SLC - Varg 6 Johannes Jansson Norden Org
Rapport om stamvårdande jakt på varg blev färdig

De arbetsgrupper som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet föreslår att det görs ett femårigt försök med jakt på varg i stamvårdande syfte om vargstammens skyddsnivå är gynnsam. Ministeriet bedömer möjligheterna att tillåta jakt efter att Naturresursinstitutet har publicerat en mellanrapport om referensvärdena för en gynnsam skyddsnivå för vargstammen.

SLC - Askog
Fastländska ekar blir åländsk jubileumsskog

Tusen plantor ek och 650 björkplantor från sydösterbottniska Mellanå Plant planteras nu för att uppmärksamma firandet av Ålands självstyrelses 100-årsjubileum 2021-22.

Åland Grönskar slog besöksrekord

Trots pandemin och restriktioner vid gränsen mot Sverige ökar antalet besökare till Skördefestens vänners vårliga jippo Åland Grönskar som arrangerades den 29-30 maj.

Veterantraktordagen i Malax inhiberas för andra året i rad

Det blir ingen veterantraktorutställning i Malax i sommar på grund av risken för nya samhälleliga restriktioner. Arrangörerna tog beslutet på ett möte i tisdags.

SLC - Wm
Nytt växthus ger nya möjligheter för 4H-föreningens köksträdgård

Det här är tredje året i rad som Vörånejdens 4H arrangerar sin matskola på idylliska Rasmusbacken i Vörå. Med femton barn och fem ledare är huset fullt och daglägret fulltecknat.

SLC - Dsc04475
Framdukat för stadsborna att bita i Ålands söta äpplen

Ålands självstyrelses 100-årsjubileum uppmärksammas med råge i hela Finland genom att turismfrämjandet Visit Åland donerat 106 äppelträd till alla städer på fastlandet.

SLC - Recmaj21 1
Gott och blandat på försommarbordet

SLC - Img 0581
Skattelättnader, eftergifter på studielån och lönetillägg kunde gynna landsbygden

Skattelättnader och eftergifter av studielån för återflyttare till landsbygden? Det är exempel på några förslag som det nationella glesbygdsnätverket HAMA har utarbetat. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), medlem i nätverket, redogjorde för aktuella idéer på ett framtidsseminarium i Vörå.

SLC - Dsc04366
Monterbart stängsel blir ”vattgård”

Ålänningen Göran Dahl, 75, har konstruerat ett stängsel som byggs ut i vattnet och behändigt kan monteras ner till vintern. Och han tipsar gärna om sitt gratispatent för LF:s läsare. – Finlandssvenskarna bor ju längs kusterna, konstaterar Dahl.

Insändaren: Natura 2021

Clas Henriksson i Pargas anser att hela Naturaprocessen borde rivas upp och alla markägare som känner sig orättmätigt behandlade skulle få sin sak omprövad.

SLC - Selfi1
Plats för blommig selfie också i Korsholm

Även i Österbotten finns det sedan förra veckan åtminstone en plats där allmänheten kan ta en selfie på en åker med höstrybs.

Vargforum erbjuder information och möjlighet att ställa frågor

Temat för vargforumet som ordnas i form av ett för alla öppet webbinarium 15.6 kl.11-15.15 är varg och flerartsförvaltning och i synnerhet vargens växelverkan med andra arter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning