Dronare
Neko visade fram en drönare på Sarkamässan som man kan använda för spridning av flytande gödsel.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Drönare för gödselspridning
visades på Sarka

Neko kunde visa fram en drönare med vätskebehållare på Sarkamässan i Seinäjoki förra veckan. Den kan användas för att sprida flytande gödsel på friland, till exempel över trädgårdsodlingar. Växtskyddsmedel får man inte sprida med den, det är förbjudet i Finland och i övriga EU.

Den maskin som visades fram på mässan har alltså en tio liters behållare och kan bära 10 kilo. Maskinen bärs själv upp av 6 propeller som drivs av 4 batterier. Den maximala flygtiden är 25-30 minuter, och den effektiva arbetstiden 10-12 minuter.

Drönaren kan programmeras så att den sprider på en bestämd yta, och ifall tanken töms kan den flyga efter påfyllning och vända tillbaka till samma plats där arbetet avbröts.

Flyghastigheten är upp till 15 meter i sekunden, arbetshastigheten 4-6 meter i sekunden. Drönaren når en höjd på 3,5 kilometer, men höjden för gödselspridning är 4-5 meter över grödorna.

Antalet munstycken är 2, men rum finns för 4. Reglaget är helt vattentätt och drönaren kan därför tvättas efter användning.

Priset på den modell som visades fram på Sarkamässan är 7.700 euro utan moms.

– Vi har planer på att ta in en modell som kan lyfta en tank på 20 liter, uppger verkställande direktör Aimo Naapuri vid Neko.

Tillverkare är kinesiska Beijing TT Aviation Technology stationerad i Peking.

Drönare klassas som luftfartyg

Enligt lagen om växtskyddsmedel är det förbjudet att sprida sådana medel från luftfartyg, dit drönare räknas.

Också enligt artikel 9 i EU:s direktiv om ramar för en hållbar användning av bekämpningsmedel är spridning av växtskyddsmedel från flyg förbjuden.

I vissa fall får livsmedelsverket visserligen besluta om spridning från luften om det finns skadegörare som medför omedelbara hot mot växter och som inte kan bekämpas tillräckligt effektivt på andra sätt.

Det finns också ett annat undantag, då jord- och skogsbruksministeriet kan besluta om besprutning från flyg för att bekämpa omfattande skogsskador på växande träd i skog.