Vatmark Oukkulanlahti Maria Yli Renko 7A228573 6806 4297 9A8D 96256D9D2B51
Oukkulanlahti. FOTO: Maria Yli-Renko
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Aktörer söks för restaurering av
vårdbiotoper och fågelvatten

Miljöministeriets livsmiljöprogram Helmi inleddes våren 2020. Det fleråriga programmet som restaurerar försvagade naturmiljöer omfattar bland annat vårdbiotoper, det vill säga ängar, hagmarker och skogsbeten som den traditionella boskapsskötseln har format under en lång tid samt fågelvatten. Nu söker NTM-centralen i Egentliga Finland aktörer för att genomföra restaureringsåtgärder för objekten i Egentliga Finland och Satakunta.

I fjol fokuserade NTM-centralen på terrängkartläggningar av Helmi-objekt och till exempel 1.200 ha vårdbiotoper kartlades inom NTM-centralens verksamhetsområde. I en del av fågelvattnen kunde man utöver kartläggningarna också inleda restaureringsåtgärder under 2020. Avsikten är dock att i år kavla upp ärmarna och på allvar börja med praktiska iståndsättningsarbeten, även om inventeringarna naturligtvis fortsätter.

Inom NTM-centralen i Egentliga Finlands område sköts vårdbiotoper i stor utsträckning, men det finns också objekt som inte har skötts under de senaste åren. Nu är det meningen att man bland dessa ovårdade objekt ska sålla ut de objekt vars återställande för betesvård eller slåttervård fortfarande är meningsfullt och får dem att omfattas av skötseln igen.

När man talar om kustens vårdbiotoper och värdefulla fågelvattenobjekt, talar man ofta om samma objekt, eftersom många havsstrandängar som varit öppna före vassbeståndets utbredning har gått förlorade.

– Syftet är att inom ramen för Helmi-programmet restaurera objekt som har betydande vårdbiotop- och fågelbeståndsvärden. Dessa livsmiljöer är viktiga för många hotade arter och deras naturtyper har också blivit hotade. Iståndsättningen görs alltid med markägarens tillstånd, berättar Liina Salonen, vårdbiotopkoordinator vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

I Helmi-programmet har NTM-centralen som avsikt att skaffa iståndsättning av restaureringsobjekten som köptjänst, såsom slåtterkrossning, iståndsättningsröjning och stängsling av beten. I huvudsak försöker man få iståndsättningsobjekten att omfattas av miljöersättningen för jordbruket när den nya programperioden för utveckling av jordbruket i det finländska fastlandet inleds.

På så sätt säkerställs fortsatt skötsel av iståndsättningsobjekten när markägaren eller arrendatorn ansvarar för att området sköts på behörigt sätt mot ersättning.

NTM-centralen söker aktörer

NTM-centralen i Egentliga Finland söker nu aktörer för restaurering av vårdbiotoper och fågelvatten:

- Restaurering eller skötsel av vårdbiotoper, såsom röjning av träd eller buskar, uppförande av stängsel, slåtter eller bete. Objekten varierar från små klippängar till fuktiga strandängar. 

- Att restaurera fågelvatten. Åtgärderna är för sin del desamma som i vårdbiotoper, men dessutom omfattar skötselåtgärderna bland annat muddring och vårdfiske samt slåtter av vattenvegetation.

- Arrendera ut och underhålla värdefulla vårdbiotoper genom bete på de villkor som anges i miljöavtalet.

NTM-centralen i Egentliga Finland tar gärna emot preliminära anmälningar från aktörer i Egentliga Finland och Satakunta. Ni kan kontakta NTM-centralen i Egentliga Finland direkt per telefon eller e-post.