Mg 0187
På onsdagen medgav ledaren av regeringsförhandlingarna Antti Rinne att förhandlingarna kan komma att dröja in på nästa vecka.
Jordbruk Opinion

Regeringsförhandlingarna
kan komma att dröja

UPPDATERAD MED ANTTI RINNES INFO PÅ KVÄLLEN ONSDAG 22 MAJ.
För första gången medgav ledaren av regeringsförhandlingarna, socialdemokraten Antti Rinne onsdag morgon på ett tydligt sätt att förhandlingarna om ett regeringsprogram kan komma att dröja.
– Det ser ut som om EU-valet gör att partiernas ordförande måste delta i så många valtenter att vi inte hinner behandla alla frågor under den här veckan så som vi hade tänkt från början, sade Antti Rinne på morgonen när han mötte pressen i Ständerhusets aula. Då höll förhandlingsledaren ännu fredagen som mål för ett regeringsprogram.

– Men på grund av tenter och valkampanjer ser det ut som om vi kanske behöver ännu ett par dagar, sade han. På kvällen hänvisade Antti Rinne ännu en gång till tenter och valarbete som pågår under lördagen.

Alla grupper var inte färdiga

Under tisdagen hade enligt Antti Rinne två tredjedelar av de förhandlande arbetsgrupperna gjort sitt arbete färdigt. Det var dock några arbetsgrupper som inte ännu då kommit fram till slutgiltiga lösningar.

Bland dem återfanns klimatgruppen, det vill säga gruppen för ett koldioxidneutralt Finland samt gruppen för ett ekonomiskt hållbart Finland med undergruppen för skattepolitik. Detta alltså enligt Antti Rinne onsdag morgon.

Enligt uppgifter onsdag eftermiddag var också gruppen för arbetsmarknadsfrågor och gruppen för socialpolitik ofärdiga.

På kvällen var förhandlingsledarens bedömning att de arbetsgrupper som ännu förhandlade hade kommit framåt, bland annat i ekonomi- och skattefrågorna. Helt tydlig var han ändå inte i sina svar på journalisternas frågor, när det gällde just den punkten.

– Ganska många saker har vi kunnat lösa runt ordförandebordet, sade han i alla fall.

Enligt Antti Rinne hade regeringsförhandlarna onsdag kväll arbetet framför sig med att gallra i arbetsgruppernas förslag utgående från de ekonomiska ramarna.

De svåra sakerna går till partiledarna

– Det blir partiledarna som kommer att behandla de sista svåra sakerna, sade han som svar på en fråga om vem det blir som ska svara för de ekonomiska gallringarna.

På kvällen medgav Antti Rinne vidare att förhandlingarna troligtvis kommer att fortsätta ännu nästa vecka.

– Men det blir nog färdigt, sade han om regeringsprogrammet. Samtidigt konstaterade han dock att det svåra skedet är kvar när man ska försöka anpassa arbetsgruppernas förslag till varandra.

Om substansen i regeringsprogrammet sade Antti Rinne onsdag morgon att stöden till företagen kommer att ändras, men han sade ingenting om detaljerna.

Förhandlingarna fortsätter torsdag förmiddag.