ÅPF vädjar för bibehållna producentpriser

​I ett officiellt brev uppmanar Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson Ålands förädlande livsmedelsindustrier samt S- och K-gruppens butiker att inte sänka producentpriserna.

SLC - Valio 030420
Valio samarbetsförhandlar om huvudkontorsfunktionerna på grund av coronaepidemin

​Valio utlyste på fredagen samarbetsförhandlingar som berör 580 personer som jobbar med huvudkontorsfunktioner. Som orsak till samarbetsförhandlingarna uppger man den rådande coronaepidemin. Samarbetsförhandlingarna berör till exempel inte produktionen.

SLC - P037748 465511
EU och femton andra länder löser handelstvister utan Trump

USA:s president Donald Trump blockerar sedan förra hösten det viktiga tvistlösningssystemet inom handelsorganisationen WTO. Nu har EU och femton länder enats om en gemensam lösning – utan USA.

SLC - Virkessbild2
Sågarnas situation kan bli utmanande på grund av coronaviruset

Effekterna av coronavirusets begränsningar har redan börjat påverka försäljningen av sågade varor. Vad de långsiktiga konsekvenserna blir är för tidigt att avgöra, säger tre ledande tjänstemän som svarade på frågor om virkesmarknaden.

SLC - Ptt Skog 1
Skogssektorn kan klara coronakrisen bättre än många branscher

Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos för skogsbranschen våren 2020 kommer coronakrisen att slå till mot skogssektorns olika aktörer på ett varierande sätt. Som helhet klarar sektorn ändå av krisen bättre än många andra branscher.

Metsä Group bygger såg i Raumo

Metsä Group bygger någonting som man kallar för världens modernaste såg i Raumo. Investeringen är värd ungefär 200 miljoner euro.

SLC - Kaijus Ahlberg
Producenterna måste hitta alternativ till restaurangbranschen

För producenter som främst levererar till restauranger gäller det att snabbt göra anpassningsåtgärder, säger växthusodlare Kaijus Ahlberg. Stödåtgärder behövs också för att primärproducenterna ska klara det svåra läget.

SLC - Jord 1
Nytt läge för restaurangerna – fine dining blir take away

Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.

SLC - Utskott1
Brist på arbetskraft och utsäde orosmoln för trädgårdsutskottet

SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.

SLC - Utskott2
Harry Söderberg söker arbetskraft via Facebook

Växthusodlaren Harry Söderberg som i Finström Ämnäs odlar bär i växthus, tunnlar och på friland hade innan gränserna stängdes bokat in ett tiotal utländska säsongsanställda. Via Facebook har han nu sökt ersättande lokal arbetskraft.

HKScan och Snellman håller nötpriserna oförändrade

Varken HKScan eller Snellman går in för prisändringar på nötkött i dagens läge, meddelar köttföretagen. Istället satsar HKScan på större urval av kvalitetskött för konsumenter, medan Snellman avvaktar och återkommer till prissättningen mot hösten.

2019 blev ett bra år för Valio

Valio-koncernens omsättning uppgick i fjol till 1.787 miljoner euro och ökade med tre procent från föregående år (1.734 miljoner euro). Den inhemska omsättningen ökade med en halv procent och den utländska med sju procent.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning