Mossa 1
Biolan samlar in vitmossa från myrarnas ytskikt för att göra växtunderlag. Myrarna är helt återställda på 30-50 år. GRAFIK: Biolan Group
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Biolan tror på vitmossa
som framtidens växtunderlag

Biolan Group fortsätter tro på vitmossa som växtunderlag både för proffsodlare och konsumenter. Under sina vårdagar presenterade Biolan nyheter för balkongodlare, och företaget tror starkt på export.

Biolan har sålt vitmossa (släktet Sphagnum) åt proffsodlare sedan 2016, men själva utredningsarbetet kring vitmossa som växtunderlag har pågått sedan 2000.

Mossan samlas in med EcoMoss Oy:s patenterade maskiner, och exportpotentialen är enligt företaget enorm.

– Vitmossan är en förnybar naturresurs och insamlingen hotar inte myrarnas ekosystem, säger Biolan Groups verkställande direktör Teppo Rantanen.

Mossan samlas endast in från tvinmark som har förlorat sin betydelse som naturområden. Det kan till exempel vara frågan om misslyckad dikning vid beskogning.

– I Finland har vi ungefär nio miljoner hektar myrar och 800.000 hektar ligger på tvinmark, säger Rantanen. Av dessa lämpar sig 300.000 hektar för insamling, av vilka vi just nu utnyttjar ungefär sjuttio hektar.

Med andra ord är kapaciteten enorm.

Återställs på 25-30 år

Vitmossan växer på myrens yta till ett djup på trettio centimeter. Den lösgörs från ytan med en grävlastare som designats i Finland speciellt för ändamålet.

Grävlastaren har byggts ovanpå en skogsmaskin och den patenterade designen för bort vatten från mossan redan i plockskedet.

På så sätt återförs vattnet till den naturliga biotopen. Insamlingssäsongen pågår så länge marken är frostfri.

All mossa plockas inte, utan man lämnar kvar tillräckligt för att ett nytt mosslager ska börja växa. Ytan växer igen på cirka tio år och efter 25-30 år kan en ny skörd bärgas.

– Det första året ses en viss ökning av växthusgasutsläpp, men efter fem år fungerar myren igen som kolsänka, säger Rantanen.

Naturligt antiseptisk

En fördel med vitmossan är att den inte möglar. Mossan har också naturliga skyddsmekanismer mot rötsvamp, vilket gör att den förebygger växtsjukdomar. Den har också stor vattenlagringskapacitet.

– Vi tror på mossan som framtidens växtunderlag, säger Rantanen. Vi utgår från att Biolan redan 2021 har beredskap för att producera stora mängder mossbaserade produkter.

I Naturresursinstitutet Lukes försök visade sig gurkor odlade i vitmossa producera en aningen större skörd än gurkor i stenull, 107 kilo mot 100 kilo.

– Vi fortsätter satsa på produktutveckling, säger Rantanen.

Också möjligheten att kompostera mossan gör enligt Rantanen den till ett intressant alternativ till stenull, i synnerhet i växthusen Mellaneuropa.

Mossa 2
Mosspellets kan ersätta torvbriketter också för hobbyodlare. Rötterna håller ihop mossan vilket gör att ingen kruka behövs runt sticklingarna.