SLC - E1E0623C 0C3C 49Ac B5Fa 1012B1F9Fe83
Nya råd i Sverige ska minska läckage av kvicksilver från skogsbruk

Läckage av kvicksilver till sjöar och vattendrag kommer till största delen från skogsmark och avverkning av skog ökar läckaget från skogsmarken med upp till 30 procent.

SLC - Skogsmaskin Kombi 1 Docx
Thomas Johanssons kombimaskin slår två flugor i en smäll

Skogsmaskinförare Thomas Johansson sitter och myser inne i hytten till sitt nyförvärv. För ovanlighetens skull är det minusgrader och skogsmaskinen lämnar snygga spår efter sig i Pojoskogen där han för tillfället arbetar.

SLC - Tatjanasiv
Energiavverkning skonsammare

Mindre körande av och an i terrängen är ett skäl till att Söderlångvik Gård på Kimitoön nu valde att ta ut energived.

SLC - Xylo Gas 1 A Webben
Visst kan flis brinna rent

XyloGas och Q Power har tillsammans utvecklat ett gengasverk, som är i testbruk på Qvidja gård i Pargas. Genom att förgasa fliset till gengas och sedan utnyttja gengasen till exempel för att producera värme fås en mycket ren förbränning.

SLC - Studietema
Dags att söka till naturbruksutbildning

Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning har öppnat och om knappt en månad öppnar gemensam ansökan till högskolor. Naturbruksutbildningen har inte stagnerat, utan erbjuder nya intressanta möjligheter. Läs mer i veckans temanummer om utbildning!

Vuxenutbildning kräver aktivitet

Att studera som vuxen är i regel annorlunda än inom utbildning för unga. I vuxenstudierna kan du kombinera arbete och studier, men det är ett pussel att kombinera arbete, familj och studier. Det lönar sig att ordna med finansieringen av studierna innan du inleder vuxenstudier.

Det mesta du behöver veta finns på studieinfo.fi

Utbildningsstyrelsen upprätthåller Studieinfo-portalen. Finländska läroanstalter och högskolor uppdaterar uppgifterna om sina egna utbildningar i studieinfo-tjänsten.

SLC - Oooptima4
Optima Lannäslund introducerar nytt kompetensområde

För unga som siktar på en grundexamen inom lantbruksbranschen vid Optima Lannäslund har det hittills funnit två kompetensområden – landsbygdsföretagare och djurskötare. Men till hösten när det nya läsåret börjar breddas grundexamen med kompetensområdet för lantbruksteknologi.

SLC - Optimamjolk1
Fina mjölkresultat vid Lannäslund

De senaste fem åren har Optima Lannäslund ökat mjölkproduktionen avsevärt – med cirka 2.000 liter per ko per år. Nu är medelproduktionen i toppklass. Satsning på djurens välmående, avel och utfodring är några orsaker. Men studerandena, som till stora delar sköter om det dagliga arbetet, är också viktiga kuggar i hjulet. Isak Renvaktar är en av dem.

SLC - Ya 1
YA i Österbotten erbjuder nya utbildningar för skogsägare

Österbottniska skogsägare ges möjlighet att förkovra sig inom området skogsbruk och olika anknutna ekonomiska angelägenheter. Ett paket bestående av tre examensdelar är aktuellt på Yrkesakademin i Österbotten i år.

SLC - Axxell 1
Praktiska studier under bar himmel

Einar Nervander och David Jansson trivs vid Axxell i Kimito, där de kan lära sig om många sidor av skogs- och lantbruket.

SLC - Axxell 2
Ökat samarbete öppnade ”gräddfil” till Novia

Nu kan studerande vid yrkesinstitutet Axxell fortsätta till yrkeshögskolan Novia utan något inträdesprov.