SLC - Naturmiljo
Natur i jordbrukslandskap tveeggat vapen mot skadegörare

Att bevara naturliga livsmiljöer för fiender till organismer som skadar våra grödor kan vara en ren vinstaffär för lantbrukaren. Men ibland leder det tvärtom till större angrepp eftersom också skadegörarna gynnas. Det visar en stor internationell studie som 154 forskare från bland andra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds universitet har bidragit till.

SLC - Matkultur 1
Leif Blomqvist tilldelades Marthas matkulturstipendium

Pomolog och plantskolemästare Leif Blomqvist från Lepplax i Pedersöre har av Marthaförbundet utsetts till Årets matkulturstipendiat. Tack vare Blomqvist finns det idag ett stort utbud vinterhärdiga fruktträd som klarar vårt klimat, även i de norra delarna av landet, skriver Marthaförbundet i sin prismotivering.

SLC - Ungtraff 1 Okt2018
Unga bönder från tre förbund träffades i Vasa

I år var det ÖSP:s tur att stå värd för den två dagar långa ungdomsträff som de tre förbunden ÖSP, MTK-Etelä-Pohjanmaa och MTK-Keski-Pohjanmaa turas om att arrangera i stort sett varje år. Ett tjugotal unga jordbrukare deltog i den tvåspråkiga träffen som senaste fredag inleddes med en kort seminariedel vid Yrkesakademin i Vasa.

Skärpt åländskt vattenskydd men ännu tyst om ersättning

Nu planeras åtgärder för att minska näringsbelastningen på råvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden som förser 75 procent av ålänningarna med dricksvatten.

SLC - Bayer Research 104
Forskare efterlyser fakta i EU-debatten om gensaxen

EU-domstolen har valt att jämställa växtförädling med gensaxen med traditionell genmodifiering. En sådan restriktiv lagstiftning vore fatal för EU:s växtförädling, rasar forskarna. Nu börjar också politikerna kräva en sakligare debatt.

SLC - Biogas 1
”Jag började fundera på en biogasanläggning för 20 år sedan”

Biogas är ett energialternativ som ligger i tiden. I Österbotten står ekologiska jordbrukaren Bjarne Mara i beråd att uppföra en biogasanläggning medan förre ÖSP-verksamhetsledaren Jan-Ove Nyman planerar att bygga en tankningsstation.

Danska växtforskare genar med gensaxen

Växtförädling med gensaxen går inte utan tillstånd, säger EU-domstolen. Men kluriga danska växtförädlare har hittat en laglig genväg.

SLC - Notring1
Vill ha en förening som säljer kött till högst bjudande

En förening som bjuder ut kött till högst bjudande. Den idén lägger den ekologiska nötköttsproducenten Henrik Vikström fram. Konkurrensen om köttet skulle öka och det kunde betyda högre priser, säger han.

SLC - Slowfood 1
Slow Food-festivalen hade vädrets makter på sin sida

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.

SLC - Skolmat
Skolmaten bygger folkhälsan

Johan Andersson är kocken som för åtta år sedan hoppade över från restaurangvärlden till att jobba med offentlig mat. Han brinner för att lyfta och inspirera kockarna i de offentliga köken med målsättningen att skapa bra mat åt barn och åldringar. – Matlagningen ska ske från grunden, av bra råvaror och nära matgästen.

SLC - Max Schulman
Max Schulman intog toppost inom EU:s jordbrukslobbning

MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har knipit en toppost inom EU:s jordbrukslobbning. Han valdes nyligen till ordförande för EU-kommissionens arbetsgrupp för jordbruksgrödor (Civil dialogue group on arable crops).

SLC - Snellman 0529
Snellmans koncernchef: 2018 har varit ett tudelat år

Koncerndirektör Erkki Järvinen sade att det innevarande året varit splittrat och utmanande för Snellmans del när Snellman arrangerade sin sjätte producentmässa på Granholmen i Jakobstad. Över femtio företag och samarbetspartner medverkade i tillställningen.