Floating 1
Efter fyra års försening har mjölkkorna flyttat in i den flytande ladugården i Rotterdam. FOTO: NBTC
Jordbruk EU Marknad

Mjölkkor gick till sjöss i Rotterdam

Världens första flytande ladugård har tagits i bruk i Nederländerna. Ett drygt 30-tal kor får plats i anläggningen, som står på en stor ponton i Rotterdams hamn. Målet är att flytta matproduktionen närmare stadsborna.

Projektet har länge varit under planering. Redan för fyra år sedan annonserade uppstartföretaget bakom Floating Farm ut sina planer. Nu har projektet avancerat från vision till verklighet.

Ursprungligen skulle den flytande farmen sjösättas 2016 och härbärgera åtminstone 60 mjölkkor. Så enkelt gick det tydligen inte. Först nu har projektet tagit konkreta former. Floating Farm nämner inga orsaker till förseningen.

Visionen är att etablera urbana bondgårdar i anknytning till stora städer. De korta transportvägarna ska garantera att kunderna får färska produkter. Eftersom marken i städerna är dyr, bygger man på vattnet.

Floating 2
Gräs från sport- och golfplatser ska tas tillvara som foder för korna. FOTO: NBTC

Målet är självförsörjning

I vilket fall som helst har de 32 mjölkkorna vandrat över landgången till sina bås på övre däck av flotten vid stranden av floden Maas i den gamla hamnen i Merwehaven. Dessutom finns en 2.500 kvadratmeter stor gräsplätt på stranden för kor som vill ströva omkring.

Den flytande farmen är långt automatiserad. I ladugårdens övre våning finns ett stall med gummigolv med avancerad utrustning i form av flexibla liggboxar, mjölkrobotar, golvputsningsrobotar och maskiner för automatisk utfodring.

Avsikten är att skapa en möjligast självförsörjande anläggning som baserar sig på ett kretslopp. Elektriciteten genereras av solceller. Gräs från sport- och golfplatser ska tas tillvara som foder för korna.

Särskilda tankar samlar in regnvatten som ska användas för att vattna korna och rengöra mjölkningsanläggningen. Mjölken leds ned till ett mikromejeri i ladugårdens nedre våning. Företaget ska också producera smör, ost och grädde.

Mjölkprodukter från den flytande farmen ska saluföras direkt på ort och ställe. Inom kort ska produkterna också distribueras till Lidl-filialer inom stadsområdet i Rotterdam. Ombord finns dessutom utrymmen för skolprojekt och presentationer.

En av målsättningarna med den flytande ladugården är att sammanföra stadsbefolkning och jordbruksproduktion. Rotterdams invånare ska snart få tillfälle att följa med alla processer. Men först ska korna få vänja sig vid den nya omgivningen.

Visionen är att i framtiden etablera bondgårdar i anknytning till större städer som en funktion av den tilltagande urbaniseringen. Initiativtagarna vill inte konkurrera med dagens producenter utan snarare öppna nya optioner för framtiden.

Projektet ska ge impulser till ett fördomsfritt nytänkande. Konsumenterna har börjat föredra närproducerade livsmedel. Då är flytande jordbruk ett alternativ, åtminstone i länder där odlingsmark är knapp, resonerar initiativtagarna.

Floating Farm betecknas som ett försök att kompensera den tilltagande bristen på åkermark mot bakgrunden av en ökande världsbefolkning. Detta tvingar fram nya produktionssystem för livsmedel.

Floating 3
Projektet Floating Farm genomförs i samarbete med det nederländska jordbruksuniversitetet Uni Wageningen. För framtiden hägrar också idéer för flytande ladugårdar med höns och grisar eller växthus på pontoner. FOTO: NBTC

Säkerhet mot översvämningar

Klimatförändringen är givetvis ett starkt motiv. Rotterdam ligger i ett känsligt floddelta. Som så många andra städer måste Rotterdam tackla tilltagande problem med avledning av flodvatten, stigande vattenstånd och tilltagande nederbörd.

De nya utmaningarna tarvar reaktioner och experiment med okonventionella metoder. Floating Farm är en tänkbar lösning. En flytande ladugård kan fortsätta att producera livsmedel fastän omgivningen skulle översvämmas.

Projektet Floating Farm genomförs i samarbete med det nederländska jordbruksuniversitetet Uni Wageningen. För framtiden hägrar också idéer för flytande ladugårdar med höns och grisar eller växthus på pontoner.

Kostnaderna för den flytande farmen uppskattas till omkring 2,6 miljoner euro och täcks delvis av sponsorerade medel. Framtiden får utvisa om Floating Farm kan bidra till att lösa den globala matförsörjningen.