NTM-centralen i Egentliga Finland har ingått avtal med Saariston Merikuljetus Oy Meripojat om tungtransportservicen i Skärgårdshavets trafikområde under säsongen 2019. Säsongen inleds i månadsskiftet april-maj och avslutas i november-december.
Honungsbisamhällen verkar vara mer robusta och kunna hantera eventuell påverkan av neonikotinoider på individer bättre än humlesamhällen eller solitärbin, visar svensk forskning.
SLC kommer ut med ett valprogram nu inför riksdagsvalet i april. I programmet kräver SLC bland annat att stöden till jordbruket ska tryggas under den kommande riksdagsperioden och att lagstiftningen om livsmedelsmarknaden förtydligas ytterligare. Dessutom vill SLC att skogsbeskattningen ses över för att stöda ett aktivt och lönsamt skogsbruk.
År 2018 producerades en procent mindre kött än 2017. Produktionen av nötkött och fjäderfäkött ökade och produktionen av svinkött minskade. Mjölkproduktionen var något mindre än året innan, medan äggproduktionen ökade. Uppgifterna bygger på Naturresursinstitutets statistik.
Ålands landskapsregering har höjt stödnivån för bevattning och täckdikning från 30 till 35 procent. Samtidigt höjs också ersättningen för eget arbete och användningen av egna maskiner.
Sommaren 2014 dödades en tysk turist av en flock uppretade kor på en betesmark i de österrikiska alperna. Kornas ägare har nu dömts att betala kännbara skadestånd till turistens familj. Bergsbönderna oroar sig över framtiden och turismen.
Kött från rituell slakt får inte säljas med ekologisk märkning utan förestående bedövning av djuret. Det fastställer EU-domstolen.
Att trenden pekar alltmera mot frigående höns och golvägg inom äggproduktionen medför krav på anpassningar och omställningar för hönsfarmarnas del. Buräggen kommer förmodligen att finnas kvar i viss mån trots allt, poängterar Johnny Grandell på Närpes äggpackeri.
De gårdar som tar risker, specialiserar sig och vågar ändra inriktning på sin verksamhet är åtminstone en del av lösningen på lantbrukets lönsamhetsproblem och bör framförallt stödas på ett bättre sätt. Det är slutsatsen i utredningsmannen Reijo Karhinens kolumn.
Nyligen startade projektet ”Lyftkraft” som kan ses som en förlängning av InnoVäxthus. Syftet med det nya projektet är att göra växthusriket i Sydösterbotten mera kundorienterat. Det kommer att ske på flera olika sätt, säger projektledare Irene Vänninen.
Som känt råder det brist på inhemsk arbetskraft inom landsbygdsnäringarna och trädgårdsbranschen, vilket innebär att andelen utländsk arbetskraft ökar. – Men arbetstillståndsförfarandet är byråkratiskt och gör det besvärligt att anställa, konstaterar Kristel Nybondas, sakkunnig på Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF.
Kan vattenmelon bli en ny specialgröda i Finland som en följd av det varmare klimatet? Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vågade sig på att försöka – och lyckades över förväntan. Han skördade cirka 5.000 kilo meloner i fjol somras.