SLC - Obe Lov 1
På ”Oss bönder emellan” diskuteras det så stopporna står

Diskussionskvällen ”Oss bönder emellan” i Lovisa på tisdagskvällen lockade ett femtiotal bönder från trakten. Producentpriser, andelslag, klimat och miljö, utbildning och biogas upplevdes som intressantast.

Ledaren: Jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara

Diskussionen kring påståendena om jordbrukarnas minskande deltagande i miljöprogrammet fortsätter. Nu vill vår gröna miljöminister Krista Mikkonen ha en gräns för gödsling med fosfor, som borde gälla alla gårdar i vårt land. Så säger hon i alla fall till Svenska Yle nyligen. Det är korrekt att miljöprogrammet är helt centralt när det gäller begränsningen av fosfor. Men jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara. Det kan de helt enkelt inte.

SLC - Lpx 108612
FAO:s matprisindex steg efter lång paus

FAO:s globala matprisindex vände uppåt i oktober efter en fem månader lång trend med fallande priser. Socker, spannmål, kött och växtoljor steg under månaden, medan mejeriprodukter tenderade att falla. Billigare blev framför allt ost.

SLC - Dalsbruk 1
Första spannmålslasten från Dalsbruks hamn

Över tiotusen ton havre på export till Spanien. På Kimitoön hoppas man på utvidgning också till andra sädesslag.

Norrback: Högskolestuderandens måltidsstöd ska inte användas i politiskt syfte

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman om användningen av högskolestuderandenas måltidsstöd. Norrback vill veta vad regeringen kommer att göra för att statliga medel som är avsedda för högskolestuderandens måltidsstöd inte används i politiskt syfte.

SLC - Fsa 1
Andelsförbundet firade 100 år

Finlands Svenska Andelsförbund uppmärksammade sin 100-årsdag med ett seminarium på G18 i Helsingfors på Svenska dagen. I dag drivs förbundets verksamhet i nära samarbete med Pellervo Coop Center, med målet inställt på att tillsammans arbeta för hela det kooperativa fältets intressen.

Copa-Cogeca går emot nedskurna jordbruksstöd

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca rasar mot EU-kommissionens förslag att förlänga de nuvarande CAP-reglerna med en nedskuren övergångsbudget.

ÅPF-medlemmar tar plats i åländska lagtinget

ÅPF-medlemmarna Jan Salmén och Liz Mattsson tar plats i åländska lagtinget, det står klart efter att Åländsk Center kommer att bilda Ålands nya landskapsregering.

SLC - Vattenskydd
Skärpt tolkning för vattenskydd oroar Ålands Producentförbund

Ålands Producentförbund skärper nu tonen om landskapsregeringens förslag till allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter.

Poststrejkens inverkan på Livsmedelsverkets verksamhet

Poststrejken har vissa verkningar som Livsmedelsverkets kunder och samarbetspartner har skäl att beakta.

Hygienpass kräver nästa år ett godkänt hygienpasstest

Hygienpasset kommer från och med den 1 januari 2020, när livsmedelslagen (23/2006) ändras, inte att fås på basis av en lämplig examen eller utbildning inom livsmedelsbranschen. I fortsättningen krävs ett godkänt hygienpasstest.

Poststrejkens inverkan på Lantmäteriverkets tjänster

Poststrejken kan försena ankomsten av ansökningar och tilläggsutredningar som kunder skickat per post till Lantmäteriverket. Lantmäteriverket rekommenderar att särskilt brådskande ansökningar skickas per e-post eller via Lantmäteriverkets e-tjänst.