SLC - Lantbrukskalendern 4
Lantbrukskalendern – en spegel av sin tid

På Svenska dagen, 6.11, lanserades den hundrade årgången av lantbrukskalendern. När publikationen nu fyller 100 år är det glada miner och nostalgi i luften. Under flera jordbrukargenerationer har det lilla uppslagsverket funnits där för bönderna.

SLC - Stefan Saaristo 1
Stefan Saaristo ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund

Agrologen och lantbruksföretagaren Stefan Saaristo är ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund. Saaristo, som verkat som viceordförande sedan 2015, efterträder Lars Björklöf på ordförandeposten. I Pellervodelegationen har han varit medlem sedan 2015.

SLC - 7R330 Vaederstad Cultivator Dsc8427
Wihuri börjar sälja John Deere i Finland

Hankkija slutar sälja John Deere i Finland och Wihuri tar över. Hankkijas representation upphör vid valborgsmässohelgen 2020 och Wihuris representation inleds från och med i dag, 7.11.

HKScans resultat blev positivt

HKScans tredje kvartal blev positivt och rörelseresultatet förbättrades på alla marknadsområden.

Starkt kvartal för Atria

Atrias omsättning och rörelsevinst ökade under årets tredje kvartal.

SLC - Jaana Husu Kallio Nov2019
”Vi lämnar inte producenterna ensamma med vargen”

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt den nya förvaltningsplanen för vargstammen i Finland. Kanslichef Jaana Husu-Kallio, som fungerat som ordförande för den styrgrupp som jobbat med projektet, uppger sig vara mycket nöjd med planen och den konstruktiva anda som präglat processen. Husu-Kallio betonar vikten av fortsatt gott samarbete och dialog mellan olika intressegrupper.

SLC - Kossor I Stan 2
Unga bönder tog kossorna till stan

På tisdagen tog SLC unga och Maaseutunuoret kossorna till stan och visade upp dem utanför Porthania vid Helsingfors Universitets centrumkampus. SLC och MTK:s unga hade med sig Jerseykon Orawa och Holsteinkon Okadi från Tavastkyro. Mjökbonden Eeva Linnainmaa visar stolt upp sina kor.

Tyska ekobönder stämde staten för dåligt klimatskydd

Tre ekobönder med familjer har dragit den tyska staten inför rätta. Enligt bönderna har regeringen inte uppfyllt sina löften om verksamma åtgärder för klimatskyddet. Målet hade anhängiggjorts av de tre familjerna med stöd av miljöorganisationen Greenpeace.

Livsmedelsverkets elektroniska djurhållarregister stängs tillfälligt 13.11

Det elektroniska djurhållarregistret stängs tillfälligt för att man ska kunna göra förbättringar, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Vion Leeuwarden 5
Holländskt slakteriföretag konverteras för veganprodukter

Den tysk-nederländska slakterikoncernen Vion ställer om sin nyaste köttanläggning till produktion av veganmat. Fabriken i holländska Leeuwarden ska framöver producera köttersättande livsmedel som framställs av vegetabilier.

SLC - Img 6230
ÅPF kräver att markägare hörs om nya vattenskyddet

I ett remissyttrande som utarbetats i samråd med Ålands Hushållningssällskap uttrycker Ålands Producentförbund stor oro kring landskapsregeringens förslag till vattenåtgärdsprogram och skyddszoner för vattentäkter.

Hankkija avslutar samarbetet med John Deere

Hankkija och John Deeres samarbetsavtal upphör i maj 2020 för jordbruks- och grönområdesmaskinernas del.