Brusaby3
Maja Wikström (till vänster) och Ida Mononen kommer båda från hem med jordbruk, men utan produktionsdjur.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Tema

”Djuren är trevligt sällskap”

Ida Mononen och Maja Wikström trivs på djurskötarlinjen i Axxell Brusaby – men har olika planer för vad de ska göra direkt efter studierna.

Ida Mononen från Borgå och Maja Wikström från Sjundeå går andra året på djurskötarlinjen vid Axxell Brusaby i Kimito. Båda kommer från jordbrukarfamiljer, men utan produktionsdjur.

Men djurskötarutbildningen är bred, så redan nu kan de hjälpa till mera hemma på åkrarna än förr. Till exempel köra traktor.

–”Gamlingarna” låter en göra annat än bara hämta verktyg nu, skrattar Mononen.

Novia nästa

Djurintresset fick dem att välja just djurskötarlinjen. Maja Wikström blir enligt planen klar på hösten. Sedan tänker hon söka in till Novia i Raseborg för att bli agrolog.

– Jag har ganska lätt för skolan, och vid Novia lär man sig ännu mer om lantbruket, säger hon.

Av de nio som studerar andra året till djurskötare är Wikström en av två som hoppas fortsätta studierna i yrkeshögskolan.

Kompisen Ida Mononen siktar tvärtom på att börja jobba som avbytare på gårdar med djur när hon bli klar om ett knappt år.

– Det finns stor brist på avbytare. Det är ett bra jobb bara man tycker om kunderna. Man kan ju studera mera senare om man vill.

Många fördelar

Att man får vara ute mycket är något som Mononen gillar med djurskötseln.

Maja Wikström fyller på med fler fördelar.

– Man får arbeta ganska självständigt. Djuren är trevligt sällskap och jobbet är mångsidigare än att sitta på kontor.

Vi går runt och tittar på Axxells kor och får. Många av dem är nya bekantskaper också för Mononen och Wikström eftersom de är tillbaka i Brusaby för första gången på flera månader.

Pausen beror på flera saker: pandemin, att de gjort praktik på andra gårdar och på jullovet.

Mononen och Wikström konstaterar att distansundervisningen fungerat för skolans gemensamma ämnen och för teorilektioner. Ibland kan den till och med ha fördelar.

– Om det är en dag då man bara skulle ha några få lektioner så är det bra att man kan sköta det hemifrån. Men det går ju inte att göra praktisk djurskötsel på distans, säger Wikström.