Integr2
I maj inrättade Närpes stad en tjänst som samhälls- och hälsokommunikatör. Den som fått tjänsten är Luu Dieu Thuy, till höger, som kan erbjuda råd och hjälp om samhället på vietnamesiska. Lilian Ivars, integrationskoordinator för Kust-Österbottens samkommun, K5, tror den nya tjänsten kan förbättra integreringen av nyanlända.
Jordbruk SLC Livet på landet

Ny tjänst ska förbättra
integreringen av
arbetskraftsinvandrare i Närpes

Integreringen av vietnamesiska arbetskraftsinvandrare kommer att förbättras mycket i Närpes. Det efter att staden inrättat en ny tjänst som samhälls- och hälsokommunikatör. Från och med maj ger Luu Dieu Thuy information om det finska samhället på bland annat vietnamesiska.

Hur fungerar skola, daghem, hälso- och sjukvård? Vilka handlingar är nödvändiga för att bli en del av det finländska samhället? Det här är frågor som många arbetskraftsinvandrare hamnar att tampas med på egen hand när de kommer till Finland.

Men från och med maj kan nyanlända till Närpes få hjälp av stadens nya samhälls- och hälsokommunikatör Luu Dieu Thuy.

– När jag själv kom hit 2001 fick jag hjälp av min syster. Men den informationen som nyanlända får av släkt, vänner och bekanta behöver inte nödvändigtvis vara den rätta och här kommer jag i egenskap av samhälls- och hälsokommunikatör in i bilden. Jag erbjuder rätt och pålitlig information på vietnamesiska och kommunikationen sker på deras eget modersmål, berättar Thuy.

Orsaken till att Närpes stad inrättat tjänsten är att man räknar med att många vietnameser kommer till staden när växthusbranschen bygger ut. I dag finns upp emot 700 vietnameser i staden och andelen kommer alltså öka.

– När det gäller utbyggnaden av växthusbranschen sker rekryteringen i stor utsträckning från Vietnam. Behovet av information och rådgivning på deras eget modersmål kommer därmed att öka, konstaterar Lilian Ivars, som är integrationskoordinator för Kust-Österbottens samkommun, K5.

Ordnar informationsträffar

Det första som nu görs är att ordna allmänna informationsträffar varannan vecka där olika teman behandlas. Det kan vara allt från dagvård, utbildningsmöjligheter till processen med att registrera sig i ett nytt land.

– Vilka papper behövs vid FPA, skatteverket, magistraten och hur får man ett personnummer? Det är mycket viktigt att vi kan erbjuda de nyanlända hjälp på deras eget modersmål – och det kan vi nu, förklarar Ivars.

Arbetskraftsinvandringen till Närpes sker kontinuerligt. Processen börjar vanligen med att vietnameser via släktingar i Finland får höra om att det finns möjligheter till arbete. Det första steget är att få ett inresetillstånd som beviljas på en finländsk ambassad när de fått ett arbetsavtal.

– Beroende på hur tillstånden beviljas anländer de i grupper eller skilt för sig. Huvudsaken är att vi kan fånga upp dem tidigt, säger Thuy.

En del av arbetskraften rekryteras också från andra länder som Filippinerna och Thailand. Åt dem erbjuds information och rådgivning på engelska. Sedan tidigare finns också information på bosniska i Närpes.

– För att lyckas med integreringen av nyanlända är det nödvändigt att ta emot dem bättre. Många arbetskraftsinvandrare som kommer hit hamnar i jobb direkt och får inte den information som behövs. Genom att ge dem rätt information på deras modersmål ökar chanserna att de inte blir en egen grupp i samhället utan en del av det. Rätt information om samhället på deras modersmål är mycket viktigt för att det kan bli en bro som förenar dem. Därför är den här tjänsten som viktig, menar Ivars.

Integr4
Sedan 1 maj arbetar Luu Dieu Thuy som samhälls- och hälsokommunikatör för Närpes stad. Hon hjälper huvudsakligen vietnamesiska arbetskraftsinvandrare med att lära sig och bekanta sig med det finländska samhället. Rådgivningen är speciell på så sätt att hon erbjuder service på deras eget modersmål.

Började som projekt

Tidigare ordnades rådgivning och information inom ramen för ett Leaderprojekt, som bland annat ÖSP har varit med och stött. Där startades verksamheten upp och målet har också varit att underlätta kommunikationen mellan arbetstagare och -givare.

Samtidigt har Yrkesakademin i Österbotten börjat utbilda samhälls- och hälsokommunikatörer som är en modell som anammats från Sverige. Thuy har gått den utbildningen och utexaminerats.

– Jag har jobbat med de här uppgifterna sedan hösten 2017 när projektet startade. Vi har jobbat med växthusföretagare och packerier och den här kontakten är också viktig. Aktörer i växthusbranschen som har frågor om det här kan kontakta mig. Jag har också ett nära samarbete med den offentliga sektorn och goda kontakter dit, säger Thuy.

ÖSP:s trädgårdsombudsman Johanna Smith tycker det är mycket positivt att staden inrättat den nya tjänsten. Hon ser den som viktig för växthusbranschen.

– Det är bra att Närpes stad prioriterar växthusnäringen och satsar på en sådan här tjänst. Som växthusodlare hinner man mestadels informera om det som har med själva arbetet att göra när en ny arbetskraftsinvandrare kommer. Därför är det bra att det nu finns någon som kan ge dem råd och hjälp om samhället i stort på eget modersmål, säger Smith.