Pressinfo7
Tommy, Carina och Jan-Håkan Eriksson från Boda Mjölk Ab med en del av Ålandsmejeriets produkter i sina nya förpackningar. Jan-Håkan sitter i styrelsen för Ålands Centralandelslag, som förutom sitt mejeri också driver bageriet Ålandsbagarn, som nästan helt har slutat använda palmolja. FOTO: ÅCA/Pia Nyberg
Jordbruk Marknad

Ålandsmejeriet
höjer sin miljöprofil

Ålandsmejeriet ÅCA lanserar nya produkter och miljövänligare förpackningar som har fått ett mer enhetligt utseende.

– Vi har strävat efter ett maritimt tilltal med vågor, öar, sjökort och signalflaggor som används till sjöss, förklarar marknadskommunikatören Pia Nyberg.

En annan nyhet är att mejeriets yoghurtförpackningar får skruvkorkar. De är gjorda av fossilfri plast baserad på tallolja, som är en restprodukt vid tillverkningen av papper.

Ålandsmejeriets naturella yoghurt får en tvåspråkig förpackning också på Åland. De övriga förpackningar på Åland är enbart på svenska. På fastlandet har förpackningarna däremot en annan tvåspråkig layout.

En ny yoghurtsmak är krusbär & citrongräs och många av mejeriets produkter är numera laktosfria eller har låg laktoshalt.

Kartong i stället för plast

Företagets crème fraiche, gräddfil och filbunke börjar dessutom förpackas i fibercupbägare av kartong i stället för som tidigare i förpackningar av plast.

Fibercup är en svensk uppfinning från företaget Arta Plast i Stockholm och bägarna utvecklades efter önskemål från konsumenter som ville minska användningen av plast. Totalt har ÅCA satsat ca 400.000 euro i nya maskiner för den miljövänligare produktionen.

Eftersom fibercupbägare tillverkas av FSC-certifierat trä i stället för plast minskar Ålandsmejeriet sitt klimatavtryck när det gäller bägarna med cirka 50 procent.

ÅCA berömmer sig också för att använda 90 procent förnyelsebar energi i form av bland annat biogas som utvinns ur restprodukter från mejeriets produktion.

Tack vare biogasanläggningen Gastronomen har företaget på årsbasis minskat sina transporter av restprodukter med 70.000 km och förbrukningen av brännolja med 300.000 liter.

ÅCA är nu certifierat enligt BRC:s (British Retail Consortium) globala standard för livsmedelssäkerhet, men målet är att på sikt använda standarden GRI (Global Reporting Initiatives) för att redovisa sitt hållbarhetsarbete.

GRI är ett verktyg för hållbarhetsredovisning som kan användas av alla organisationer oavsett storlek och bransch. Genom att använda en gemensam standard kan olika bolag jämföra sig med varandra beträffande miljömässig, social och ekonomisk påverkan.