Jordbruk EU

Svinpest påträffades
i köttransport i Tyskland

Den tyska tullen har påträffat betydande mängder ASF-smittat griskött i en rumänsk transportbil. Upptäckten gjordes i samband med en trafikkontroll. Sammanlagt beslagtog tullen 500 kg köttprodukter som transporterades i fordonet.

Bilen var lastad med malet kött, olika slags korvar, rått griskött och delar av slaktade fjärderfän. De misstänkta livsmedlen fördes till tullens laboratorium för undersökningar. Analyserna påvisade ASF i flera av proverna.

En dubbelkoll hos det specialiserade referenslaboratoriet vid Friedrich-Löffler-institutet i Reims bekräftade resultaten. Enligt tullen belyser fallet hur länge ASF-virus överlever i infekterade köttdelar.

Fallet är inte oväntat eftersom ASF förekommer hos både vildsvin och tamgrisar i praktiskt taget hela Rumänien. Enbart i januari anmälde de rumänska myndigheterna 50 nya ASF-utbrott hos tamgrisar sedan årsskiftet. Också i Bulgarien förekommer ASF hos tamgris.

Experter har gång på gång varnat för risken för spridning av smitta via människor, fordon och livsmedel över långa avstånd. Särskilt farligt blir det om vildsvin eller tamgrisar råka få i sig kontaminerade livsmedel.

I Tyskland är man numera extremt försiktig med hanteringen livsmedel i offentligheten. Det är strängt förbjudet att föra ut livsmedel ur zoner där afrikansk svinpest förekommer. Fram till början av februari hade 602 ASF-smittade vildsvin påträffats i landet.