Aland Plommon 1 Webben
– Här längs hela raden mellan de vita käpparna planterar vi under våren fyrtio träd av åtta olika sorter för att testa odling av aprikoser på Åland, berättar Ålands Hushållningssällskaps trädgårdsrådgivare Pernilla Gabrielsson.
Jordbruk Tema

Åländsk satsning på plommon
och snart testas också aprikoser

Sedan 2013 har Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet testat odling av plommon och under våren planteras de första plommonträden för kommersiell odling. Samtidigt börjar nya försök med odling av åländska aprikoser.

Under de åländska försöksodlingarna med plommon har de bästa sorterna gett åtta ton per hektar, vilket är helt på samma nivå som i exempelvis Danmark och Skåne i sydligaste Sverige.

– Roligt när det ser ut att man kan producera plommon för handeln också på Åland, kommenterar hushållningssällskapets/Pro Agrias trädgårdsrådgivare Pernilla Gabrielsson.

Det är hon som tillsammans med hortonom Irene Karlstedt har ansvaret för hushållningssällskapets försök och utveckling samt utvärderingen av dem.

Liksom äpplena (se skild artikel) gav försöksodlingens plommon rekordskörd i fjol. Eftersom skördarna kan variera ganska mycket från år till år måste man enligt Pernilla testa nya sorter minst fem–sex år för att kunna dra säkra slutsatser om hur de fungerar i åländska förhållanden.

Plommonvecklaren stort problem

De plommonträd som i vår planteras för kommersiell odling på Åland beställdes redan för två år sedan från en dansk plantskola efter rekommendationer från Danmark, men försöksverksamhetens plommontester har skett med sorter från Estland (sedan 2013) och Lettland (2014).

Liksom i de kommersiella åländska äppelodlingarna sköter försöksverksamheten växtskyddet enligt IPM-konceptet (Integrated Pest Management). Problemet är att det i Finland ännu inte finns något registrerat preparat för bekämpning av plommonvecklare (Cydia funebrana), som är en skadeinsekt nära besläktad med äppelodlarnas gissel äppelvecklaren.

– Eftersom det inte har funnits någon plommonodling i större skala i Finland har det inte funnits behov av godkända växtskyddsmedel, konstaterar Pernilla Gabrielsson.

Hon hoppas nu att den arbetsgrupp som Ålands Hushållningssällskap och SLC har tillsammans med växtskyddsinstitutet Tukes redan i år ska kunna pressa fram lov att i testsyfte få använda bekämpningsmedel i mindre skala (”minor use”).

Feromonförvirring har inte hjälpt. Varje år har det uppstått skador på plommonen eftersom plommonvecklarna övervintrar i odlingarna.

– I värsta fall har upp emot hälften av skörden blivit förstörd, men alla plommon har blivit angripna i större eller mindre omfattning.

Aland Plommon Statistik
Sorterna Ave och Sonora fick i höstas de bästa betygen i Ålands Hushållningssällskaps smakprovning av plommonsorter.

”Himla jobb” med insektnät

Också svampsjukdomar som Monilia och pungsjuka förekommer och har ökat i omfattning sedan plommonträden planterades.

– Vi kommer därför att behöva lägga in fungicidbehandling mot dem nästa år.

Ett annat alternativ skulle vara att klä in varje enskilt träd med insektnät som borde skydda både mot plommonvecklare och hindra Monilia-infektioner, men det betyder ju med Pernillas ord ”ett himla jobb”.

Plommonträden har gödslats i flera omgångar både på marken, i droppet och på bladen enligt jordanalys och observationer under säsongen. Plockningstidpunkten avgörs visuellt på basen av färgen och personalen känner dessutom efter hur lätt plommonen lossnar. De plockas sedan i omgångar efter behov.

Alla sorter som testats på Åland har klarat minimistorleken som för I-klass plommon är 28 millimeter och 35 millimeter för storfruktiga sorter.

Tjeckiskt förädlade aprikoser

Beslutet att också testa odling av aprikoser på Åland togs i höstas när en grupp fruktodlare och forskare från Tjeckien kom för att träffa Ålands Trädgårdshalls ledning och samtidigt passade på att göra ett studiebesök hos försöksverksamheten i Jomalaby.

I Tjeckien, som har varmare somrar och kallare vintrar än Åland, har man bland annat förädlat fram den populära äppelsorten Rubinola, som numera odlas mycket på Åland.

Där har man också tagit fram aprikoser som enligt de tjeckiska specialisterna också borde klara det åländska klimatet.

– Så vi bestämde redan i höstas att testa några sorter som fanns i deras plantskola. Men lite tveksam är jag nog till hur aprikoserna kommer att klara Ålands vintrar. Fast i år skulle det förstås inte vara något problem, skrattar Pernilla Gabrielsson.