Spetspaprika 1 D Webben
I Närpes hos bröderna Tommy och Patrik Sigg odlas de enda spetspaprikorna i världen vintertid. Det är andra året i följd som de testar odla spetspaprika under belysning. Förhoppningarna är att produktionen ska öka i år.
Jordbruk Marknad Tema

Sigg gör nytt försök med
spetspaprika vintertid

Förra vintern blev Tommy och Patrik Sigg de första i världen att producera spetspaprika vintertid. Trots att skörden inte riktigt uppnådde förväntningarna gläds man åt att efterfrågan är mycket god. Nu gör de ett nytt försök och resultaten hittills ser goda ut.

– Att börja odla en ny gröda medför odlingstekniska utmaningar. När vi började odla spetspaprika vintertid första gången i fjol blev skörden sämre än väntat, men man ska inte ge upp direkt. Vi har lärt oss mera och från vissa misstag som gjordes i fjol, säger Tommy Sigg.

Tommy och Patrik Sigg i Närpes blev i fjol de första i världen att odla spetspaprika vintertid under konstbelysning. Trots att skörden inte blev vad som förväntades beslöt de att göra ett nytt försök i år.

– Vi la in nya plantor vecka 38-39 och i början av december började vi plocka spetspaprika. Produktionen har inte varit stark, men bladvolymen är större och plantorna ser fräschare ut än i fjol. Så vi tror att produktionen kommer att nå högre nivåer i år. Så det ser bättre ut än i fjol, men det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser efter nio veckor av produktion, säger Tommy.

Bröderna Sigg är medlemmar i Närpes Grönsaker (NG) och packeriet gläder sig över att bröderna ville göra ett nytt försök i år igen. Åtgången på produkterna var nämligen god i fjol och prisnivån höll enligt planen.

– Responsen från kunderna var bra gällande spetspaprika och marknaden tog emot produkten bra. Därför såg vi gärna att bröderna Sigg fortsatte och om produktionsmängderna ökar i år är det välkommet för allt som produceras går åt, säger Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på NG.

Ekonomiska risker

Att odla en ny gröda innebär alltid ekonomiska risker. Att odla spetspaprika vintertid handlar om en satsning på flera hundratusen euro med små marginaler.

– Därför funderade vi verkligen igenom en ny satsning, men till slut bestämde vi oss för att försöka på nytt. En bidragande orsak till det var att plantorna klarade våren och vi plockade spetspaprika av samma plantor ända fram till midsommar. Så växtkraften var det inget fel på, säger Tommy.

Odlingsarealen är den samma som i fjol, det vill säga 7.800 kvadratmeter.

– Vi utökar inte odlingen innan vi har lärt oss tillräckligt om det produktionstekniska. Det här är en lämplig areal att testa på, säger han.

Lundström fortsätter:

– Det finns också en trygghet i att vi vet att det finns efterfråga på spetspaprika vintertid. Det underlättade säkert också beslutet. Så marknadsförutsättningar finns och nu handlar det mera om att odlarna lär sig det odlingstekniska.

Vad tror Tommy är orsaken till att plantorna ser bättre ut i år? Han poängterar att ledningstalet som bland annat beskriver gödselmängderna i växtunderlaget är en viktig mätare. Vädret den här vintern har också bidragit till att göra det lättare att hålla växthusklimatet tillräckligt fuktigt.

– Under vintern har vädret varit fuktigare än vid samma tidpunkt i fjol och i anläggningen har vi haft en luftfuktighet på 70-80 procent, vilket gynnar paprika som också vill ha det varmare. Så vädret utomhus har definitivt hjälpt produktionen av spetspaprika nu, säger han.

För att lära sig mera följer han upp läget kontinuerligt.

– Vi är de första som odlar spetspaprika under belysning så det finns ingen bok att tillgå. Det är vi som skriver boken. Det handlar om att hela tiden vara lyhörd och lära sig.

Spetspaprika 2 C Webben
Tommy Sigg odlar med sin bror Patrik (saknas på bild) spetspaprika vintertid för andra året i rad. Förra året blev produktionen inte riktigt vad som förväntades men hittills i år ser det bättre ut. Vi har lärt oss mera om det odlingstekniska och vädret utomhus har också varit gynnsamt, säger han.

Den goda smaken skapar efterfråga

Lundström tror orsakerna till den goda efterfrågan på inhemsk spetspaprika vintertid är smaken. Spetspaprika är sötare i smaken än vanlig paprika.

– Grundförutsättningen är en bra produkt med god smak, vilket spetspaprika har. Sedan har finländarna lärt sig äta spetspaprika i och med att den redan länge har importerats till Finland. De känner till produkten och vi vet att finska konsumenter prefererar inhemska alternativ, samt att man värderar faktorer som hållbarhet, miljö och renhet.

– Många är också medvetna om att importerad paprika är en gröda där kemisk bekämpning används rätt friskt medan vi i inhemsk odling i första hand tyr oss till förebyggande biologisk bekämpning. Vi kan inte konkurrera med importerade produkter med priserna men däremot med smak, kvalitet och renhet, säger Lundström.

Han tror inte att produktionen av spetspaprika vintertid kommer att öka explosionsartat i framtiden. Däremot ökar produktionen sommartid så framtidstro finns.

– Det finns utrymme för mer spetspaprika sommartid och om den visar sig produktionstekniskt också fungera vintertid vågar säkert fler satsa. Den här vintersäsongen kommer att avgöra mycket hur det blir i framtiden tror jag, säger Lundström.

Ett bevis för att intresse finns är att en annan odlare inom NG kommer att inleda produktionen av spetspaprika tidigare än normalt.

– Vanligen inleds paprikaskörden i säsongsodling kring vecka 17, men nu testar en odlare inleda produktionen med halvbelysning så att skördestarten kan ske ungefär kring vecka 12-13. Det ska bli intressant att se hur han lyckas.