35495055850 436A99C858 O
USA bestämmer inte över britternas matstandarder, inskärper miljö- och jordbruksministern Michael Gove. FOTO: Defra
Jordbruk Globalt Marknad

Britterna låter inte USA
diktera kvaliteten på maten

Den brittiska regeringen kommer inte att acceptera import av varken klorkyckling eller hormonkött från USA. Det försäkrade miljö- och jordbruksministern Michael Gove under en utfrågning denna vecka inför det skotska parlamentets jordbruksutskott.

EU och USA har i många år grälat om standarderna för livsmedel. De europeiska konsumenterna har inte varit beredda att acceptera amerikanska produktionsmetoder. USA-koncernerna försöker i stället pressa britterna till eftergifter inför Brexit.

Nu har debatten blommat upp på nytt. En ledande tjänsteman vid utrikesavdelningen inom USA:s jordbruksministerium USDA betecknar EU:s livsmedelsstandarder som ”gammalmodiga”.

Tjänstemannen Ken Isley hänvisar till att kemisk behandling av kyckling är en effektiv metod. Nu är metoden på väg att fasas ut. Det beror inte på att den skulle vara skadlig. Det finns helt enkelt nya och bättre teknologier som till exempel syntetisk ättiksyra.

Konsumentgrupper i USA hävdar att de inhemska bestämmelserna är otillåtet generösa. Detta kan vara orsaken till att antalet matförgiftningar tilltar. I varje fall är nivån tio gånger högre jämfört med Storbritannien.

På tröskeln till Brexit försöker USA öka pressen, befarar de brittiska producenterna. I utfrågningen inför det skotska parlamentet lovade miljö- och jordbruksminister Michael Gove i varje fall ett blankt nej till alla försök att urvattna de existerande bestämmelserna.

I själva verket handlar det mer ett spel för de egna gallerierna hemma i USA, bedömde Gove i sitt svar. Enligt ministern kommer regeringen att reagera skarpt på varje eventuellt försök av USA att prångla ut någonting till britterna som de inte vill ha.

USA försöker pressa britterna

Tvisten om hormonkött sträcker sig ända tillbaka till 1980-talet, då EU beslöt att förbjuda import av kött som har producerats med tillväxthormoner. USA har i princip stöd av WTO, eftersom EU aldrig har lyckats bevisa att hormonköttet är skadligt.

Det samma gäller den beryktade klorkycklingen, som ställde relationerna mellan USA och EU på hårda prov för några år sedan. Medlemsländerna ställde sig på tvären så att USA måste ge upp, åtminstone tillsvidare.

USA-producenterna argumenterar att britterna i långa tider har lidit under EU:s rädsla för ny teknik. Bryssel har tvingat fram förbud mot hormonbehandlat, antibiotikafritt kött, klordoppad kycklig och genmodifierade livsmedel.

De brittiska producenterna befarar att Trump-administrationen försöker tvinga regeringen att öppna gränserna för billiga produkter av tvivelaktig kvalitet. USA-produkterna skulle i så fall konkurrera med gynnsammare villkor än de inhemska livsmedlen.