Jordbruk EU Marknad

Tukes och Tullen intensifierar
övervakningen av olagliga
växtskyddsmedel

De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel. Man vill helt enkelt lägga beslag på de olagliga produkterna innan de kommer ut på den finländska marknaden.

Förra året påträffades sammanlagt 360 ton olagliga växtskyddsmedel vid en gemensam intensivövervakning av 26 länder. Från Finland deltog Tukes och Tullen i övervakningsprojektet. Då påträffades inga olagliga produkter på den finländska marknaden.

– Troligen kommer dessa olagliga produkter ut på marknaden också i Finland, eftersom problemet är så omfattande i hela Europa. Utöver förfalskningarna utgör även de produkter som inte är godkända i Finland en risk. Växtskyddsmedel som importerats från utlandet utan tillstånd får inte användas, säger överinspektör Lotta Kaila på Tukes.

Trots att ett växtskyddsmedel kan ge sken av att motsvara en etablerad produkt som kan köpas i Finland behöver det ändå inte vara så.

– Vi vet inte om ämnena i de förfalskade produkterna är ofarliga och vilken inverkan de har på människans hälsa och på miljön. Äkta och undersökta ämnen ersätts med billigare eller utelämnas helt och produkten blir billigare, men den är inte längre lämplig och säker för det ursprungliga syftet, fortsätter Lotta Kaila.

Tullen och Europol inkopplade

Tukes och Tullen ökar arbetet med att bekämpa de olagliga växtskyddsmedlen och i april träffade man även företrädare för Europol.

– Tullen inriktar kontrollerna på importfall, undersöker innehållet i produkterna med hjälp av avancerad övervakningsteknologi och i Tullaboratoriet samt gör samarbete med Tukes. Tullen inleder också förundersökningar om så krävs, säger Mika Pitkäniemi, chef för Flygtullen.

I Finland får man endast använda växtskyddsmedel godkända av Tukes och import av dessa produkter kräver tillstånd av Tukes. Tukes håller register över växtskyddsprodukter som godkänts för att användas i Finland och som är tillåtna att importeras. Tukes kan också förbjuda användning och marknadsföring av produkter.

På Tukes webbplats kan du kolla om ett växtskyddsmedel är godkänt för användning i Finland.