SLC - Rec Okt21 1
Smakligt och värmande i höstkylan

SLC - Dsc05455
SM-silver och ÅM-guld för åländsk veteranplöjare

Efter att ha tagit silver i svenska mästerskapen veckan före var Dan Lindholm favorit när åländska mästerskapen i plöjning med veterantraktor avgjordes förra lördagen. Dan pallade för trycket, men det blev verkligen en strid på plogbillen med tre man inom sju poäng!

SLC - Kalliosinisiipi Makitervakko2 Foto Charlotta Berlin
Fridlyst fetörtsblåvinge får eget hägn på Kimitoön

Under slutet av augusti avlägsnades sly och kvistar från en dryg halv hektar och nu har byggandet av staket påbörjats. NTM-centralen vill med inhägnaden i Ansvedja på Kimitoön säkerställa förekomsten av fetörtsblåvinge. Genom att gärda in området tryggas förekomsten av växten kärleksört, som är livsnödvändig för fjärilen och omtyckt av hjortdjuren.

SLC - Rec Sep21 1
Låt skogens svamp piffa upp maten

SLC - Dsc05133
Skördefesten slog besöksrekord men bondgårdarna en bristvara

Den åländska Skördefesten slog i år rekord både beträffande det totala antalet besök på medverkande gårdar och deltagarnas försäljning. Men det krympande antalet medverkande lantbruksgårdar oroar arrangerande Skördefestens Vänners ordförande Tony Asumaa.

SLC - Img 1195
Kaj Kunnas gästar Må Bra-dagen i Vasa

Efter en påtvingad pandemipaus och inhiberade evenemang senaste höst är det nu åter dags för Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må Bra-dagar för lantbrukarna. Den första hålls i Vasa den tredje november på temat Övervinn stressen! Dragplåster är sportjournalisten och TV-profilen Kaj Kunnas.

SLC - 4Hprec1
4H-unga tävlade i traktorprecision

Av 29 anmälda kom 26 unga traktorförare till start när Finlandssvenska mästerskapen i traktorprecision arrangerades senaste fredag.

SLC - Fm1
Lyckat FM-arrangemang tack vare fin talkoanda

Det blev en lyckad mästerskapstävling när Pensala Lantmannagille senaste veckoslut stod värd för de finska mästerskapen i traktorplöjning. I tävlingen deltog 19 plöjare från hela landet samt Estlands mästare som bjudits in. Åldersspannet på deltagarna sträckte sig från 11 till 92 år.

Också en räv har konstaterats ha fågelinfluensa i Janakkala

Livsmedelsverket har utvidgat den smittade zonen som inrättades i Janakkala för att förhindra att fågelinfluensan sprids, eftersom det också i närheten av en annan djurhållningsplats på orten hittades fasaner som dött i sjukdomen. Dessutom har fågelinfluensa konstaterats hos en död räv i Janakkala, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - 357852C4 Bc57 4954 Aefd 066778Bd3920
Strömmingsmarknaden kommer igen till Helsingfors

Helsingfors Strömmingsmarknad äger rum på Salutorget den 3-9 oktober. Hit kommer 25 fiskare från olika delar av Finland för att sälja strömmingsprodukter.

Landsbygdsparlamentet öppnar imorgon

Höstens stora landsbygdsdiskussion öppnas på tisdag den 28 september kl.9.00. Huvuddiskussionerna sänds live på nätet från Kurikan Kampus i Södra Österbotten. Konstruktiva dialoger förs om närskolornas framtid, landsbygdens digitalisering och koldioxidsmart landsbygd.

SLC - Hallbarhetsveckan
Åter dags för Hållbarhetsveckan i Österbotten

Hållbarhetsveckan i Österbotten – en evenemangsvecka där man vill lyfta fram goda idéer och praktiska exempel på det hållbarhetsarbete som görs i regionen – drar igång nu på måndag.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning