SLC - Dsc 1393
Producenterna vill sätta press på handeln

Krisen inom lantbruket och handelns starka ställning på marknaden var samtalsämnen då SLC Åboland höll sitt höstmöte i Pargas nyligen.

SLC - Dsc 1266
Finska hushållningssällskapet i Åboland söker ny direktör

Ett chefsbyte är på gång vid Finska hushållningssällskapet, FHS. Hushållningssällskapets direktör Jörgen Grandell meddelar att han avgår från sin post nästa år. Han har suttit på posten i 20 år.

Gröna veckan i Berlin inhiberas

Den internationella gröna veckan i Berlin har inhiberats med kortvarsel. Åtta veckor före den planerade starten ser arrangörerna ingen chans att genomföra den internationella livsmedelsmässan. Anledningen är den hotande vågen av Covid-19.

SLC - Pressebild Cem Oezdemir 2
Tyskt ministerbyte kan påverka EU:s skogspolitik

Sammansättningen av Tysklands nya regering börjar klarna. Efter en lång paus efter valet får Tyskland igen en grön jordbruksminister. För Finlands del kan ministerbytet påverka inflytandet på den europeiska skogspolitiken.

SLC - 0407081382317 Max
Sverige fick äntligen en landsbygdsminister

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg har utnämnts till svensk landsbygdsminister i Magdalena Anderssons regering. Hon är hemma från skidorten Åre i Jämtland.

SLC - 3077699186 Fe42383C5D O
Örter och kryddor misstänks för förfalskning

Förfalskning av örter och kryddor är ett ganska vanligt fenomen, som bekräftas i ett projekt som samordnades av Europeiska kommissionen. I projektet utreddes äktheten i örter och kryddor, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Zaun Bild1 Warnweste
Tysk svinpest oroar danska producenter

Åtminstone fem ASF-smittade vildsvin har påträffats i den nordtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där svinpest för några veckor sedan smittade ned en gård med 4.000 grisar som måste avlivas. De nya fynden oroar danska grisbönder.

SLC - Dsc06253
Egensinnigt ÅPF torgförde bönders ekonomiska dilemma

Medan egensinniga Åland firar självstyrelsens 100-årsjubileum profilerade sig ÅPF genom att ordna sin drive om bönderna som livsmedelskedjans sämst betalda grupp åtta dagar efter motsvarande kampanj på fastlandet.

Undantagslov för betning av våroljeväxter

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes beviljade 24.11 undantagslov för industriell betning av rybs- och rapsfrö för sådd våren 2022.

SLC - Lpx 70376
Insatsen av antibiotika minskar i EU-länderna

Insatsen av antibiotika till boskap inom jordbruket fortsätter att minska i de flesta europeiska länder, men spridningen mellan länderna är ännu stor. Norge, Island, Sverige och Finland använder sedan länge minst antibiotika inom boskapsskötseln.

Veterinärer får använda reservantibiotika för djur

Ska veterinärer också i fortsättningen få använda så kallad reservantibiotika för behandling av djur? En grupp EU-parlamentariker hade krävt att reservantibiotika ska förbehållas behandling av människor men förslaget fälldes i EU-parlamentet.

Viljatori.fi-tjänsten läggs ner

Den digitala webbtjänsten för spannmålshandel, Viljatori.fi,som lanserades 2018, läggs ner. Suomen Viljakauppa Oy, som ansvarar för produktionen av tjänsten, har bedömt att tjänsten saknar verksamhetsförutsättningar på den nuvarande spannmålsmarknaden.