Kommunalval21
– Kommunalvalet handlar inte om EU:s stödpaket, inte om invandring, inte om torvförbränning eller SOTE-reformen, säger SLC:s ordförande Mats Nylund. Det handlar om betydligt mera handfasta frågor. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk Skogsbruk SLC

Viktigt att jord- och
skogsbrukare ställer upp
i kommunalvalet

Det behövs kunniga påverkare som förstår jord- och skogsbrukets och landsbygdens viktiga frågor i det kommunala beslutsfattandet. Därför uppmanar SLC sina medlemmar att överväga kandidatur i kommunalvalet.

För att säkerställa förutsättningarna för ett framgångsrikt jord- och skogsbruk behövs sakkunniga personer som fattar beslut inom kommunerna. Därför är det viktigt att jord- och skogsbrukare överväger kandidatur i kommunalvalet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

– Kommunalvalet handlar inte om EU:s stödpaket, inte om invandring, inte om torvförbränning eller SOTE-reformen, säger Nylund. Det handlar om betydligt mera handfasta frågor.

Enligt Nylund är det oroväckande att det från fältet kommer signaler om att det varit utmanande att värva kandidater i synnerhet på landsbygden. Landsbygdsnäringarnas verksamhetsförutsättningar måste tryggas, och med dem möjligheten att leva på landsbygden också i framtiden.

– SLC kommer att göra upp ett eget kommunalvalsprogram med teser som skickas ut till partierna. Vi har valt sätta ut fem teman i vårt arbetspapper.

Huvudpunkterna är näringsvänlig lokalpolitik, hållbar markanvändning och samhällsplanering, fungerande infrastruktur, service för invånarna i närsamhället samt klimatsmarta kommuner. Programmet ska ännu behandlas och godkännas av SLC:s styrelse den 15.2.

Handlar om självförsörjning

Nylund ger många konkreta exempel på hur kommunalpolitiken direkt kan påverka landsbygdsnäringarna.

– Har kommunen en ansvarsfull upphandlingsplan där de ställt kriterier? Prioriterar man träbyggande? Hur hanterar man miljö- och byggnadstillståndsfrågor? I större perspektiv handlar det om att landsbygdsnäringarna och livsmedelsproduktionen kan fortsätta i vårt land och därigenom om självförsörjningsberedskap.

Kommunerna har fortfarande planeringsmonopol och planer för markanvändning kräver noggrannhet.

– Det måste finnas beslutsfattare som förstår att inte bygga på god åkermark och kontakta producentorganisationens lokalavdelningar för förhandlingar och utlåtanden. Det finns exempel där kommuner vårdslöst använt sin förköpsrätt och flagranta exempel på mycket tvivelaktiga tvångsinlösningsprocesser. Vi kan inte undvika att det ibland behövs, men man ska använda redskapen med största urskiljning. Vår lagstiftning utgår ifrån det.

Också miljöskydd måste vara baserat på lag eller frivilligt skydd.

– Nu förekommer det att man i kommunala och landskapsplaner ritat in skyddsområden utan bra kartläggning och utan markägarna hörts. Det försätter markägarna i en omöjlig situation.

Här behövs kommunala beslutsfattare som kan säga nej till förfarandet.

– Privata maräganderätten skyddas av Finlands grundlag och det ska respekteras, konstaterar Nylund.

Klimatneutralitet nästa

Kommunen har också en påfallande stor roll gällande infrastrukturlösningar, i synnerhet inom koordinering av enskilda och statliga vägar.

– Under min tid som riksdagsledamot var många väljare i kontakt med mig och påpekat att deras statliga väg är dålig. Min fråga till dem var om vägen är prioriterad i deras kommun. Är den inte det är chansen liten att NTM-centralens medel ska gå till att upprätthålla vägen.

I skärgårdskommuner gäller det samma för väglagsfärjor och förbindelsetrafik. Anslutningarna påverkar möjligheten att bo på landsbygden, och basservicen måste fungera.

– Det måste finnas dagvård, skolor och närvård, påpekar Nylund. Även sjukvården är ännu i dagens läge på kommunens ansvar. 

En stor fråga är också hur kommunerna ska nå målet för ett klimatneutralt Finland 2035.

– Det finns en stor variation i när och hur kommunerna har tänkt uppnå klimatneutralitet. För att lyckas måste man se över den verksamhete som bedrivs uttryckligen i kommunal regi.

De stora frågorna handlar igen om upphandling, energilösningar och infrastruktur.

– Istället ser vi i debatten frågor som ifall skolorna ska servera mera vegetarisk mat eller mindre mjölk. Det är helt sekundärt i det här sammanhanget.

Nylund efterlyser kommunalpolitik som skapar förutsättningarna för företagarna att sköta sin verksamhet. Det börjar med sakkunniga kommunalvalskandidater.