SLC - Dfec9Ecd C7Df 4C53 9C7D C0649D80314F
Kipsi-projektet utvidgas till hela Finlands kustområde – ansökan öppnas 1.6.2022

Kipsi-projektet utvidgas till Östra Nyland, Satakunta, Tavastland, Sydöstra Finland, Birkaland och Österbottens landskap, meddelar NTM-centralen.

Polisen varnar för ökade bränslestölder

De höga priserna på bensin och diesel har lett till ett ökande antal bränslestölder, meddelar polisen.

SLC - Pizza 1
Åt pizza – två barn dog

Två döda barn och femtiotalet allvarligt sjuka kan ha samband med en populär djupfryst pizzaprodukt i Frankrike. – Detta är den allvarligaste matskandalen på tjugo år, säger Richard Legrand försvarsadvokat i Paris.

Atria sålde sin snabbmatsverksamhet i Ryssland

Atria har sålt sin snabbmatsverksamhet i Ryssland, Sibylla Rus LLC, till dotterbolaget Limited Liability Company Agricultural Complex Mikhailovskiy, meddelar Atria i ett pressmeddelande.

Utvärderingen av glyfosat försenas till 2023

EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, meddelade förra veckan att deras slutsatser rörande växtskyddsmedlet glyfosat försenas.

Lantbrukets producentpriser steg under första kvartalet 2022

Enligt Statistikcentralen steg producentpriserna inom lantbruket med 18 procent under första kvartalet 2022.

SLC - Aland
Åland ger extrastöd för mjölk och nöt

Utöver de nationella jordbruksstöden föreslår landskapsregeringen nu i en tilläggsbudget extrastöd till det åländska jordbruket inom produktionsgrenar som drabbats hårdast av kriget i Ukraina.

SLC - Bild2
Mjölkbonden Kristoffer tilldelades Walter Ehrströms guldmedalj

Mjölkbonden Kristoffer Nilsson på Nybondas gård i Liljendal är en av de som erhållit Walter Ehrströms guldmedalj för att oavbrutet under 25 års tid ha producerat mjölk av högsta kvalitet (E). Framtidsdrömmen för Nilsson är en ny ladugård, men världsläget skapar många orosmoment inom både mjölkvärlden och jordbruket överlag.

SLC - Varbruk9
Vårbruket är igång i Österbotten

Den här veckan har många kommit igång med vårbruket i Österbotten. En av dem som inlett sådden är mjölkproducenten Mats Enqvist i Lillby. Men i onsdags blev det ett litet uppehåll på grund av efterlängtat regn.

SLC - Niklas Lonnroth1
Vinterns isbränna tog kål på höstgrödorna i Åboland

I Åboland har största delen av höstsäden gått förlorad. Vinterns hårda isbränna tog kål på det mesta av grödorna. Höstvetet, höstrapsen och höstkornet har i stort sett totalförstörts. Rågen däremot har klarat sig bättre.

SLC - Pontus Franzen2
Isbrännan fördärvade allt

Jordbrukaren Pontus Franzén i Nagu har liksom de flesta andra odlare i Åboland tvingats så om odlingarna där han haft höstgrödor.

Nytt EU-medborgarinitiativ vill slopa stöd för djurproduktion

Ett nytt medborgarinitiativ, kallat ”End the Slaughter Age”, registrerades förra veckan hos EU-kommissionen, uppger LRF:s Brysselnytt.