SLC - Img 5972
Avkoppling, umgänge och livskraft på Må Bra-dagen i Vasa

Det var ett varierat program som de österbottniska lantbruksföretagarna bjöds på senaste torsdag när Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, ordnade en Må Bra-dag inom projektet Ta hand om bonden.

SLC - Kamp6 Feb24 Ct
Kampen mot planerna på Vasa hamnväg fortsätter

Våra röster måste höras! Budskapet från markägare och bybor var tydligt när NTM-centralen i Södra Österbotten höll ett möte om planerna på Vasa hamnväg i Solf i onsdags. De som berörs av nuvarande planer vill se en helt annan vägdragning.

Delta konkret i hjälpinsats för Ukraina

För att göra något konkret för nöden i Ukraina har det startats en insamling med målet att samla ihop 25.000 euro fram till den 29.2. Från SLC-sammanhang bekanta Rikard Korkman har engagerar sig i det här på sin egen fritid.

SLC - Mtk 6 2 2024 1
Presidentkandidaterna möttes i MT:s utfrågning

Under tisdagen möttes presidentkandidaterna Alexander Stubb och Pekka Haavisto i Maaseudun Tulevaisuus utfrågning MT Live. Tillfället leddes av tidningen redaktionschef Stina Haaso och frågorna var delvis baserade på de över 1.000 kommentarer som strömmat in från allmänheten.

SLC - Dsc 0446
Små och stora bönder motionerar tillsammans i Ingå

Det är tisdag kväll. Ute är det smällkallt, men inne i den uppvärmda allaktivitetshallen i Ingå är det full fart och ingen behöver frysa. På konstgräset tränar juniorlagen fotboll, men resten av hallen har intagits av de lokala jordbrukarna och deras familjer. Det spelas badminton, innebandy och padel. Det skrattas och stönas om vartannat. Hej, nu måste vi nog ta paus. Vi måste ju hinna prata lite också, hörs det från en av spelarna på innebandyplanen.

SLC - Hundregister1
Många hundägare skeptiska till det nya hundregistret

Inställningen till livsmedelsverkets nya hundregister varierar på fältet. Intresset för att ansluta sig till registret är lågt. Efter att tidsgränsen för registreringen löpte ut vid årsskiftet är fortsättningsvis över en halv miljon finländska hundar oanmälda.

Stödpersonsnätverk efterlyser nya tvåspråkiga stödpersoner

Landsbygdens stödpersonsnätverks utbildar frivilliga stödpersoner som ger stöd och hjälp till människor som bor på landsbygden. Stödpersonerna hjälper vid olika utmaningar i livet och de känner till levnadsförhållanden på landsbygden och jordbruksföretagandet.

SLC - Porkala 1
Porkala – Röster från Parentesen blir dokumentärserie i två avsnitt

De bärande intervjuerna och medryckande berättelserna om utarrenderingen av Porkalaområdet 1944-1956 visade sig vara så omfattande att produktionsteamet har valt att göra en dokumentär i två delar. Lansering blir det på tv, streaming och lokala biografer hösten 2024.

Bidra med dina egna erfarenheter av energi- och trafikfattigdom på landsbygden

Teknologiska forskningscentralen VTT och Vasa universitet har inlett MaaElli- projektet inom vilket de undersöker energi- och trafikfattigdom på landsbygden.

Finlands Svenska 4H byter verksamhetsledare

Efter ett mångårigt arbete inom organisationen lämnar Camilla Wahlsten posten som verksamhetsledare för Finlands Svenska 4H. Finlands Svenska 4H och Svenska lantbrukssällskapens förbund tackar Wahlsten för det arbete som hon gjort för att utveckla 4H organisationen.

Fiskevårdsavgiften ska betalas fram till att man fyller 70 år

Övre åldersgränsen för att avlägga fiskevårdsavgift höjs från nuvarande 64 år till 69 år från och med den 1.1.2024 meddelar Centralförbundet för Fiskerihushållning.

SLC - Vinnaren 4 H Solrostavling Nellie Wallden Pargas Fs4 H
Vinnaren i årets 4H-solrostävling är Nellie Wallden, Pargas 4H

4H-solrostävlingen 2023 har avgjorts och vinnaren är Nellie Wallden från Pargas 4H.