Jordbruk Skogsbruk EU

Nya CAP kan ersätta bönder för kolsänkor

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor. Det så kallade ”Farm Carbon Forest”-initiativet skulle bidra till att uppfylla både EU:s och medlemsländernas klimatmål.

Enligt Hogan handlar det om tjänster som bidrar till den offentliga nyttan. I nästa CAP ska medlemsländerna få möjlighet att ersätta producenterna för sådana tjänster, noterar kommissionären i ett pressmeddelande.

Han tillägger att den politiska viljan i så fall borde komma från medlemsländernas sida. Hogan uppmanar därför länderna att överväga initiativet som en möjlighet att bidra till jordbrukets klimatmål.

I pressmeddelandet konstaterar Hogan att konsumenterna i allt högre grad har börjat kräva klimatvänliga och uthålliga livsmedel. Framsteg har gjorts för att minska agrarsektorns klimatutsläpp och arbetet måste fortsätta.

Trots detta behövs fler åtgärder för att nå CO2-neutralitet. Ett korrekt implementerat system skulle ge både ekonomiska fördelar och skydda klimatet. Fler insatser behövs för att minska utsläppen och samtidigt trygga matförsörjningen, poängterar Hogan.

Han uppmanar medlemsländerna att ta med ett sådant intiativ i sina planer för den strategiska jordbrukspolitiken. Enligt Hogan är det klimatvänliga jordbruket en win-win-möjlighet för det framtida jordbruket.