SLC - Agrihub Virtuaalinen Oppimisymparisto 2
Digital utfodring av kor och energismarta gårdar på Jordbruksmaskinmässans Innovationstorg

Använder korna implantat? Svaret på denna fråga finns på Innovationstorget (Id5) vid Jordbruksmaskinmässan i Helsingfors Mässcentrum, där 20 inhemska och utländska innovationer inom jordbruket presenteras.

SLC - Mtkm2022 121
Över 400 företag deltar i Jordbruksmaskinmässan

Den 17-19 oktober går Jordbruksmaskinmässan av stapeln i Helsingfors Mässcentrum. Över 400 företag visar upp sina maskiner men även annan utrustning samt tjänster, produktionsinsatser, teknologi och kunnande.

SLC - Arets Traktor 9 Webben
Årets traktor 2025: 21 traktorer i final

Av totalt 21 av tillverkarna nominerade traktorer valdes samtliga ut att gå till final i Årets traktor. Det blev fem i klassen för specialtraktorer, sex i klassen bästa gårdstraktor, fem i klassen medelstora traktorer och fem stycken i den stora fältklassen.

SLC - New Holland Cr11 653614
Banbrytande megatröska med jättetank för spannmål

Det återstod ännu länge tills skördetiden inföll när New Holland lanserade två supertröskor med en arbetsbredd på femton meter.

SLC - Jd Nyheter 1 Webben
John Deere uppdaterar två tröskserier

Med nya T5, T6 och S7 har John Deere tolv nya intressanta skördetröskor på marknaden. T är skakartröskor med 5 respektive 6 skakare och S7 är rotortröskor.

SLC - Jd Traktorer 1 Webben
Nya traktorer från John Deere

Nya 6M från John Deere börjar med fyror och slutar med sexor och spänner från 150 till 250 hästkrafter över 11 modeller. Men 6M börjar redan på 88 hästkrafter sedan tidigare och totalt är det 17 modeller i dag i serien.

SLC - Jd Vaxtskydd Webben
Smartfarming och nya växtskyddssprutor från John Deere

Nya John Deere 300M är en självgående växtskyddsspruta i två storlekar, 332M med 3.200 liters tank och upp till 28 meters ramp och 340M med 4.000 liters tank och upp till 36 meters ramp.

SLC - Gps1
Navigationsstörningarna ökar: ”Signalen från rymden är svag och lätt att blockera”

Satellitnavigationsstörningar blir allt vanligare. Problemet är bekant för teknikvana lantbrukare, men svårt att åtgärda. Lantmäteriverket planerar en ny varningstjänst, men de teknologiska lösningarna dröjer.

SLC - Ecorobotix 1 A Webben
Exakt precisionsspridare utnyttjar AI

Artificiell intelligens utnyttjas i allt högre grad i lantbruksmaskiner. Ett bra exempel är precisionsspridaren ARA, som enligt utvecklaren Ecorobotix ska vara marknadens mest exakta.

SLC - Tech Agro 1 Webben
Tjeckisk maskinmässa klarade sig bra utan de största

Även om Tech Agro i tjeckiska Brno inte arrangerats sedan år 2018 valde de tre stora, John Deere, Agco och CNH att inte ställa ut. Trots det blev det en bra mässa då Tjeckien och närliggande länder har en stor produktion av lantbruksmaskiner och det fanns även redskap där ända från USA.

SLC - 3C924C447A13D80 Org
Tunga lastbilar börjar rulla med eldrift

Tiden är förbi då elbilar var motorsvaga och långsamma fordon. Numera tar sig tunga timmerbilar lika effektivt fram över stigningar som traditionella dieselbilar. Det framgick tydligt under den svenska specialmässan Elmia Lastbil i svenska Jönköping.

SLC - Jamsa17 Sept24 Ct
Kronos visade upp flexibel skogsvagn

Att få prova på att lasta virke med kran på en skogsvagn var något som uppskattades på FinnMetko. Kronos bjöd på den möjligheten med skogsvagnen Kargo 121 som sedan den kom ut på marknaden har tagits emot väl.