Danska välfärdsgrisar försvann från marknaden

Den danska satsningen på djurvälfärd med ett, två eller tre hjärtan beroende på graden av välfärd har inte lyckats särskilt bra inom grissektorn. En del av välfärdsgrisarna har försvunnit från marknaden, rapporterar svenska Land Lantbruk.

SLC - Atria 1
Allt mindre kolutsläpp från matkedjan – också konsumenterna måste hjälpa till

En kolneutral livsmedelskedja skulle kräva ett nytt förhållningssätt till maten från alla parter – också konsumenterna. Det var panelen ense om när Atria i veckan ordnade en debatt om mat och kolavtryck.

SLC - Rilax1
Först i Finland med bevis på kolkompenserat kött

Rilax gård i Bromarv kan från och med i höst sälja bevisligen kolkompenserat kött. Gården har skrivit kontrakt som förbinder dem att kompensera utsläppen från köttproduktionen med skogsandelar.

SLC - Arets Traktor 12 Webben
Dags att utse Årets Traktor 2020

I mitten av maj satte Årets Traktor 2020 igång vid ett möte i Rom, där representanter från traktortillverkarna mötte juryn för den internationella organisationen Tractor of the Year. Vinnarna i respektive klass presenteras på Agritechnica i november. Läs mer i LF:s tema om Maskin & Teknik i veckans nummer!

SLC - Kolumn Lajunen Webben
Kommentaren: Lantbrukstraktorerna elektrifieras

I och med batteriteknologins utveckling och juridisk styrning har elbilarna blivit ett verkligt alternativ till traditionella bensin- och dieseldrivna personbilar. Tillsvidare används elektricitet ännu sällan i traktorer och lantbruksmaskiner, men situationen kan förändras snabbt i framtiden, konstaterar Antti Lajunen, biträdande professor i agroteknologi vid Helsingfors universitet.

SLC - Agritech 1
Agritechnica allt viktigare för de finländska företagen

Att Agritechnica i Hannover i Tyskland är en viktig mässa och utkiksplats för finländska företag som siktar på exportmarknaderna är knappast någon överraskning. Men Agritechnica har också ökande betydelse för de finländska företagens framgång på hemmamarknaden.

SLC - Continental
Nya VF-lantbruksdäck från Continental

Nya generationens VF-teknologi breddar utbudet av lantbruksdäck från Continental.

SLC - Arbos Lovol B Webben
Arbos vill växa i Europa med kinesisk uppbackning

Det italienska traktormärket Arbos har länge gått på sparlåga. De senaste åren har Arbos fått nytt liv, sedan fabriken köptes av kinesiska Lovol Arbos Group. Kineserna vill bygga upp Arbos till ett stort traktormärke på den europeiska marknaden.

SLC - Bt Agro 2 Webben
”Det handlar om effektiv jordförbättring och minskade kostnader”

– Planen är att fortsätta introducera ny teknik för bearbetning av fånggrödor i Finland, säger Boris Lindgård på BT Agro.

SLC - Huizing Webben
Autonom tröska skördar utan förare

Åtminstone två olika koncept för förarlösa skördetröskor prövas som bäst i Nederländerna och Ryssland. I båda fallen har vanliga standardtröskor utrustats med mjuk- och hårdvara för att klara uppgiften.

SLC - Esay Connect Webben
Tryggare växtskydd med sluten påfyllning

Det ska snart bli slut på onödigt spill vid hanteringen av växtskyddsmedel på gårdarna. Fem stora företag inom jordbrukssektorn har enats om ett gemensamt, slutet påfyllningssystem som skyddar både användare och miljön mot spill.

SLC - Kverneland 1 B Webben
Kverneland – 140 år med plogar

Även om norska Kverneland har ingått i japanska Kubota sedan år 2012 är varumärket inte hotat. På vissa marknader säljs alla traktorer och redskap under namnet Kubota, men i exempelvis Sverige är Kverneland och Vicon starka varumärken och så ska det förbli.