SLC - Greppa Tradgarden 2 Webben
Potential för ett grönare Nyland

Den gröna mattrenden och närheten till konsumenterna är möjligheter för nyländska trädgårdsodlare. Via projektet Trädgårdsodling i Nyland ordnas olika tillfällen med målet att boosta regionens trädgårdsproduktion. Om detta och mycket annat kan du läsa i Trädgårdstemat i veckans LF.

SLC - Kolumn Smith
Kommentaren: Gemensamt matbord

Johanna Smith sitter i egenskap av växthusproducent i diskussionsforumet Gemensamt matbord.

SLC - Global A Webben
Närpes Grönsaker går in för GlobalGap och G.R.A.S.P

Från och med den 1 januari 2022 kommer en del handelsaktörer att kräva certifiering. Närpes Grönsaker förbereder sig som bäst för de förändrade kundkraven och under de kommande åren ska alla medlemmar få hjälp med certifieringen på gården.

SLC - Ng Kampanj Webben
Närpes Grönsaker förklarar ansvarsfullhet och månar om framtiden

Den inhemska växthusnäringen är mycket hållbar i internationell jämförelse. Men näringen har inte varit särskilt bra på att berätta det utåt. Därför har Närpes Grönsaker startat en kampanj för att framhålla det goda arbete som görs på gårdsnivå.

SLC - Spetspaprika 1 D Webben
Sigg gör nytt försök med spetspaprika vintertid

Förra vintern blev Tommy och Patrik Sigg de första i världen att producera spetspaprika vintertid. Trots att skörden inte riktigt uppnådde förväntningarna gläds man åt att efterfrågan är mycket god. Nu gör de ett nytt försök och resultaten hittills ser goda ut.

SLC - Mossa 1
Biolan tror på vitmossa som framtidens växtunderlag

Biolan Group fortsätter tro på vitmossa som växtunderlag både för proffsodlare och konsumenter. Under sina vårdagar presenterade Biolan nyheter för balkongodlare, och företaget tror starkt på export.

SLC - Sival 1
Vertikal odling är framtiden

Den holländska professorn Leo Marcelis vid Wageningen-universitetet i Holland anser att vertikal odling kommer att revolutionera växtproduktionen i världen. Enligt honom är fördelarna med vertikal odling många: Man kan odla i princip var som helst på en liten areal och producera hög kvalitet nära konsumenten, med minimal vattenanvändning, korta transportsträckor och minskat matsvinn.

SLC - Sival 3
Rekordantal besökare på årets SIVAL

Den ledande franska specialväxtodlingsmässan SIVAL, som ordnades för 34:e gången i mitten av januari, besöktes i år av 26.000 besökare, det vill säga 2.000 fler än 2019. – Paviljongens areal har utökats med 4.000 kvadratmeter och vårt mål är att växa ännu mer i framtiden, förklarar ordförande Bruno Dupont.

SLC - Morot 1 Webben
Mild vinter bäddar för sämre upptorkning i sommar

Den pågående varma och snöfattiga vintern riskerar att medföra olika slags odlingsmässiga utmaningar senare i år. Morotsodlaren Glen Jakobsson nämner upptorknings- och dräneringsproblem som ett typiskt dilemma efter en mild vintersäsong.

SLC - Dronare
Drönare för gödselspridning visades på Sarka

Neko kunde visa fram en drönare med vätskebehållare på Sarkamässan i Seinäjoki förra veckan. Den kan användas för att sprida flytande gödsel på friland, till exempel över trädgårdsodlingar. Växtskyddsmedel får man inte sprida med den, det är förbjudet i Finland och i övriga EU.

SLC - Bt Agro
LyckeGård köper Kvick-Finn

LyckeGård Group AB har utökat sin produktportfölj inom mekanisk ogräsbekämpning genom att köpa bolaget Kvick-Finn, som tillverkar en kultivator för bekämpning av framförallt ogräset kvickrot, uppger Ekoweb.

SLC - Aland Plommon 1 Webben
Åländsk satsning på plommon och snart testas också aprikoser

Sedan 2013 har Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet testat odling av plommon och under våren planteras de första plommonträden för kommersiell odling. Samtidigt börjar nya försök med odling av åländska aprikoser.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning