SLC - Robotbete 3 A
Robotmjölkning och betesgång i lyckad kombination

Robotmjölkning och en stor besättning är inget hinder för betesdrift. Det konstaterar mjölkproducenten Markus Gäddnäs, som haft djuren på bete ända sedan 1985. När mjölkningsrobotarna kom med i bilden var valet att fortsätta låta djuren gå på bete självklart.

SLC - Heisalajersey 3 Webben
Landets bästa jerseyko finns i Pargas

Mjölkproducenterna Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på ön Heisala i Pargas har för andra året i rad premierats för sitt avelsarbete. Också i år tilldelas de första pris i avelsandelslaget Fabas avelstävling i jersey-klassen. De belönas för att deras ko Ratamo för andra året i följd har landets bästa avelsvärde för rasen jersey.

SLC - Savander Webben
Jussi Savander är ny EU-expert på SLC:s Brysselkontor

Jussi Savander börjar som ny expert på SLC:s, MTK:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor. Han kommer att bevaka andelslagens och husdjurssektorns intressen.

SLC - Pavals 1 A Webben
Töftös nya mjölkbönder satsar först på full mjölktank

Med 40 mjölkande kor och en båsladugård från slutet av 1800-talet satsar Christian och Lisa Påvals på en framtid som mjölkbönder på åländska skärgårdsholmen Töftö.

SLC - Skullbacka 3 A Webben
Fortfarande tufft läge för landets dikoproducenter

I fjol på hösten konstaterade Marcus Skullbacka att priset på biffkalvar borde höjas med flera hundra euro för att täcka de stigande kostnaderna. Ett år senare står det klart att inte mycket har hänt. Kostnaderna är fortfarande höga och priset har inte rört på sig.

SLC - Spacerennes 1 Webben
Nooyens lyftbara golv under suggan visades fram på SPACE-mässan

Bland intressanta finesser på SPACE-mässan i Rennes i Frankrike under september återfanns nederländska Nooyens grisningsboxar med rörlig golvnivå under suggan. Nooyen kallar golvet för balansgolv i sin marknadsföring.

SLC - Spacerennes 2 1 Webben
Franska familjejordbrukare kräver prioritering av livsmedelsproduktionen

Genom mässområdet på SPACE i franska Rennes i september kom ett demonstrationståg marscherande viftande med Confédération paysannes gula flaggor. Det är en organisation som gjort sig till språkrör för familjejordbruket, i praktiken de mindre gårdarna i Frankrike.

Italien nobbar konstgjort kött

Italien förbjuder som första EU-land produktion och försäljning av konstgjort kött. De båda kamrarna i det italienska parlamentet har efter långa diskussioner antagit ett lagförslag som förbjuder laboratoriekött innan produkterna ens har lanserats på marknaden.

SLC - Stro Dsc 0500
Tillgången på strö en aktuell utmaning för djurgårdarna

Torv används allmänt som strö, men inom fem år förväntas försäljningen av torvströ halveras. Om prognosen förverkligas behövs ersättande strömaterial akut. Situationen försvåras av att det är brist på två andra vanliga strömaterial, kutter- och sågspån, vars användning styrs mot energiproduktion.

SLC - Ahlvik 2 B Webben
Målmedvetet arbete bakom Ahlvik Gård Ab:s fina resultat

Maximal hälsa och komfort, en omgivning som håller djuren friska och nöjda. En vardag med ständiga förbättringar. Det är några av målen som Ahlvik Gård Ab eftersträvar dagligen. Det är också en del av hemligheten bakom de mycket goda resultaten som gården presterar. Läs mer om djurproduktion och mjölk i fredagens temanummer!

SLC - Skogsdagen Metka Webben
Det nya stödsystemet Metka hanterar skogen på ett mera enhetligt sätt

I Finland har olika stödsystem för skogsanvändning och -vård existerat sedan 1929. Vid årsskiftet övergår det nuvarande Kemera-systemet i det nya Metka-systemet.

SLC - Skogsdagen Sohlstrom Webben
Stora Ensos Sohlström: ”Innovativa skogsprodukter kan rädda både skogsbranschen och klimatet”

Skogsdagarna gick av stapeln under förra veckans torsdag och fredag i Helsingfors under temat framtidens skogssektor. Evenemanget öppnades av Stora Ensos nyutnämnda vd Hans Sohlström, som lyfte fram gröna lösningar och innovativa skogsprodukter som ett sätt att säkra skogssektorns framtid.