Jaktlicenserna för hjortdjur har beviljats

Finlands viltcentral har beviljat jaktlicenserna för hjortdjur för den kommande jaktsäsongen. För höstens och vinterns jakt finns 47.691 jaktlicenser för älg, 63.260 för vitsvanshjort, 339 för dovhjort och 18 för skogsren.

Säsongen för åkerjakt på gäss och jakt på ringduva startar

Jakten på ringduva startar den 10 augusti. Samtidigt startar åkerjakten på gås: grågås längs kusten och kanadagås i hela landet, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Dee7611F 0A80 461B 802E Ec4Ff248463C
Fåglarna i Finland häckar tidigare och under en kortare tid

En omfattande studie från Helsingfors universitet visar att fåglarna i Finland har börjat häcka tidigare under de senaste fyra decennierna. Slutet av häckningsperioden infaller också tidigare än förr, vilket har lett till en förkortning av häckningsperioden.

SLC - Trafik1
Parkering på privata vägar ställer till besvär för markägare

Det är bra att känna till spelreglerna gällande biltrafik och parkering också då man rör sig ute på landsbygden, påtalar Vägföreningen i Finland. Parkering på fel ställen väcker irritation bland markägare speciellt sommartid då många bär- och svampplockare är i farten. Vägföreningen påminner om att vägtrafiklagen bör följas också på privata vägar.

SLC - Img 20190718 143703
Finländska matens dag firas 4.9: Uppmärksamma dagen med en banderoll!

Historiens första Finländska matens dag firades ifjol och även i år är alla finländare inbjudna för att uppmärksamma dagen fredagen den 4 september. Inom ramen för kampanjen uppmärksammas Gott från Finland-ursprungsmärket som ett kännetecken för finländsk mat.

Åländsk skördefest trots coronakrisen

Den världsomspännande coronapandemin har i år stoppat många stora publikarrangemang också i Finland, men Skördefesten på Åland ordnas i stort sett som planerat den 18-20 september.

SLC - Matskola Tiina Rinne
Matglädje för sexhundra barn på matskolorna

Matskolor för barn förverkligas av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet. I matskolorna deltar närmare sexhundra barn.

SLC - Lemonadw1
Fredrik gör gammaldags lemonad med naturliga aromer

Havtorn, lingon, rönnbär och rabarber. Eller varför inte tjära, granskott, björksav och svartvinbärsblad? Smakerna är unika och råvarorna mestadels lokala när Fredrik Bäckstrand i Övermark, Närpes, sedan några år tillbaka tillverkar hantverkslemonad enligt gamla recept.

SLC - Timmerhus 1 Webben
Timrade stugan ska flyttas till havet

Med hjälp av barkspade, bandkniv och yxa timrar Jonas Lindvik från Mariehamn enligt traditionella metoder ett stockhus som snart ska bli familjens sommarstuga vid Ålands hav.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Veteran1
Somrig veterantraktorträff piggade upp entusiaster

Ett 20-tal entusiaster från Malax veterantraktorförening kunde äntligen samlas till traktorträff. Programmet bestod av en kvällskörning via några lokala vindparker, korvgrillning och diskussioner.

SLC - Midsommar1
Recept för midsommarbordet

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning