SLC - Bt Agro
LyckeGård köper Kvick-Finn

LyckeGård Group AB har utökat sin produktportfölj inom mekanisk ogräsbekämpning genom att köpa bolaget Kvick-Finn, som tillverkar en kultivator för bekämpning av framförallt ogräset kvickrot, uppger Ekoweb.

SLC - Aland Plommon 1 Webben
Åländsk satsning på plommon och snart testas också aprikoser

Sedan 2013 har Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet testat odling av plommon och under våren planteras de första plommonträden för kommersiell odling. Samtidigt börjar nya försök med odling av åländska aprikoser.

SLC - Aland Appel 1 Webben
Testförsök med äpplen flyttar närmare odlarna

Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet och demonstrationsodling av nya äppelsorter är på väg att flytta från Jomala gård och Ålands Lantbrukscentrum till Finström Västanträsk som är den åländska äppelodlingen verkliga kärnområde. Där planterade hushållningssällskapet redan i fjol ett tiotal äppelsorter samt fem plommonsorter på ett knappt hektars skifte.

SLC - Hankmosvamp 1 A Webben
Näckrosgården satsar helhjärtat på exotisk gourmetsvamp

Det var aldrig ett medvetet val för Michelle Ferm och Robin Libäck i Österhankmo, Korsholm att börja odla exotiska gourmetsvampar i kommersiellt syfte, men efter att de till en början ägnat sig åt olika mindre verksamheter har de nu valt att sätta full fokus på sin svampodling. Under hösten och vintern har de utvidgat och automatiserat sin verksamhet och när renoveringen är klar har paret kapacitet att odla uppemot 400 kilo svamp per vecka.

SLC - Deklaration 1
TEMA: Deklarationsråd 2019

Ett år har passerat och det har än en gång blivit dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. En stor del är sig likt från föregående år, men några små förändringar finns det ändå att orda om i årets deklarationsråd i veckans Tema-nummer.

SLC - Deklaration 3
Jordbrukets deklaration

Skattemyndigheterna önskar att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration elektroniskt på nätet. Ett smidigt alternativ för att sköta deklarationerna elektroniskt är att logga in i skatteförvaltningens e-tjänst MinSkatt. Man kan också surfa fram till elektroniska deklarationen via jord- och skogsbrukets sidor på skatt.fi eller använda adressen skatt.fi/skattedeklaration/2.

SLC - Deklaration 8
Skogsbrukets deklaration

Försäljning som beskattas som kapitalinkomst i skogsbruket är förutom stockar och massaved också flis, vedklabbar och julgranar. Även inkomster av packade vedklabbar räknas hit. Inkomster från avverkningsrester, skogsbränslen, barrträdskvistar till dekorationer, plogkäppar och dylikt räknas även de som skogens kapitalinkomst.

SLC - Deklaration 9
Mervärdesskattedeklaration

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ 2019”. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år, fastän blanketten fick en förnyad layout i början av 2019.

Ansök om energiåterbäring senast den 2 mars

Ansökan om återbäring av accis på energiprodukter för skatteåret 2019 ska sökas senast 2.3.2020.

Skattenytt: Dubbel avskrivning enligt ny lag om skattelättnad

I praktiken berör ändringen skattedeklarationen först nästa år.

Kommentaren: Relevans viktigare än känslor i skogsbruket

Det är bra att man utvärderar och uppdaterar lagstiftningen så att den motsvarar nya förhållanden. Som skogsägare är det ändå bra att vara på vår vakt och bevaka våra intressen, påpekar Micke Godtfredsen i en kommentar till kommande utvärderingar av skogslagstiftningen.

SLC - Skogsfornyelse A
Förnyelseavverkningarna har ökat kännbart under nuvarande skogslagen

Sedan den nuvarande skogslagen trädde i kraft 2014 finns det ett år då förnyelseytorna i anmälningar om användning av skog har minskat, det var 2015. Efter det har de bara ökat, så att vi i fjol anmälde över 200.000 förnyelseavverkningar. Det här berättar servicechefen för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral Aki Hostikka under skogsvetenskapsdagen i Helsingfors i november.