Marknadsöversikt: Aktuell prisinformation i Finland och EU

Veckans prisuppgifter som pdf-bilagor.

SLC - Forpackning1 Mar24 Ct
Alternativ behövs när EU går in för nya regler för förpackningar

Vi ser fram emot utveckling, men går man över till något nytt måste det finnas alternativ. Det gör det inte i dag. Så kommenterar Närpes Grönsakers vd Tomas Lindfors EU:s planer på nya regler för att minska förpackningsavfall.

SLC - Bayer 2024 0044 2
Bayer utvecklar ett alternativ till glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer utvecklar ett alternativ till det kontroversiella ogräsmedlet glyfosat. Koncernen genomför enligt egen utsago redan försök med den nya substansen på växande plantor. Målet är en lansering på marknaderna inom fyra år.

SLC - Ekompi Net
Digital plattform för närmatshandel i egen regi är nu tillgänglig

Ekompi.net är framtidens digitala plattform för att handla mat mellan producent och konsument. Man har tagit fram den i närmatskretsar i Nyland, men nu då man har utvecklat den rätt så långt vill man också göra den tillgänglig för andra intresserade i Finland.

Marknadsöversikt: Tufft år för trädgårdsodlingen

I Finland producerades år 2023 sammanlagt 282 miljoner kilo grönsaker, bär och frukter. Detta var cirka 25 miljoner kilo mindre än året innan, uppger Naturresursinstitutet.

Marknadsöversikt: Mindre matpotatis i lager nu än i våras

I mitten av januari uppgick mängden mat- och industrimatpotatis i gårdarnas lager till 97 miljoner kilo, varav 79 miljoner kilo var matpotatis. Mängden matpotatis var 5 miljoner kilo mindre än i januari 2023. Lagren har i vinter minskat i relativt normal takt, med cirka 2,6 miljoner kilo per månad, uppger Naturresursinstitutet.

Mercosuravtalet kan fördröjas till sommaren

EU:s frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur kan möjligen fördröjas, igen en gång. Bondeprotesterna i EU ser ut att försena avtalet.

SLC - Spanmmalskvalitet Sep23 Ct
Statistik över spannmålsskördens kvalitet och mängd år 2023

Kvaliteten på spannmålsskörden 2023 försvagades av rödmögel och axgroning. Mycket av det DON-mögelgift som rödmögel producerar uppmättes i höstens spannmålsskörd.

Marknadsöversikt: Sämre resultat för Arla 2023 trots starkt andra halvår

Efter en tuff start på året vände Arlas siffror till tillväxt under andra halvan av 2023. Den starka avslutningen gör det möjligt för styrelsen att föreslå en högre efterlikvid till Arlabönderna än förväntat – totalt 270 miljoner euro för helåret, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

Marknadsöversikt: Mjölkproduktionen i Finland sjönk något ifjol

Mjölkproduktionen minskade förra året med knappt 1 procent till 2.174 miljoner liter, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Friesland Campina Annual Report 2023
Marknadsöversikt: Holländsk mejerijätte ska räddas ur krisen

Den holländska mejerikoncernen FrieslandCampina har hamnat i en djup kris. Det senaste året förlorade kooperativet mer än 500 mjölkbönder. De återstående 9.400 medlemmarna måste tumma på sina ersättningar.

Marknadsöversikt: Skörden och ekoskörden 2023

Enligt Naturresursinstitutets skördestatistik uppgick spannmålsskörden år 2023 till cirka tre miljarder kilogram, vilket var 16 procent mindre än tioårsmedelvärdet. Detta berodde mest på minskningen av kornskörden. Den ekologiska spannmålsskörden var cirka 142 miljoner kilo, motsvarande cirka 5 procent av den totala spannmålsskörden.