Global A Webben
Närpes Grönsaker har inlett processen med att certifiera andelslaget och dess medlemmar enligt systemet GlobalGap och G.R.A.S.P. Theresa Gull, nyanställd odlings- och kvalitetsrådgivare, kommer att hjälpa gårdarna med dokumentationen som krävs. Bredvid henne odlingschef Mikael Dahlqvist. Den sista januari 2021 ska allt vara klart.
Jordbruk Marknad Tema

Närpes Grönsaker går in för
GlobalGap och G.R.A.S.P

Från och med den 1 januari 2022 kommer en del handelsaktörer att kräva certifiering. Närpes Grönsaker förbereder sig som bäst för de förändrade kundkraven och under de kommande åren ska alla medlemmar få hjälp med certifieringen på gården.

– Vi står in för ett stort och omfattande arbete, men vi ser certifieringen som en möjlighet för Närpes Grönsaker och alla odlare inom andelslaget. Samtidigt kommer certifieringen medföra konkurrensfördelar. Därför ser vi de förändrade certifieringskraven som något positivt, säger Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör för Närpes Grönsaker (NG).

Från och med den 1 januari 2022 kommer Lidl att kräva att leverantörer inom frukt och grönt ska vara certifierade. Indikationer finns på att motsvarande krav även kommer ställas av andra aktörer inom handeln.

Det finns i dag två system, IP Sigill och IP arbetsvillkor eller GlobalGap och G.R.A.S.P som omfattar just arbetsvillkor. NG beslutade förra året att gå in för det senare.

– GlobalGap är ett internationellt system som tillämpas globalt och om exportverksamhet skulle vara ett alternativ i framtiden för NG så är certifiering enligt GlobalGap/G.R.A.S.P en förutsättning. Globala aktörer rättar sig efter globala certifieringskrav och vill vi idka handel med dem och på sikt kanske exportera så är det här något vi måste anpassa oss efter. Vi gör inte det här enbart för att kravnivån ändras i Finland, förklarar Lundström.

Rationellare med gruppcertifiering

En annan fördel med att GlobalGap lämpar sig för en producentorganisation är möjligheten till gruppcertifiering.

– Det blir rationellare för oss som producentorganisation att gruppcertifiera alla våra 37 medlemmar samtidigt. Samma möjligheter hade inte funnits med IP-systemet, förklarar odlings- och kvalitetsrådgivare Theresa Gull.

Theresa Gull anställdes vid årsskiftet med huvuduppgiften att koordinera processen med certifieringen som är omfattande. Hon håller som bäst på att läsa in sig och lära sig om certifieringssystemet och på sikt kommer hon att hjälpa producenterna med uppgiften.

– Varje odlare ska själv göra arbetet med dokumentationen som krävs. Men jag kommer att bistå med konsultation och coachning och hjälpa dem med certifieringen på gården. Det här arbetet kommer att börja så fort som möjligt under sommaren, säger Gull.

Beslutet om gruppcertifiering inom GlobalGap fattades på bolagsstämman förra våren. Medlemmarna är medvetna om att bollen nu är i rullning och i april ordnas en första odlarträff.

– Certifieringen är förankrad i odlarkåren och ett tufft jobb väntar. Vi hinner inte slösa någon tid alls om vi ska ha certifikatet klart den 1 januari 2022.

Gull vill gärna lyfta fram producentorganisationen som en fördel i den här utvecklingen. För en producentorganisation är det lättare att möta certifieringskraven eftersom processen kan ske genom gruppcertifiering.

– Ett aktiebolag eller annan företagsform kan inte gå in för gruppcertifiering. Det blir också mera krävande för enskilda näringsidkare som på sikt också måste certifieras. Därmed har NG en konkurrensfördel i och med att vi kan erbjuda certifieringen som en service till våra medlemmar, säger hon.

Kan locka nya medlemmar

Kan det till och med locka nya medlemmar till NG?

– Det kan det. Men om någon funderar på att ansöka om medlemsskap ska de göra det nu innan processen med certifieringen börjar. Det blir svårare att hoppa på i ett senare skede när processen redan är i gång, menar hon.

Vad innebär certifieringen på gårdsnivå? Mikael Dahlqvist, odlingschef vid NG, konstaterar att odlarna redan omfattas av kvalitetssystem som omfattar livsmedelssäkerhet eftersom alla är med i IP frukt och grönt och grundcertifiering.

– Det systemet har medfört krav på dokumentation så alla odlare har redan kännedom om att följa krav och dokumentation. Den finländska lagstiftningen gällande anställda, miljö och livsmedelssäkerhet är också mycket sträng så det medför inte stora förändringar på gårdsnivå för att klara certifieringskraven, förklarar Dahlqvist.

Dokumentationen kommer därmed medföra mest arbete för odlarna.

– Kravlistan på vad som ska dokumenteras är lång och kan bland annat handla om riskbedömningar som inte gjorts. Exempelvis gällande förvaring av kemikalier på gården och säker miljö samt perspektiv som gäller arbetsskyddet, säger han.

Finns det något motstånd från odlarna mot det här systemet?

– Alla odlare vill fokusera på arbetet med odlingen och kan därför säkert tycka att arbetet med dokumentation tar tid. Men samtidigt förstår de ökade kundkrav och vad allt det medför som spårbarhet, transparens och miljö, svarar Dahlqvist.

Vattentätare verksamhet

– Det här är också ett sätt att utveckla företaget och verksamheten så att det blir ännu mera ordning och reda. Med heltäckande dokumentation blir verksamheten mera vattentät. Odlarna har enbart att vinna på det här, fortsätter Gull.

Hon får medhåll av Jonas Lundström:

– Dokumentation är också en trygghet. Nu kan alla våra odlare påvisa vad som gjorts och görs på gårdarna. Det är också något som kommer ge oss en konkurrensfördel, att gå i bräschen för utvecklingen uppskattas av kunderna. Jag anser att alla företag som inte har börjat fundera på de förnyade certifieringskraven bör göra det nu. För det kommer att bli ett krav på bredare front på sikt.

När certifikatet har erhållits den 31 december 2021kommer det krävas årlig auditering. NG kommer att ha egen intern auditering och köpa in intern granskning som köptjänst. Varje år kommer också en extern opartisk auditering att göras.

– Varje år kommer fyra odlare att väljas ut slumpmässigt och granskas av en extern auditerare. Finns det då krav som inte uppfylls så måste de rättas till. Det här kommer bli en rutin för att säkerställa att vi uppfyller kraven i certifieringen, säger Gull.