SLC - Rojningar 1 Webben
Åland ökar röjningarna och skärper kontrollen

Efter stormen Alfrida väldiga förödelse för fem år sedan har det åländska skogsbruket återgått till vad Ålands skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman beskriver som relativt normala förhållanden. De sista Alfrida-ytorna planterades redan 2022 och samtidigt som virkesvolymerna närmat sig normal nivå har det också skett en avsevärd minskning av skadorna från granbarkborren.

SLC - Kombiskordare 2 Webben
Aleksis kombi både hugger och skotar

I en gallringsskog i Pyttis energiavverkar Aleksi Tuuri med sin giljotinförsedda skördare, som samtidigt också är skotare, en kombi kallas den. Maskinen är från 2011 och den har varit i funktion i fem månaders tid på Södra skogsrevirets område. Griparmens längd är elva meter.

SLC - Samfalld Skog 2 A Webben
Många fördelar med att äga andelar i en samfälld skog

Skogsvårdsföreningen Österbotten ska bilda en samfälld skog. Under våren har processen med att få med markägare fortsatt. En som funderar att bli delägare är lantbrukaren Mats Björklund. Jag har inte bestämt mig, men jag ser många fördelar, säger han.

SLC - Vaglagstjanster 1 B Webben
SVF Österbotten har bred service åt väglag

Grundförbättringar, uppdatering av väglängden och beslut om olika åtgärder. Frågorna för väglag kan på sikt bli många och stora. Väglaget för Nymossvägarna beslöt att anlita SVF Österbotten när en ny vägenhetsfördelning skulle göras.

PTT:s skogsprognos lovar bättre tider – men virkesindustrin sackar efter

Enligt Pellervo ekonomisk forskning PTT kommer skogssektorn att återhämta sig under åren 2024-2025 främst då produktionen av massa, papper och kartong växer. Virkesproduktionen hämmas fortfarande av den låga byggaktiviteten, men förväntas återhämta sig nästa år.

SLC - Afelts Hastar 1 Webben
Percheronhästarna Pokas och Pläsi sköter utkörningen i Borgå

Efter att ha avverkat och drivit virke på Hasselholmens naturskyddsområde i Borgå har Peter Ekholm från Petäjävesi tillsammans med Ralf Sundvik från Pedersöre samt Miika Åfelts arbetshästar Pokas och Pläsi fortsatt i Staffas lite utanför stadens centrum.

SLC - Skogsbruket 2 2024 Parmsida
Tidningen Skogsbruket har genomgått en rejäl förnyelse

Tidningen Skogsbruket har förnyats och det med besked. Daniela Andersson är verksamhetsledare för Föreningen för Skogskultur r.f. och samtidigt redaktionschef för tidningen Skogsbruket.

SLC - Torvalds
Nils Torvalds: EU-politiken måste ske närmare medborgaren – annars går systemet omkull

Nils Torvalds har jobbat tolv år i Europaparlamentet, men nu ställer han inte längre upp i vårens EU-val. Under den nu tilländalöpande mandatperioden har skogsförordningarna avlöst varandra alltefter att miljöpolitiken intensifierats. Torvalds berättar om skogspolitikens inre mekanik, hur unionen blev så grön samt vad som står på spel om EU-kommissionen vägrar åtgärda sin toppstyrda politik.

SLC - Kommentaren Komlos Webben
Kommentaren: Familjeskogsbruk under den kommande politiska mandatperioden i EU

Det sägs ofta att trycket på skogen ökar. Förutom de ordagrant ökande påfrestningarna, som beror på klimatförändringen, bör vi också nämna påfrestningar som härstammar från samhällets växande förväntningar.

SLC - Dhc 515 De Havilland Aircraft Of Canada De Havilland Aircraft Of Canada
EU skaffar fler släckningsplan

Torka och tryckande värmeböljor har blivit vanligare i alla delar av EU. Svåra skogsbränder återkommer regelbundet, särskilt under sommarsäsongen. EU vill för ändamålet skaffa tolv toppmoderna släckningsplan från Kanada.

SLC - Ffd Apr24 01
Framtidens behov i utvecklingssamarbetet i brännpunkten på FFD:s skogsseminarium

Vilken kunskap och expertis om skogsbruk behövs i framtiden? Hur kan den finländska skogsexpertisen utnyttjas effektivt i utvecklingssamarbetet och internationellt? De här frågorna är arbetsrubriken för ett seminarium, som den finländska organisationen för utvecklingssamarbete inom jord- och skogsbruk FFD (Food and Forest Development) ordnat i början av den här månaden på MTK. Bakom FFD står SLC samt MTK, ProAgria och Pellervo Coop Center.

SLC - Pefcnytt 3 Webben
PEFC-standarden: Bredare skyddszoner kring torvmark och kärr

Den nya standarden inom PEFC-certifieringen, som omfattar skogsägarnas gruppcertifiering har nu hunnit vara i kraft i ett drygt års tid. Den finska översättningen av den allra senaste uppdateringen från i höstas finns tillgänglig på internet, men den svenska motsvarigheten är inte ännu där i skrivande stund. Läs mer om skogsbruket i fredagens temanummer!