SLC - Nz6 3638
EU-budgeten splittrar länderna i väst och öst

Sjutton medlemsländer i Baltikum samt östra och södra Europa vänder sig skarpt mot försöken att banta EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027. De aktuella länderna möttes på tisdagen i Tjeckiens huvudstad Prag för att understryka sina krav.

SLC - P041530 650595
EU:s chefsförhandlare varnar för kaos efter brexit

Storbritannien har enats om nyval den 12 december. Men EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor, fransmannen Michel Barnier, räknar med tuffa tag efter brexit. Han varnar för dumpade standarder för bland annat livsmedel.

Livsmedelsverket slutar posta stödsammandrag till gårdarna

Från och med 2020 postar Livsmedelsverket inga sammandrag över utbetalda jordbruksstöd till jordbrukarna.

Jordbrukets lönsamhet kommer att minska under 2019

Enligt Naturresursinstitutets prognos kommer jordbrukets lönsamhet 2019 att vara svagare än året innan. – År 2019 är lönsamhetskoefficienten 0,33. Detta innebär att jordbruksföretagarens timlön är 5,40 euro och ränteavkastningen på eget kapital 0,98 procent. Att avkastningen på totalt kapital sjunker från -1,3 till -2,7 procent vittnar också om att lönsamheten försämras, säger Jukka Tauriainen, forskare vid Naturresursinstitutet.

SLC - Dsc01061 1
Studiebesök från Sveriges riksdag om Ålands landsbygdsutveckling

Närmare nordiskt samarbete inom odling och livsmedelsproduktion kom upp som ett diskussionsämne när Kristina Yngwe, som är ordförande i Sveriges riksdags miljö- och jordbruksutskott, besökte Åland den 29 oktober. Hon är sedan tidigare bekant med Ålands Hushållningssällskaps vd Magnus J Stark och passade på tillfället att informera sig om det åländska jordbruket tillsammans med Christer Svensson, som är konsult inom lantbruk och teknik.

Förskott på miljö- och djurvälfärdsersättningar betalas ut i november

I november betalar Livsmedelsverket ut förskott på de miljöersättningar och ersättningar för djurens välbefinnande som gårdarna ansökte om i våras. På basis av förbindelser och avtal betalas det ut totalt cirka 200 miljoner euro i miljöersättning. Summan av förskott på ersättningarna för djurens välbefinnande är cirka 33 miljoner euro.

Nästa CAP skjuts upp till första januari 2022

EU-kommissionen föreslår nu officiellt att CAP-reformen ska skjutas upp till den första januari 2022.

Planer på ett års förlängning av miljö- och ekoförbindelser samt miljöavtal

Nästa år kan jordbrukarna troligtvis ansöka om förlängd tid för sina miljö- och ekoförbindelser samt miljöavtal, meddelar Livsmedelsverket.

Antikroppar mot Aujeszkys sjukdom hos ett vildsvin i Finland

I ett prov från ett vuxet frilevande vildsvin som fälldes i Tohmajärvi i början av september har konstaterats antikroppar mot Aujeszkys sjukdom (AD). Aujeszkys sjukdom är huvudsakligen en sjukdom som drabbar svin, men den kan också smitta andra djurarter, ändå inte människan.

SLC - Agoregl 2
Möjlighet till ägoreglering erbjuds i östra Nyland

Ett trettiotal markägare och jordbrukare från trakten hade samlats på Liljendalgården i Lovisa på tisdagskvällen för att lyssna till Lantmäteriverkets informationstillfälle om ägoreglering.

Insändaren: Elbolaget – monstret som inte bryr sig om människor?

Varför har elbolaget rätt att enligt urgamla lagar använda ”allmänhetens bästa” som vapen och råna människor på deras egendom med vinstglimt i ögonen? Borde man kanske se över lagen på nytt, för den verkar innehålla kryphål och utrymme för tolkning? frågar sig Jenna Perokorpi-Huittinen.

SLC - Lpx 121524
Antibiotikaförsäljningen fortsätter att minska i EU

Insatsen av antibiotika hos boskap inom jordbruket fortsätter att minska i många europeiska länder, men ännu ökar användningen i många länder. Norge, Island, Sverige och Finland använder fortfarande minst antibiotika.