SLC - Josip
Jonas Rönnqvist blir ny verksamhetsledare för Finlands svenska 4H

Styrelsen för Svenska lantbrukssällskapens förbund har anställt Jonas ”Josip” Rönnqvist som ny verksamhetsledare till Finlands svenska 4H. Rönnqvist har en lång erfarenhet av tredje sektorn, av barn- och ungdomsverksamhet, likaså ett brett kontaktnät inom den finlandssvenska föreningsvärlden.

SLC - Oppna Byar 2024
Turista lokalt på Öppna Byarnas dag

Öppna Byarnas dag ordnas kommande lördag den 8 juni. Öppna Byar är Finlands största publikevenemang med upptill 600 evenemang i hela landet. Ta del av utbudet nära dig och turista lokalt i egen by eller grannbyarna!

SLC - Museitraktor Vilken Maskin
Lantbruksmuseet Sarka öppnar en ny utställning av jordbruksmaskiner

Finlands lantbruksmuseum Sarka öppnar lördagen den 8 juni en ny permanent utställning kallad Vilken maskin! (On se kone!) i museets utställningshall för maskiner. Utställningen presenterar och beskriver de olika skedena av mekaniseringen i jordbruket allt från 1900-talets början till vår tid.

SLC - Veterantraktorforening2
Malax veterantraktorförening installerar sig i Långåminne

Häromåret köpte Malax veterantraktorförening en lantgård i Långåminne. Föreningen etablerar successivt ett nytt högkvarter och även en ny evenemangsplats i genuin landsbygds- och åkermiljö nära riksåttan.

SLC - Koslapp1
Full fart då korna släpptes ut i Vikby

Ett kosläpp är ett säkert tecken på att sommaren står för dörren. Uppslutningen var stor vid Kvarnbackens gård och stämningen var familjär och gemytlig då kossorna släpptes ut på bete den sista lördagen i maj.

SLC - Ostbanan 1
Östnyländska markägare motsätter sig alltjämt Östbanan

Förra veckans torsdag ordnade projektbolaget för Östbanan, den planerade järnvägssträckningen från Helsingfors-Vanda flygplats via Borgå till Kouvola, en EU-valdebatt i Konstfabriken i Borgå. Östnyländska markägare samlades utanför för att visa sitt missnöje.

SLC - Ruokakoulu Matskolan Kuva Henri Korpi 0460
Matskolan erbjuder hundratals barn hållbara matupplevelser

I juni öppnar 4H:s Matskolor för sommaren. I matskolan lär sig barnen genom att göra matlagning, kökssysslor, hälsosamma matvanor samt matens väg från jord till jord med bondgårdsbesök. I år ordnas 23 svenskspråkiga matskolor för hundratals barn av 4H-föreningarna i Svenskfinland och på Åland.

SLC - Kor Bete6 Mw
Kosläpp i Korsholm den 25 maj

På lördag ordnas det kosläpp vid Kvarnbackens gård i Vikby, Korsholm. Varmt välkomna och upplev stämningen när gårdens ekologiska mjölkkor springer ut på sommarbete!

SLC - Img 6992
Lantbruksmuseet i Finbygränd firar Fiskars 375 år

Årets temautställning i Lantbruksmuseet i Finbygränd, Tenala Raseborg, är FISKARS 375 år som visar allt från hästplogar till saxar och knivar.

SLC - Dagis2 Maj23 Ct
Korsholms södra gav tramptraktorer till daghem

Daghemsbarnen i Tölby, Toby, Helsingby och Veikars fick en trevlig överraskning i måndags. Då delade Korsholms södra lokalavdelning av ÖSP ut nya tramptraktorer till daghemmen.

SLC - 4 H Sysselsattning Fs4 H
Högsäsong för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga lokalt

Nu inleds högsäsongen för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga i lokalsamhället. Via 4H:s arbetspooler kan unga få sitt första jobb och tjäna egna pengar. 4H-föreningarna erbjuder årligen hundratals unga möjligheter att tryggt bekanta sig med arbetslivet och få viktiga arbetslivsfärdigheter runt om i Svenskfinland.

Samråd om uppdateringen av skärgårdslagen

En arbetsgrupp som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet håller just nu på att bereda den paragraf i skärgårdslagen som gäller skärgårdskommuner. Ministeriet ordnar ett samråd med alla nuvarande skärgårdskommuner och kommuner med skärgårdsdel samt de välfärdsområden som får finansiering på grundval av karaktär av skärgård.