MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har knipit en toppost inom EU:s jordbrukslobbning. Han valdes nyligen till ordförande för EU-kommissionens arbetsgrupp för jordbruksgrödor (Civil dialogue group on arable crops).


Koncerndirektör Erkki Järvinen sade att det innevarande året varit splittrat och utmanande för Snellmans del när Snellman arrangerade sin sjätte producentmässa på Granholmen i Jakobstad. Över femtio företag och samarbetspartner medverkade i tillställningen.
För skyddet av Östersjön och vattendragen föreslås för nästa år ett anslag på sammanlagt 25 miljoner euro, varav 15 miljoner består av den tilläggssatsning som man kom överens om vid budgetförhandlingarna. En stor del av anslaget kommer enligt nuvarande plan att reserveras för jordbruksåtgärder.
Under evenemanget ”Ät Ute” 19-21.10, som i år arrangeras för första gången, kan du provsmaka viner, äta en middag gjord på överblivna matvaror eller avnjuta en rätt av råvaror som till 98 procent kommer från Kimitoön.

Den egyptiska storbonden Jamal Alnator har fiskodlingar, kycklingfarmer och mangoodlingar. Jamals brorsson Ata granskar familjens veteodling. – De varierande marknadspriserna är vår största utmaning, säger Jamal. Han driver de tre farmerna tillsammans med sina fem bröder och fyra släktingar.

Det provisoriska CETA-avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada har varit i kraft i ett drygt år. Fördelarna är redan synliga. Avtalet är nyttigt, framhåller handelskommissionär Cecilia Malmström.
Foderimporten blir stor på Åland. Över 3.000 balar ensilage och halm har importerats från Österbotten och södra Finland. – Men det handlar både om rundbalar och mindre fyrkantsbalar så det är lite som att jämföra äpplen och päron, påpekar Ålands hushållningssällskaps husdjursrådgivare Kerstin Lundberg

Många husdjursgårdar kommer att bli tvungna att köpa in spannmål på grund av dåliga skördar. Därför uppmanar Jonny Kronqvist, ordförande för SLC:s slaktutskott, att det inhemska foder som finns används inom landets gränser.
Vid månadsskiftet ordnar Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten en kurs för växtskyddsexamen.

Vanliga konsumenter får inte längre köpa och använda så kallade rodenticider (gift) mot råttor, i lösvikt och utomhus. Jordbrukare som har ikraftvarande växtskyddsexamen kan däremot köpa och använda på den egna gården och i dess produktionsutrymmen.

Soilfood ordnade en fältträff hos Mathias Weckström på Pargas gård i Raseborg. Företaget vill visa hur spridning av markförbättrande fibrer går till i praktiken och vad de gör i och för odlingsjorden.

De stigande spannmålspriserna har drivit upp kostnaderna rejält för äggproducenterna. Om det inte sker en höjning av producentpriset snarast finns en stor risk att många avslutar verksamheten. Det säger Tobias Dahlblom, ordförande för ÖSP:s äggproducentutskott.