Kolumn Smith
Johanna Smith sitter i egenskap av växthusproducent i diskussionsforumet Gemensamt matbord. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk SLC Tema

Kommentaren:
Gemensamt matbord

En måndag förmiddag i oktober ringde telefonen och det stod hemligt nummer i skärmen. Vem kunde det vara? Jag svarade lite tveksamt och reserverat. Rätt snabbt förstod jag att det var självaste bergsråd Reijo Karhinen. Han frågade om jag var intresserad av att sitta med vid Gemensamt matbord.

Den österbottniska anspråkslösa Johanna var nog på vippen att svara: ”Nå, men vad skulle nu jag kunna bidra med”, men istället svarade jag: ”Absolut, om ni anser att jag kan bidra med någonting till diskussionen”, vilket jag nu är glad över.

Gemensamt matbord, som är ett diskussionsforum med representanter från hela matkedjan och dess nätverk, var ett av de resultat som Reijo Karhinen kom fram till i sin utredning om jordbrukets lönsamhet.

Några av forumets huvudsakliga målsättningar är att stärka den finländska matens position och höja lönsamheten för inhemsk livsmedelsproduktion. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä har höga förväntningar på gruppens arbete och han har sagt att politiken inte skall få vara ett hinder för gruppens förslag på lösningar.

Inför vårt första möte i början av december hade vi fått i hemläxa av Karhinen att fundera över våra förväntningar på gruppens arbete och vad vi personligen kan bidra med till diskussionen. Mina förväntningar var och är bland annat att vi genom diskussionerna kan öka förståelsen för olika aktörer i kedjan och hur var och en ser på betydelsen av finländsk matproduktion, få ut ett mervärde av finländsk mat och öka livsmedelsproduktionens konkurrenskraft gentemot utländska produkter.

Det som jag kan bidra med till diskussionen är att som växthusodlare lyfta fram branschens utmaningar och framtida behov. Mina tjugo år som förtroendevald inom producentorganisationen gör också att jag känner till primärproduktionen på en bredare front.

Det första mötet gick mest åt till att konstituera oss och presentera oss för varandra samt att diskutera medlemmarnas förväntningar och målsättningar. Det framkom tydligt att gruppens arbete skall föras i konstruktiv anda och med sikte på framtiden och en målsättning är att gruppens diskussioner resulterar i något konkret.

Gemensamt matbords mandatperiod sträcker sig till slutet av denna regeringsperiod, men önskan från medlemmarna är att arbetet skall ses som kontinuerligt och långsiktigt och att det också får en fortsättning i någon form då vårt mandat går ut.

Olika diskussionsforum i olika former och konstellationer har nog också funnits tidigare, men aldrig med en så här bred representation för hela matkedjan – eller jag skulle vilja kalla det nätverket kring odlaren.

Vi tänker i första hand på ledet från producent till konsument, men vi har också ett flertal stödfunktioner som är betydelsefulla för primärnäringens verksamhetsförutsättningar. Bland annat forskning, utbildning och rådgivning. Vi har prickat in sex möten under året och jag ser framemot vårt fortsatta arbete med sikte på ett starkt konkurrenskraftigt finländskt jordbruk.

Johanna Smith
Växthusproducent
Trädgårdsombudsman vid SLC och ÖSP