SLC - Img 0773
Walter Ehrströms guldmedalj till Henrik och Asta Strandberg

På tisdagen premierade Walter Ehrström stiftelsen skickliga mjölkproducenter i Helsingfors.

SLC - Selenius Vall Ii Ympad Oympad Lusern
Etablering av lusern: Ympning och växtföljd

Hur kan vi inför etableringen av lusern skapa optimala förutsättningar för grödans livskraft och produktivitet? Såsom alla andra ärtväxter ingår också lusern en symbios med kvävefixerande bakterier. Ympning av utsädet med en specifik bakterieart är avgörande för en tidig inledning och en snabb utveckling av den för båda parter gagnrika samlevnaden, och därmed för lusernens etablering. På längre sikt måste vi säkerställa att lusernens växthälsa inte äventyras av markburna skadegörare.

SLC - Dsc01255
Intensiv betesrotation en del av Ians strategi för högre produktivitet

När marknaden styr priset riktar Ian Strahan på Nya Zeeland sin uppmärksamhet mot de faktorer han kan kontrollera. I över 20 års tid har han utvecklat sin gård och håller stenhård koll på både produktionskostnader och jordbruksmarkens produktivitet. Resultatet är en framgångsrik slutuppfödning av lamm och nöt.

SLC - Mats Peramaa Nvk
Mats Perämaa på ÅPF-mötet: Vi beställer en revision om Haga Kungsgård-avtalen

Under Ålands producentförbunds (ÅPF) årsmöte under onsdagen meddelade landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa att man fattat beslut om att genomföra en revision av fastighetsverkets avtal med Haga Kungsgård.

SLC - Varbruk Mw
Nya resultat från försök med kolbindning på mineraljordar

ProAgria har presenterat resultatet från HiiletIn-projektet vars syfte varit att med Finlands kolneutralitetsmål för 2035 som utgångspunkt utreda mineraljordåkrars förmåga att uppta och binda kol. De olika delmomenten inom projektet lyfter fram nya resultat från försök med kolbindning och markförbättring.

SLC - Mikael Osterberg Mw Img 3779
Mjölksamarbetsgruppen behandlade EU:s F-gasförordning och ekonomiska utsikter

SLC:s mjölksamarbetsgrupp höll möte i slutet av mars. På agendan stod EU:s förordning om F-gaser, LFA-bortfallet samt hur handeln allt aktivare går in för sina egna märken.

SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister misstänks för korruption

Ukraina försöker förtvivlat slippa ryktet som ett av de mest korrupta länderna i Europa. Nu har landets jordbruksminister snubblat över en korruptionsrättegång. Ministern avvisar anklagelserna men misstankarna består.

SLC - Jsm 1 Essayah
Essayah: ”Momsen på mat höjs inte, det är en viktig markering av regeringen”

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (Kd) ser fram emot en proaktiv jordbruks- och livsmedelspolitik under de kommande tre åren. Livsmedelsexporten ska öka.

Avlägg miljöförbindelsens webbutbildning senast 30.4!

Jordbrukare som inlett en ny miljöförbindelse 2023 måste avlägga miljöförbindelsens webbutbildning senast 30.4. Utbildningen gäller gårdar som vid ansökan om åkerstöd 2023 har valt åtgärden klimat- och miljöutbildning i sin miljöförbindelse.

SLC - Gas3 Apr24 Ct
Dag för biogasbilar lockade trots kall hård vind

Vädret var inte det bästa. Men trots den mycket kalla vinden tog sig många till Pedersöre för att bekanta sig med biogasbilar. Intresset för biogasbilar är på stigande, konstaterar PK-Biogas Ab Oy, som arrangerade dagen i Edsevö förra helgen.

SLC - 53510725245 0F389A9Abb O
Försvar och jordbruk prioriteras av EU-väljare

Den tillspetsade geopolitiska situationen är en källa till oro för en majoritet av EU-medborgarna. Aktiviteter som försvar, energi och jordbruk står därför högt i kurs bland EU-väljarnas prioriteter inför det förestående EU-valet i juni.

Nya investeringsstöd följer gamla principer

Ålands landskapsregering har fastställt de nya stödnivåer och urvalskriterier för investeringsstöd som kan ges åt livsmedelsförädlande företag.