruk av arbetskraft i slakterierna

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den tyska slakteriindustrin. Nu röjer regeringen upp genom att förbjuda anställning via bemanningsföretag. Framöver ska personalen anställas direkt av företaget.

Köttkonsumtionen har stigit under coronakrisen

Konsumtionen av köttfärs, fjäderfäprodukter, griskött och korv har ökat i hushållen under coronakrisen, meddelar Atria.

SLC - Exportstigen
Exportstigen klargör processen från idé till succé

Företag som funderar på export kan nu med hjälp av exportstigen reda ut vad som krävs för att ta sig ut på marknaden. Exportstigen som åskådliggör exportprocessen från idé till euro har tagits fram som samarbete mellan MTK och Aava&Bang inom RuoKasvu-projektet.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning