Jaktlicenserna för hjortdjur har beviljats

Finlands viltcentral har beviljat jaktlicenserna för hjortdjur för den kommande jaktsäsongen. För höstens och vinterns jakt finns 47.691 jaktlicenser för älg, 63.260 för vitsvanshjort, 339 för dovhjort och 18 för skogsren.

Säsongen för åkerjakt på gäss och jakt på ringduva startar

Jakten på ringduva startar den 10 augusti. Samtidigt startar åkerjakten på gås: grågås längs kusten och kanadagås i hela landet, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Fiber 1
Nässla och fiberhampa möjliga material för ekologiska textilier

Sanna Kuoppamäki-Luomansuu grundade sitt företag med tanken att marknadsföra textilprodukter tillverkade av bl.a. ekologiskt odlad nässla och fiberhampa. En metod för utvinning av fibrer av högre kvalitet ur stjälkarna har nyligen utvecklats i Tyskland och öppnar dörrarna för ökad odling av fiberväxter.

SLC - Podd
SLC lanserar ny podd: Snart kan du lyssna på Framtidsodlarna

Framtidsodlarna heter en ny poddserie av SLC som har premiär i mitten av augusti. I respektive avsnitt får lyssnaren möta jord- och skogsbrukare inom olika produktionsinriktningar hemma i deras egen miljö i någon del av Svenskfinland. Varannan vecka lanseras ett nytt avsnitt under hösten.

SLC - Eldrift Vagn Webben
Eldrift för flytgödselspridare och vagnar på gång

I ett samarbete mellan John Deere och Joskin ska det inom två års tid komma eldrivna flytgödselspridare och vagnar på marknaden. E-Drive heter konceptet och bygger på ström från traktorn som driver en elmotor på vagnen.

SLC - Fahrerkabine 905416790
Framtidens traktorhytt 4.0 rationaliserar förarens arbete

Dagens moderna traktorer och skördetröskor är redan späckade med teknik och automatik som stöder förarens arbete. Tyska forskare går nu vidare med assistenssystem som automatiskt avlastar föraren från onödiga rutinuppgifter.

SLC - Gm Krokby 1
Teknik för precisionsodling intresserar bönderna

I och med att produktionsinsatserna är värdefulla i dag och man av såväl ekonomiska som miljömässiga orsaker vill få dem rätt riktade så blir precisionsodling allt viktigare. Kombinerar man det dessutom med ambitionen att ta hem högsta möjliga skörd är upplägget givet.

Berner köpte Nutrifortes gödselverksamhet

Berner Oy har köpt gödselverksamheten av Nutriforte Oy. I affären flyttades Haifa Chemicals vattenlösliga gödselmedel, som tidigare representerats av Nurtiforte, över till Viljelijän Avena Berner.

SLC - Trafik1
Parkering på privata vägar ställer till besvär för markägare

Det är bra att känna till spelreglerna gällande biltrafik och parkering också då man rör sig ute på landsbygden, påtalar Vägföreningen i Finland. Parkering på fel ställen väcker irritation bland markägare speciellt sommartid då många bär- och svampplockare är i farten. Vägföreningen påminner om att vägtrafiklagen bör följas också på privata vägar.

SLC - Img 20190718 143703
Finländska matens dag firas 4.9: Uppmärksamma dagen med en banderoll!

Historiens första Finländska matens dag firades ifjol och även i år är alla finländare inbjudna för att uppmärksamma dagen fredagen den 4 september. Inom ramen för kampanjen uppmärksammas Gott från Finland-ursprungsmärket som ett kännetecken för finländsk mat.

SLC - Rural America
En grupp USA-farmare går till angrepp mot Trump

En ny politisk kampanjgrupp har grundats i USA för att bekämpa president Donald Trumps landsbygdspolitik. Enligt gruppen ”Rural America 2020” utgör Trump-administrationen ett allvarligt hot mot den amerikanska landsbygden.

SLC - 8817753879 65048F3Fd3 O
Cypriotisk ost blockerar EU:s handelsavtal med Kanada

EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat. Denna gång stockar processen på en cypriotisk ost.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning