SLC - Img 5972
Avkoppling, umgänge och livskraft på Må Bra-dagen i Vasa

Det var ett varierat program som de österbottniska lantbruksföretagarna bjöds på senaste torsdag när Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, ordnade en Må Bra-dag inom projektet Ta hand om bonden.

SLC - Agrologer Arskurs 22
Kan foderväxternas drottning trivas i Finland?

I de tempererade klimatområdena är lusern den mest odlade fleråriga vallbaljväxten. Förutsatt en lämplig odlingsmiljö har lusern en längre varaktighet och en högre produktivitet än rödklöver. Lusern har ett högt fodervärde och ett högt förfruktsvärde. Lusern förbättrar markens bördighet bl.a. som följd av dess djupgående pålrötter, dess omfattande bildning av biomassa och dess symbiotiska fixering av luftkväve.

SLC - Spanmmalskvalitet Sep23 Ct
Statistik över spannmålsskördens kvalitet och mängd år 2023

Kvaliteten på spannmålsskörden 2023 försvagades av rödmögel och axgroning. Mycket av det DON-mögelgift som rödmögel producerar uppmättes i höstens spannmålsskörd.

SLC - Sebastien Beraud 1
”Vi ska inte låta Bryssel få utrota unionens bönder!”

Nu när en av världens största jordbruksmässor startar i Paris på fredag (24/2) ökar trycket på den franska regeringen. Man kräver ett nej gentemot EU:s hårt ifrågasatta lantbrukspolitik. Bland kritikerna märks mjölkbonden Sébastien Béraud. Hela systemet måste förändras radikalt, annars dödar EU-politikerna oss, säger han till LF.

SLC - Slc Potatis Utskott 2
SLC:s potatisutskott vill se ett högre producentpris på potatis

SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors förra veckan. Marknadssituationen upprör odlarna och producentpriset i Finland är nu lägst i Europa.

SLC - 20230503 Jaakkola 79
Att odla förlust är ingen bra idé

Marknaden fungerar, men för många månskensodlare ointresserade av att göra lönsamhetskalkyler skapar dåliga priser. Om verksamheten inte kan göras lönsam skall odlaren låta bli att så eller sätta lapp på luckan. Detta var Timo Jaakkolas hårda budskap under VYR:s odlarseminarium i Tavastehus.

SLC - Dsc07130
Landskapsrevisorn tar sig inte tid att syna mjölkstöd

Den nya landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa lovar inga extrapengar åt växtodlare som ”kompensation” för de totalt 491.000 euro som landskapsregeringen nyligen beviljat samtliga 22 mjölkbönder på Åland samt Ålandsmejeriet ÅCA för att trygga mjölkproduktionen på Åland. Landskapsrevisorn Dan Bergman säger till Landsbygdens Folk att han trots ÅPF:s krav inte hinner syna mjölkstödet och eventuell särbehandling av landskapsägda Haga kungsgård eftersom han snart går i pension.

SLC - Kamp6 Feb24 Ct
Kampen mot planerna på Vasa hamnväg fortsätter

Våra röster måste höras! Budskapet från markägare och bybor var tydligt när NTM-centralen i Södra Österbotten höll ett möte om planerna på Vasa hamnväg i Solf i onsdags. De som berörs av nuvarande planer vill se en helt annan vägdragning.

SLC - 26E72309 3D15 47D6 A409 A12875F0465C
Copa-Cogeca: Uppvärmningen hotar EU:s jordbruksproduktion

Jordbruket i EU hotas i tilltagande utsträckning av extremväder och klimatförändringar. Översvämningar och torrperioder avlöser varandra och hotar produktionen av livsmedel, varnar EU-jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca.

SLC - 424949235 122114528684204742 5652574794119826940 N
EU-bönder i öst kräver broms för Ukraina-import

EU-jordbrukare i östra Europa efterlyser skärpta restriktioner mot importen av jordbruksprodukter från Ukraina. De lokala bönderna hävdar att jordbruksprodukter från Ukraina översvämmar marknaden.

SLC - 197167 197169
Zelenskyj kritiserar Polens gränsblockad

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har skarpt kritiserat den veckolånga gränsblockaden som enligt Ukraina har organiserats av polska lastbilschaufförer och bönder. Det handlar om politik, inte om spannmål, inskärper Zelenskyj.

Kompletterande ansökan om stöd för miljösystem och miljöersättning öppnades

Livsmedelsverket har öppnat en kompletterande ansökan om åkerstöd som gäller åtgärden växttäcke vintertid inom stödet för miljösystem 2023 samt miljöersättningens åtgärder för främjande av cirkulär ekonomi, hantering av avrinningsvatten och fågelåkrar.