Ng Kampanj Webben
Närpes Grönsaker har startat en kampanj för att synliggöra produktionen för konsumenterna delvis på sociala medier. Flera odlare är med i kampanjen, däribland Rickard Sigg till vänster. Vi vill vara öppna och transparenta, säger marknadsförings- och försäljningsdirektör Jonas Lundström.
Jordbruk Marknad Tema

Närpes Grönsaker förklarar
ansvarsfullhet och månar
om framtiden

Den inhemska växthusnäringen är mycket hållbar i internationell jämförelse. Men näringen har inte varit särskilt bra på att berätta det utåt. Därför har Närpes Grönsaker startat en kampanj för att framhålla det goda arbete som görs på gårdsnivå.

”Ansvarsfullhet föds ur kärleksfulla handlingar. För oss odlare vid Närpes Grönsaker är det en livsstil, som har gått från generation till generation och som vi har fostrats till och vill föra vidare. Det här är vårt löfte att odla ansvarsfullt.”

Som bäst genomför Närpes Grönsaker (NG) en kampanj där man förklarar ansvarsfullhet och att man månar om både nutid och framtiden. Den citerade texten är tagen från andelslagets Facebooksida där flera odlare, däribland Rickard Sigg, berättar öppet om sin verksamhet.

– Jag är stolt över att vara växthusodlare och vill gärna vara med och visa på det fina arbete som görs ute på gårdarna. Därför medverkar jag som en av många i Närpes Grönsakers kampanj, säger Sigg.

För ungefär ett år sedan presenterade Naturresursinstitutet Lukes forskning som visar att växthusbranschen i Finland har minskat användningen av fossila bränslen med över åttio procent på tio år. Undersökningen visade också på många andra positiva faktorer, som att vattenavtrycket är mycket litet och produktionen per kvadratmeter högst i världen.

Vill bli bättre på att berätta

Produktionen är med andra mycket hållbar i internationell jämförelse – något som branschens aktörer har vetat länge.

– För odlarna kom Lukes siffror inte som en överraskning. Däremot har vi varit försiktiga med att berätta om vårt fina arbete och därför lanserar vi nu en kampanj där vi vill lyfta fram den biten. Vi vill visa öppet att den inhemska växthusproduktionen de facto är väldigt hållbar och hela tiden utvecklas i positiv bemärkelse, säger Jonas Lundström, marknadsförings- och försäljningsdirektör för NG.

Rickard Sigg är en av NG:s säsongsodlare. Redan för över tjugo år sedan gick han över från oljeuppvärmning till förmån för torv och flis.

– Det känns bra att vi har kunnat minska på de fossila utsläppen och under åren har vi testat olika bränslen som flis, torv och på senare år också havreskal. Men det är också mycket annat som har ändrat inom växthusbranschen, säger han.

Han nämner bland annat förädling av olika tomatsorter, utveckling och ökat kunnande om det odlingstekniska samt den biologiska bekämpningen i förebyggande syfte.

– I dag lägger vi in nyttodjur som motverkar förekomst av skadedjur som kan begränsa skörden. På många andra håll i Europa bekämpas skadedjuren på kemisk väg. Så jag är väldigt stolt över att vi producerar hållbara och mycket rena livsmedel, säger Sigg.

Hygienen är också en annan sak som utvecklats mycket de senaste åren. I dag släpps ingen utomstående in i ett växthus utan desinficering och skyddskläder.

– Många som besöker växthus i dag säger att allt har blivit så mycket renare i växthusen. Och det är sant, kraven på hygien har ökat mångfalt, konstaterar han.

Maximerar produktionen

Satsningen på moderna anläggningar har också bidragit till att skördarna maximeras – produktionen per kvadratmeter har alltså ökat. Den inhemska växthusproduktionen har den högsta kvadratmeterskörden i världen.

– Produceras exempelvis 2,5 kilo rundtomat per kvadratmeter i stället för 1,5 kilo, har det naturligtvis betydelse för miljön. Det här är också en fördel när den inhemska växthusproduktionen jämförs med den i många andra länder, säger Lundström.

Just det här vill NG lyfta genom kampanjen och transparens är ett ledord i marknadsföringen mot konsumenten. Till att börja med är kampanjen är mest synlig på sociala medier.

– Vi har skickat ut pressmeddelanden om kampanjen och lanserat den på sociala medier och vår webbplats. Under våren kommer videor från flertalet anläggningar att publiceras och man har just startat ett jätteprojekt som kommer utmynna i total insyn för konsumenten i såväl odlingar som packeri.

– Allt det här är ett led i att bli mera öppna och transparenta. Vi har ingenting att dölja, tvärtom en hel del mer vi vill berätta om, samt framför allt visa, säger han.

Enligt honom har de finländska konsumenterna en stor tillit till inhemska växthusprodukter. Men målet med kampanjen är att öka den ytterligare.

– Samtidigt som konsumenterna litar på den inhemska växthusproduktionen finns det också en del misstro och konspirationsteorier. Men genom att bli mera transparenta och peka på fakta kan vi göra konsumenterna ännu medvetnare om hur vår verksamhet ser ut i praktiken.

Plastfrågan är inte svartvit

En debatt som stundtals varit het under senare år är den om plast. NG använder både plast och kartong för förpackning av sina produkter, men enligt Lundström finns i dagsläget inga planer på att helt sluta använda plast. Plastdebatten är, som han säger, inte så svartvit som den ofta framställs.

– Debatten har senaste tiden mattats av något och blir förhoppningsvis mer faktabaserad. Vi söker hela tiden efter vettigast möjliga förpackningsalternativ, men i dagsläget existerar inget bättre alternativ än plast när det handlar om att skydda produkten och bibehålla livslängden på den. Slutar vi med plast nu direkt så ökar matsvinnet och det är inte en konsekvens vi är villiga att bidra till. Största problematiken kring plastförpackningar är huruvida de återvinns eller inte, säger han.

Och fortsätter:

– Enligt våra konsumentundersökningar är det sextio procent av konsumenterna som inte återvinner plastförpackningar trots att möjligheten finns. Alla NG:s plastförpackningar är återvinningsbara så vi måste också bli bättre på att återvinna för att få bukt med plastproblematiken. Det är allas ansvar.