Mg 0131
Sådden av spannmål torde så småningom vara över i Svenskfinland. I södra Finland har regn med efterföljande blåst och värme gjort att skorpa har bildats på vissa jordar, men växtligheten ser nog ut att komma framåt ändå. På bilden vete av sorten Licamero i Bjurböle söder om Borgå som såtts i början av maj före det första större regnet. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk

Bra väder har gynnat vårsådden

Sådden av vårspannmål som efter ett bakslag i vädret i början av maj tog ny fart kring morsdag, är nu avslutad i både Västra Nyland och Egentliga Finland. Endast i Lappland har man inte ännu påbörjat sådden av vårspannmål på grund av blöta åkrar, uppger ProAgria.

Av vårspannmålen har sådden av vårvete kommit längst. Sådden av havre och korn har inletts i Mellersta Finland, Norra Savolax och Karelen, Norra Österbotten samt Kajanaland. Vårsådden och utvecklingen av övervintrande grödor är i Södra Finland fortfarande mellan en och två veckor tidigare än normalt. I landets mellersta och norra delar är vårens ankomst normal. De senaste dagarnas varma väder har försnabbat tillväxten.

I maj har det kommit mest regn i Södra Finlands kustområden, i Sydöstra Finland, Mellersta Finland, Österbottens kustområden samt i Norra Österbotten. På Södra Finlands kustområden och i delar av Mellersta Finland har regnen fördröjt åkrarnas upptorkande och därmed framskridandet av sådden, men på andra håll har åkrarna torkat bra och varit lätta att bearbeta. Regnen som väntas denna vecka är välkomna för att balansera åkrarnas fukt och säkra att tillväxten kommer i gång.

Nattfrost har skadat jordgubbs-, vinbärs- och äppelblomningen på Åland och i Sydvästra Finland, men tillsvidare kan man inte uppskatta frostens inverkan på skörden. Nattfrosten har också delvis skadat höstspannmålen i Södra Finland samt de höstoljeväxter som påbörjat blomningen, men man har ändå besparats från betydande skador. De kalla nätterna som fortsatte ända till senaste vecka har delvis bromsat tillväxten av höstspannmål, kummin och vall.

Höstspannmål och vall växer bra

Värmeböljan som började senaste veckoslut har dock fått höstspannmål, kummin och vall att växa snabbt.

I Södra Finland är rågbestånden redan i stråtillväxtskedet, höstvetet i bestockningsskedet och höstoljeväxterna blommar eller är i färd med att börja blomma. Rågbestånden är i gott skick i nästan hela landet med undantag för Egentliga Finland, Södra Karelen och Norra Savolax, där växtligheten uppskattas vara på en acceptabel nivå.

I Egentliga Finland och Södra Österbotten är höstvetebestånden svagare än normalt; på andra håll är de normala. Höstoljeväxterna ser sämre ut i Sydvästra Finland och i Norra Karelen, på andra ställen är bestånden acceptabla. Detsamma gäller för kummin – endast i Södra Karelen och Norra Savolax är kumminbestånden svaga.

Vallen har övervintrat tillfredsställande eller bra i största delen av landet.

Nypotatisen är redan i jorden

I Östra Nyland, delar av Satakunda, Kymmenedalen, Södra Österbotten, Österbottniska kusten samt i Norra Österbotten är sådden av vårvete på slutrakan, men i Norra Karelen är man bara i början.

Havresådden är ännu mest på hälft i Mellersta Finland, Norra Savolax och Norra Karelen, där man bara hunnit så mellan 20 och 40 procent av havren.

Kornsådden har nyss påbörjats i delar av Norra Savolax, Norra Karelen, Norra Österbotten samt i Kajanaland, där man sått endast mellan 5 och 30 procent av kornet. I Lappland har sådden av vårspannmål inte ännu inletts.

Överlag har vårspannmålen grott tillfredsställande på de områden där den såtts först.

Sådden av sockerbeta har avslutats på nästan alla odlingsområden, utom i Södra Österbotten där sådden ännu fortsätter.

Rapssådden är ännu på hälft endast i Kymmenedalen, där 30 procent av arealen är osådd. Sådden av vårrybs är avslutad i Södra Finland och på den Österbottniska kusten, men i Karelen och Norra Österbotten har man endast påbörjat den.

Nypotatisen är i jorden i hela landet och växer redan bra i Egentliga Finland och Åbolands skärgård. Den medeltidiga sommarpotatisen har satts i Södra Finland och arbetet är i full gång i Österbotten. I Södra Finland börjar också vinterpotatisen vara i jorden, men i Österbotten pågår arbetet ännu. I Kajanaland och Lappland har arbetet däremot inte ens ännu kommit igång.

Se upp för kålmalen

I södra Savolax och Södra Karelen har de östliga vindarna hämtat med sig den första kålmalen och förra veckoslutet kom det fler, speciellt till Tavastland och Österbotten.

Det är alltså skäl att vara uppmärksam och övervaka kål- och oljeväxterna. Den flygande kålmalen lägger ägg i växtligheten och larverna kan orsaka märkbara skador i bestånden.

Det är också aktuellt att observera loppor på våroljeväxter och rapsbaggar på höstoljeväxter. Ogrässituationen på åkrarna är normal i hela landet.

De första växthusjordgubbarna har mognat

De första partierna inhemska jordgubbar har mognat i växthusen i Södra och Mellersta Finland. I Södra Finland blommar jordgubbsbestånden under fiberduk och också på friland håller blomningen på att börja. I landets mellersta delar håller jordgubbsplantorna under fiberduk på att inleda blomningen, men på friland syns knopparna inte ännu.

Hallonbestånden har övervintrat bra tack vare den snörika vintern och tillväxten har börjat ända uppe i Norra Karelen, men knopparna är inte ännu synliga. 

Vinbären har börjat blomma i Södra- och Mellersta Finland.

Grönsaksplantorna har kommit bra igång tack vare det varma vädret. I Södra Finland har man varit tvungen att försnabba tillväxten med hjälp av bevattning, men sådd och plantering har skett enligt normal tidtabell. För närvarande sås de sista partierna av sommar- och lagringsmorot, rödbeta, kålrot samt dill. Planteringen av lagringsgrönsaker samt olika sommarsorter fortsätter ännu. Planteringen av blomkål, rödkål och broccoli samt isbergssallat fortsätter.