Dsc09362
Anki Håkans med en av hönorna framför det sprillans nya hönshuset som ännu inte ens fått taket helt färdigt.
Jordbruk Livet på landet

Kalas när 4H
inviger fina hönshuset

I samband med landsbygdsjippot Åland Grönskars invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum på fredagskvällen inviger Ålands 4H-distrikt sitt splitternya hönshus.

– Det är åtminstone Ålands och kanske hela Nordens finaste hönshus, tycker verksamhetsledaren Jaana Ojanen och Anki Håkans som är ansvarig för 4H-gården i Jomalaby.

Men trots det superfina huset sker invigningen enligt Jaana ”inom familjen” och utan särskilt inbjudna regeringschefer eller andra högdjur som klipper av några band.

– Föreningens alla medlemmar är förstås välkomna till invigningen, betonar hon.

I anslutning till Ålands Grönskar invigningskalas som involverar samtliga organisationer vid Ålands Landsbygdscentrum passar nämligen 4H-gården på att också ha kvällsöppet med picknick.

Dsc09346
Anki Håkans tycker att det nätta hönshuset också är funktionellt eftersom det finns utrymme att visa upp fåglarna inomhus.

Enda svenska 4H-gården

Ålands 4H är Finlands enda svenskspråkiga förening med en egen 4H-gård och Ålands 4H är glad och tacksam för det nya hönshuset, som hyresvärden Landskapets Fastighetsverk har byggt.

Hönshuset fungerar jättefint när fåglarna visas upp för grupper och andra besökare. Det handlar om fem myskankor, två kalkoner, elva hönor och men som sig bör bara en enda tupp!

Tills vidare får hönsen däremot inte sprätta fritt ute på gårdstunet eftersom burfåglar måste hållas inomhus till den sista maj på grund av risken för fågelinfluensa.

De täckta burarna utomhus var ännu inte färdiga när reportaget gjordes.

Dsc09370
4H-ledarna Jaana Ojanen och Anki Håkans hamnar ofta i skuggan av minigrisarna Leiff och Poppy. Alla barn vill klappa dem när de kommer hit.

Tävlar med solrosor och kaninhoppning

Ålands 4H som har över 400 medlemmar ordnar kurser, läger och andra aktiviteter av olika slag. Det handlar exempelvis om ett fiskeläger som i år hålls i skärgårdskommunen Vårdö. Ett av Fiskeskolans fyra tillfällen håller däremot till nere vid stranden av Jomalavik några hundra meter från klubbhuset.

Under sommaren ordnas två dagsläger med temat att ta hand om 4H-Gårdens djur samt ett kaninläger. 

Odlingsklubben jobbar med att anlägga en ny trädgård bakom klubbhuset. Där har redan anlagts ett trädgårdsland och nu uppförs ett växthus. 

På onsdagskvällar hålls det en kaninklubb med många aktiva barn och kaniner och under hela året ordnar kaninhoppningsklubben ÅLKH både tävlingar och träningar.

I vanlig ordning kan medlemmar också delta i den årligen återkommande solrostävlingen. Resultatet från den ska skickas in senast den sista september.