SLC - Sorter Rag 1 B Webben
Höstrågsorterna 2019

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2018. Av den totala rågarealen på 16.734 hektar odlades Reetta på 37 procent.

SLC - Junkkari 1 A Webben
Kombisåmaskiner en huvudprodukt för Junkkari

Det mångsidiga Ylihärmäföretaget erbjuder jordbrukare olika typer av service under den hektiska vårsäsongen. Junkkaris konstruktionsfilosofi är att erbjuda smidiga mekaniska lösningar och maskiner som är lätta att använda.

SLC - Kolumn Karhinen Webben
Kommentaren: Gårdar som satsar är en del av lösningen

De gårdar som tar risker, specialiserar sig och vågar ändra inriktning på sin verksamhet är åtminstone en del av lösningen på lantbrukets lönsamhetsproblem och bör framförallt stödas på ett bättre sätt. Det är slutsatsen i utredningsmannen Reijo Karhinens kolumn.

SLC - Lyftkraft1
Lyftkraft ska göra växthusriket mera kundorienterat

Nyligen startade projektet ”Lyftkraft” som kan ses som en förlängning av InnoVäxthus. Syftet med det nya projektet är att göra växthusriket i Sydösterbotten mera kundorienterat. Det kommer att ske på flera olika sätt, säger projektledare Irene Vänninen.

SLC - Arbetskraft Nybondas Webben
Planera anställningen av säsongarbetskraft i tid

Som känt råder det brist på inhemsk arbetskraft inom landsbygdsnäringarna och trädgårdsbranschen, vilket innebär att andelen utländsk arbetskraft ökar. – Men arbetstillståndsförfarandet är byråkratiskt och gör det besvärligt att anställa, konstaterar Kristel Nybondas, sakkunnig på Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF.

SLC - Novarbo 4 Webben
Helt automatisk våningsodling

Novarbo och Robotmation har utvecklat ett automatiserat system för våningsodling, Growisor.

SLC - Vattenmelon 1 A Webben
Vattenmelon ett lyckat drag

Kan vattenmelon bli en ny specialgröda i Finland som en följd av det varmare klimatet? Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vågade sig på att försöka – och lyckades över förväntan. Han skördade cirka 5.000 kilo meloner i fjol somras.

SLC - Oljehampa 1 A Webben
Oljehampa – en ovanligare odlingsgröda

Oljehampa är en ovanlig odlingsgröda i Finland. En jordbrukare som ändå odlar den är Jan Stjernberg på Vessö i Borgå.

SLC - Koriander 1 Webben
Bra skyddsgröda till kummin, men samtidigt ”en social risk”

Höstvesbon Matias Rönnqvist nappade på nischen korianderodling år 2010 och han har för avsikt att försätta.

SLC - Bovete 1 Webben
Boveteodling ökar mångfalden

Ekobonden Nina Långstedt på släktgården Krämars i Ingå provade i fjol för första gången på att odla bovete. Hon ville hitta en ny gröda till växtföljden och öka på mångfalden.

SLC - Lokodlare 1 Webben
Bevattningsdamm för lakvatten och markbyte för specialodlingar

Tillfälligt byte av mark med en mjölkgård är Johan Holmqvists knep för slippa odla lök och chipspotatis på samma skiften för ofta. Efter den rekordtorra sommarn gör han nu också en storsatsning för att kunna bevattna 44 hektar med näringsrikt lakvatten.

SLC - Sparris 1 A Webben
”Vi ser sparrisodlingen som en rolig hobby”

På Mattas gård i Sjundeå där Mats Lundqvist odlar spannmål och oljeväxter har ett försök med sparrisodling i liten skala fallit rätt väl ut. Nu funderar han och trädgårdsmästarsambon Lotta Malmström på att eventuellt utvidga odlingen i framtiden.